Nova skupina nepovezanih poslancev. Foto: BoBo
Nova skupina nepovezanih poslancev. Foto: BoBo

Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić so zapustili poslansko skupino. S poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanske skupine DeSUS-a, so začeli postopek ustanavljanja poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki jo bo vodila Janja Sluga.

Na vprašanje, zakaj so se za ta korak odločili prav danes, je Sluga, ki je bila gostja v Odmevih, odgovorila, da "ni bilo to zelo natančno premišljeno, kot si mogoče kdo misli". Kot je pojasnila, so razmere v stranki "eskalirale na prvem delu zasedanja sveta stranke, ko smo ugotovili, da stojimo na zelo različnih poljih, in ugotovili, da tako več ne gre naprej".

SMC je po njenem mnenju vzniknila kot levosredinska stranka, ki pa je postala avtokratsko vodena, stranka enega človeka. "Vsi preostali smo bili odmaknjeni od odločitev, ne nazadnje je bila stranka od marca lani brez podpredsednice, brez predsednika sveta stranke, osem mesecev svet stranke sploh ni bil sklican, tudi izvršilni odbor, ko pa je bil sklican, so bile odločitve že vnaprej določene, sklepi ne vnaprej znani, pritiski na člane sveta predhodno takšni, da je treba potrditi tisto, kar je bilo predlagano," je dogajanje opisala Sluga.

Pogovor z nekdanjo vodjo poslancev SMC-ja Janjo Sluga

Na današnji novinarski konferenci je trojica izstopnikov poudarila, da je sodu izbilo dno imenovanje Andreja Čuša za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu.

Ravno ta odločitev pa odseva to, kar je stranka v zadnjem letu postala. "Odločitve se vlečejo iz enega centra, ki ni več na stranki, ampak na ministrstvu za gospodarstvo," je bila jasna Sluga in dodala, da o omenjeni kadrovski okrepitvi niso bili obveščeni niti SMC-jevi ministri. Kot je poudarila, se zavzema za to, da se na funkcije imenujejo kompetentni in strokovni ljudje, nikakor pa to po njenem mnenju ne morejo biti ljudje iz drugih strank, "ne da bi o tem prej odločali organi stranke".

"Naša vrata so odprta"

Glede besednega spopada s predsednikom Janezom Janšo in morebitnega vpliva omenjenega dogodka na samo odločitev za samostojno pot, je Sluga dejala, da je pred letom dni zelo natančno vedela, s kom gredo v koalicijo in kakšno bo njihovo ravnanje, predvsem pa tudi to, kakšna so razmišljanja predsednika vlade in vseh preostalih. "Njegov odgovor me ni presenetil, sem pa upala, da bo ta odgovor dal sporočilo strankarskim kolegom, da bodo uvideli, kakšno je stanje in kje smo se znašli."

In s kom se bodo povezovali v prihodnje? V skupini nepovezanih poslancev, ki je sicer formalno še niso ustanovili, ker je za to potrebna določena procedura, so po njenih besedah "liberalni kolegi", ki se bodo o vsakem predlogu in vsebini odločali posebej, po zdravem razumu. "Naša vrata so odprta, kot vodja koalicijske poslanske skupine sem zelo dobro sodelovala z vsemi preostalimi kolegi in verjamem, da bo tako tudi naprej," je prepričana nekdanja vodja SMC-jevih poslancev.

Na vprašanje, ali po odhodu trojice poslancev morebiti pričakuje odstop tudi koga od SMC-jevih ministrov, pa je odgovorila, da za zdaj o tem težko podaja kakršne koli ocene. "Mislim, da ko se bo pokazalo, da smo v resnici mi pravi obraz SMC-ja, ko se bo pri prvih glasovanjih videlo in bo nastavljeno to ogledalo našim kolegom, bi se nam mogoče lahko še kdo pridružil." O tem, ali njihova poteza nakazuje tudi na zametek nove stranke, pa je Sluga dejala, da je o tem za zdaj še prezgodaj govoriti.

Zorčič izstop ocenil kot "nujen korak"

Igor Zorčič je popoldne v izjavi za medije pojasnil, da je izstop iz poslanske skupine SMC-ja nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo skupnega pogleda na vlogo stranke v koaliciji. Kot je dejal, so Počivalška izbrali za trenerja ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, danes pa je zgolj pomočnik trenerja druge ekipe.

