Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Zakaj sta podpirala Janševo vlado in zakaj je ne več, sta v oddaji Studio City voditelju Marcelu Štefančiču Jr. pojasnjevala gosta, ki z Igorjem Zorčičem in Branislavom Rajićem ustanavljata skupino nepovezanih poslancev.

Končni sprožilec za ta korak je bilo delovanje same stranke SMC, ki ni bilo tako, za kakršno so se dogovorili, ko so vstopali v to koalicijo: "Čedalje bolj smo se odmikali od liberalizma, notranje demokracije, vse bolj je postajala zadeva avtoritarna, vodena iz enega centra, s strani enega človeka," je Janja Sluga pojasnila svoj izstop iz SMC-ja.

Jurij Lep je spomnil, da je DeSUS šel v koalicijo, ker so tako odločili organi stranke, ki so pozneje sklenili, da iz koalicije izstopijo. Pojasnil je, da se je začel sam vesti kot opozicija, medtem ko so se kolegi iz poslanske skupine še vedno vedli, kot da so del koalicije, zato so se njihove poti razšle, saj so imeli zelo različne ideje, kako v prihodnosti delovati kot stranka. "Ko sem šel leta 2018 na volitve, je DeSUS imel neko idejo, kaj bo zagovarjal. Naši volivci so bolj sredinsko levi, bom rekel dve tretjini, ena tretjina pa so bolj desni. In jasno, ko smo prišli v parlament, smo pričakovali, da bomo delali bolj kot levosredinska stranka."

Kako naprej?

Janja Sluga je dejala, da je za odgovor na vprašanje, ali bodo ostali samostojni, ali bodo morda ustanovili stranko, ali pa se bodo razpršili med opozicijske stranke, še prezgodaj, saj niti poslanska skupina še ni uradno ustanovljena: "Takrat se bomo tudi bolj poglobljeno dogovorili o vsebinah in načinu delovanja."

Lepu se zdi bolje, da se skupna pot poišče v okviru obstoječih strank, "ker ljudje vedo, kako kdo dela": "Novi obraz bi spet dobil na primer 30 ali 36 glasov in ne bi vedeli, kakšni poslanci so v tej skupini. In stvar se lahko spet 'sfiži'." Na vprašanje, s kom bi se povezal, konkretno ni odgovoril, opisal pa se je kot "gospodarstvenik z močnim socialnim čutom."

Tudi Janja Sluga meni, da ustanavljanje vedno novih strank in recikliranje obrazov nikakor ni dobro. Razmišlja, da je morda ravno delovanje stranke SMC na način, kot je delovala, pripomoglo k temu, da se je sredina še bolj izgubila in sta se začela krepiti oba pola. Prepričana je, da bi se morale liberalne stranke združiti tudi formalno.

Do napovedane ustavne obtožbe premierja Janše se v imenu skupine še ni želela opredeliti, Lep pa je že jasno povedal, da jo namerava podpreti.

Odzvala se je tudi na poskus zamenjave Igorja Zorčiča na mestu predsednika DZ-ja in poudarila, da se ne sme dovoliti vmešavanje ene veje oblasti v drugo: "Predvsem pa ne dovoliti, da bi predsednik vlade lastnoročno vodil tudi parlament." Tudi Lep potrebnih 46 glasov za Zorčičevo razrešitev ne vidi.

Janja Sluga in Jurij Lep o novi poslanski skupini