Čeprav brez podpore novinarjev Dela je Jančiču vseeno uspelo. Foto: RTV SLO
Čeprav brez podpore novinarjev Dela je Jančiču vseeno uspelo. Foto: RTV SLO
Danilo Slivnik, predsednik uprave Dela
Slivnik je vztrajal pri Jančičevi kandidaturi. Foto: RTV SLO

Jančič je bil do zdaj urednik notranjepolitičnega uredništva Večera, na delovno mesto odgovornega urednika največjega slovenskega dnevnika pa ga je predlagal Danilo Slivnik.

Aktiva novinarjev Dela pa Jančič s svojim programom ni prepričal, kar vodstva Dela ni oviralo pri njegovem imenovanju. Jančič je po tem, ko ni dobil podpore aktiva, ponudil svoj odstop od kandidature. Slivnik, predsednik uprave Dela, pa je vztrajal, da je Jančič najprimernejši kandidat za to delovno mesto.

RTV Slovenija je dobila novega generalnega direktorja.
Aktiv novinarjev se je na Jančičevo potrditev odzval in v izjavi za javnost med drugim zapisal, da je odločite NS-a pričakovana, ker je nanjo nakazovala že politična logika kadrovskih menjav v zadnjih mesecih. Aktiv dodaja, da obhod volje uredništva pomeni, da bosta morala uprava in NS morebitne negativne posledice te odločitve prevzeti sama.

Odgovorni urednik Slovenskih novic, katerih izdajatelj je tudi podjetje Delo, d. d., pa ostaja Marjan Bauer, kar je tudi potrdil nadzorni svet. Nadzorniki Dela so odločali tudi o drugem članu uprave, ki bo Slivniku pomagal pri vodenju. Prepričal pa jih ni noben izmed prijavljenih kandidatov.

Nemirna medijska krajina
Medijski prepih se z menjavo na vrhu uredništva Dela in javnega RTV-ja še ne bo polegel. Do konca marca bo znano ime, ki ga bo direktor Večera Milan Predan predlagal na mesto odgovornega urednika štajerskega dnevnika.

Zanimivo je tudi dogajanje v produkcijski hiši Pro Plus, ki je lastnica Pop TV-ja in Kanala A. Produkcija Plus je namreč najela posojilo, za katero je njen lastnik, družba CME Enterprices B. V., kot porok zastavil prav svoj stoodstotni delež v Pro Plusu.

Slovenskim medijem se obeta tudi nov področni zakon. Pred obravnavo pa bo na to temo v prostorih DZ-ja 8. marca potekala javna predstavitev mnenj.