Posojila za prevzeme v nekaterih primerih ne bodo več mogoča. Foto: MMC RTV SLO
Posojila za prevzeme v nekaterih primerih ne bodo več mogoča. Foto: MMC RTV SLO
Subvencije delavcem na čakanju

Z novelo zakona o jamstveni shemi država bankam v primeru kreditiranja podjetij in zadrug ponuja državna jamstva v skupni višini 1,2 milijarde evrov. Gre za posojila, ki jih bodo gospodarskim družbam in zadrugam s sedežem v Sloveniji banke dale za financiranje naložb ter deloma za reprogramiranje obstoječih kratkoročnih obveznosti. Zakon bo veljal najdlje do konca leta 2010.

Bankam, ki bodo pridobile omenjeno jamstvo, bo obenem prepovedano dajanje, refinanciranje ali obnavljanje posojil oziroma spreminjanje pogojev posojil, če so namenjena financiranju odkupov podjetij, ki naj bi jih izvedle uprave in z njimi povezane osebe. Prepoved velja le za tiste primere, ko posojilojemalec nima dovoljenja za prevzem ali pa zoper njega teče postopek pred uradom za varstvo konkurence ali agencijo za trg vrednostnih papirjev.

Katera banka bo deležna jamstva, se bo določalo na avkcijah, kih jih bo vodila SID banka, prvo pa je minister za finance Franc Križanič napovedal za 15. junij.

Delavcem na čakanju 85 odstotkov osnovne plače
Obenem je začel veljati zakon o delnem povračilu nadomestila plače, ki ureja subvencije za delavce, ki jih bodo podjetja poslala na čakanje. Nadomestilo bo znašalo 85 odstotkov osnovne plače, delodajalci pa bodo morali te delavce vključiti v usposabljanje. Podjetja se bodo lahko začela prijavljati prihodnji teden.

50 odstotkov osnove bo sicer zagotovila država, 35 pa delodajalec, pri čemer bo prispevek države omejen na največ 805 evrov, nadomestilo pa ne bo smelo biti nižje od minimalne plače. V tem času delodajalec tudi ne bo smel odpovedovati pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, odrejati nadur ter izplačevati nagrad organom vodenja in nadzora.

E. S.

Subvencije delavcem na čakanju