Kmalu nov predsednik DZ-ja?

Igor Zorčič se je dotaknil tudi vprašanja o nadaljevanju svoje funkcije predsednika državnega zbora. "O predsedniku državnega zbora bodo odločali poslanci," je napovedal.

Novi vodja poslancev SMC-ja Gregor Perič pa je pozneje dejal, da se bo glede na spremenjene okoliščine treba pogovoriti tudi o položaju predsednika DZ-ja. Ugiba se, da bi to funkcijo utegnil prevzeti vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat, a Perič pravi, da je trenutno še težko govoriti o imenih. "Zagotovo pa bo treba poiskati nekoga, ki uživa ugled," je dodal. V NSi-ju za zdaj izjav ne dajejo.

Po neuradnih informacijah STA-ja naj bi že zbirali podpise za Zorčičevo razrešitev. Potrebnih je najmanj 46 poslanskih glasov.

Več kot eno leto po spremembi vodstva je SMC organizacijsko razsuta stranka, več kot tretjina lokalnih odborov nima več vodstva, ker so odstopili, od preostalih je polovica nezadovoljnih. Stranka po njegovih besedah nima nadzornega odbora, svet stranke je bil večino časa brez predsednika. Seje sveta in izvršnega odbora so se v nasprotju s statutom sklicale le nekajkrat, prav tako stranka nima programskih odborov, njeno programsko delovanje je zamrlo, je pojasnil.

Zorčič: SMC se ne vodi na sedežu stranke

Med drugim je opozoril, da se SMC ne vodi na sedežu stranke, ampak na ministrstvu za gospodarstvo v ozkem krogu predsednika stranke in zunanjih svetovalcev, preostali člani pa da so odrezani od relevantnega strankarskega odločanja. Sodu je po njegovih besedah izbilo dno imenovanje predsednika stranke Zelenih Andreja Čuša za državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu, za čimer se po njegovi oceni skriva že dogovorjena prodaja stranke drugim, kar ni bilo nikoli predstavljeno ne vodstvenim odborom in ne članstvu.

"Vsa slabost vodenja stranke se kaže tudi v delovanju stranke v vladi, v kateri SMC ne igra vloge liberalnega korektorja, kot je bilo dogovorjeno ob vstopu v koalicijo," je opozoril Zorčič. Ob tem je spomnil na nekatere afere, ki bi se jim bilo mogoče ob normalnem delovanju stranke izogniti. Ob sklepih, ki so bili sprejeti na zadnjem svetu stranke, na katerem so imeli večino tisti člani, ki so zaposleni po raznih ministrstvih, je po mnenju Zorčiča evidentno, da je edini cilj ostati v koaliciji, brezpogojno, ne glede na lastne politične zaveze in ne glede na vse.

V DZ-ju nastaja nova poslanska skupina

Sluga: "Ugrabitev stranke in čiščenje drugače mislečih"

Janja Sluga pa je dejala, da je njihov izstop iz poslanske skupine SMC-ja protestno sporočilo kolegom poslancem SMC-ja ob vseh dogajanjih v stranki, ki jih ne morejo več podpirati. Zatrdila je, da so v zadnjih mesecih naredili vse, kar je mogoče, da bi SMC popeljali na pot demokracije in liberalne poti. Kot je dejala, so Počivalškove besede o enotnosti v posmeh glede na to, kaj se dejansko dogaja v stranki. "To, kar se s stranko dogaja v zadnjem času, ni nobena konsolidacija ali prenova, ampak navadna ugrabitev stranke in čiščenje drugače mislečih," je ocenila.

Kot je dodala, je pričakovala, da bi se Počivalšek za porazno bilanco svojega vodenja, potem ko se je članstvo zdesetkalo, potem ko odmirajo lokalni odbori in so postali sinonim za korupcijo ter talci njegovih samovoljnih dejanj, pogledal v ogledalo in prevzel odgovornost. "Pa se to ni zgodilo. V svetu namišljenih resnic, vsiljenih stališč in predpisanih političnih traktatov več ne morem delovati," je povedala.

Rajić: Koalicija političnih strank ne sme biti poligon za podrejanje

Rajić je dodal, da se zvestoba koaliciji konča tam, kjer se začne poseg v lastna temeljna prepričanja. Prepričan je, da koalicija političnih strank ne sme biti poligon za podrejanje in vaje ubogljivosti ali novodobna oblika sekte. Kot je dejal, ostajajo skupaj tisti člani stranke, ki želijo ohraniti vrednote in svobodnega duha.

Še naprej bodo konstruktivno delovali v DZ-ju in bodo podpirali vse pobude, ki bodo v dobro celotne družbe, medtem ko bodo nasprotovali ideološkemu razkroju države. V nastanku nove poslanske skupine vidi znamenje konca prevlade negativnih politik in začetek novega obdobja, ki bo temeljilo na medsebojnem spoštovanju in dialogu.

Lep drugače razumel vlogo DeSUS-a kot njegovi kolegi

Lep pa je dodal, da je po izstopu DeSUS.a iz koalicije decembra lani drugače razumel vlogo opozicije kot njegovi kolegi v poslanski skupini. Zaradi tega so se morali dostikrat usklajevati, naposled je sklenil, da bi bilo bolje, da se umakne. Tako meni, da bodo uspeli svoje želje in cilje usmeriti v skupni razvoj in da bodo šli naprej po poti demokracije in ne avtokracije.

V delu opozicije pozdravljajo izstope štirih poslancev.
V delu opozicije pozdravljajo izstope štirih poslancev. "Dobrodošli na pravo stran zgodovine," je zapisal Marjan Šarec. Foto: BoBo

Šarec: Dobrodošli na pravi strani

V delu opozicije pozdravljajo današnji izstop treh poslancev iz poslanske skupine SMC-ja in enega iz vrst DeSUS-a ter ustanovitev nove poslanske skupine. Na Twitterju jim je čestital prvak LMŠ-ja Marjan Šarec. Predsednica SD-ja Tanja Fajon ugotavlja, da podpora vladi naglo pada, Luka Mesec (Levica) pa upa, da je prestop teh poslancev začetek konca te vlade.

"Čestitke in dobrodošli na pravo stran slovenske zgodovine," pa je odhod štirih poslancev iz vrst SMC-ja in DeSUS-a na Twitterju pospremil Šarec.

Zadnje spremembe v političnem prostoru po ocenah Fajonove nakazujejo na huda politična trenja, predvsem pa, da podpora vladi naglo pada. "Tudi predsednik vlade Janez Janša izgublja podporo med koalicijskimi partnerji, še ena stranka očitno razpada," je v izjavi dejala Fajonova. Po njenem mnenju so glede na politično skrhano stanje v državi najboljša izbira predčasne volitve. Nova poslanska skupina pa se bo morala najprej odločiti, ali bo del koalicije ali opozicije, je še povedala predsednica SD-ja.

Koordinator Levice Mesec je v današnji izjavi v parlamentu pozdravil ustanovitev nove poslanske skupine in prav tako zmanjšanje koalicije za štiri glasove. "Pomembno je tudi, da koalicija nima več predsednika državnega zbora in ga tudi ne more zamenjati, če se bosta manjšinska poslanca držala svoje ustavne naloge in 30-letne parlamentarne prakse," je ocenil Mesec. Po njegovem mnenju je to tudi dobra popotnica za predčasne volitve, ki da jih Slovenija potrebuje. "Upam, da je prestop štirih poslancev začetek konca te vlade in koalicije in da se kmalu vidimo na predčasnih volitvah," je dodal.

V poslanski skupini SAB-a dogajanja za zdaj še niso komentirali.

Gregor Perič je novi vodja poslanske skupine SMC-ja. Foto: BoBo
Gregor Perič je novi vodja poslanske skupine SMC-ja. Foto: BoBo

SMC zdaj najmanjša stranka koalicije, morebitne spremembe v vladi bodo znane v naslednjih dneh

Poslanska skupina SMC-ja je že dopoldne za svojega novega vodjo namesto Janje Sluga izvolila poslanca Gregorja Periča, ki ga je podprlo vseh pet navzočih poslancev, za njegovo namestnico vodje je bila izvoljena Mojca Žnidarič.

V izjavi za medije je pozneje spomnil, da bo sprememba v številu poslancev SMC-ja terjala tudi določene spremembe pri razmerjih v vladi, a je še težko govoriti, kakšne. Odgovor o tem, ali bo to spremenjeno število ministrstev, bo po njegovi oceni znan v prihodnjih dneh. Po odhodu treh poslancev je namreč SMC s petimi poslanci postala najmanjša stranka koalicije Janeza Janše. NSi ima sedem poslancev, SDS 26.

SMC po navedbah Periča ostaja liberalni center, kar pomeni, da se lahko povezujejo tako na levo kot na desno. "V trenutni politični situaciji pa ne vidimo možnosti, da bi lahko zagotovili vlado, ki bi bila levosredinska z Levico kot neko resno partnerico, ker smo to izkušnjo že imeli," je povedal.

Po njegovem mnenju Slovenija v tem trenutku potrebuje odzivno vlado, ki se bo lahko hitro odzivala na dnevno spreminjajoče se razmere v zvezi z epidemijo, pred njimi pa je cela vrsta izzivov predvsem gospodarske narave. V tej luči je po Peričevih navedbah pred SMC-jem odgovorna naloga. Napovedal je, da bodo še naprej delali v smeri povezovalne drže, iskanja ravnotežja ter preseganja strogih delitev. "Želimo si povezovalnosti in umirjenega pristopa v politiki, brez poudarjanja konfliktov. Naša odgovornost je zelo velika," je še dejal Perič.

Počivalšek: Razmerja so se razčistila

"Za stranko SMC je peklensko leto. Potem ko smo pred letom dni ob začetku epidemije Sloveniji zagotovili stabilno vlado, smo postali glavna tarča ulične in medijske kampanje za rušenje te koalicije. Takega pritiska seveda ni lahko zdržati. Nekateri poslanci so imeli že dalj časa različne poglede na delovanje vlade in na prihodnost naše stranke, a smo se na koncu vedno poenotili in nadaljevali izvajanje našega programa. Trije poslanci so na zadnji seji Sveta stranke SMC ugotovili, da nimajo podpore za svoje poglede, zato so se odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji. To spoštujem in jim želim vse dobro," je na družbenem omrežju Facebook zapisal predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek ter dodal, da so z izbiro Gregorja Periča za novega vodjo poslanske skupine in Mojce Žnidarič za namestnico vodje naredili nov korak h konsolidaciji stranke. "V prihodnjih dneh se bomo s partnerji pogovorili o spremembah, ki bodo sledile novim razmeram," je napovedal.

"Odhod treh poslancev se na prvi pogled lahko zdi kot izguba, na dolgi rok pa je za SMC in Slovenijo bolj pomembno to, da v zapletenih mesecih pred nami celotna ekipa vesla v isto smer. Razmerja v poslanski skupini in v parlamentu so se razčistila, zato bo lažje nadaljevati delo. Verjamem tudi, da smo na začetku nove rasti stranke in nove gradnje liberalnega centra," meni predsednik SMC-ja.

DeSUS. Foto: BoBo
DeSUS. Foto: BoBo

Analitika: Jeziček na tehnici bodo trije poslanci DeSUS-a

Z novo poslansko skupino v državnem zboru dobivamo ne tako nepomembno skupino, ki ima v svoji sredi tudi predsednika državnega zbora, ki vodi seje in upravlja dnevne rede. Koalicija namreč nima več zagotovljenih 46 glasov, kar pomeni, da ga ne more zamenjati, je za Radio Slovenija opozoril analitik Andraž Zorko.

Miro Haček pa je opomnil, da po Šarčevi tudi Janševa vlada postaja relativno slabo opravilna, kar je slabo za vse nas. Izpeljati ne bo mogla nobene reforme. Koalicija sicer počasi slabi, ne pomeni pa to avtomatično njenega konca, meni.

"Vendarle imamo vlado, ki na koncu dneva še lahko zbere večino glasov v parlamentu, vendar se bo morala za to veliko bolj potruditi kot do zdaj. Treba se bo pogovarjati, dogovarjati, morda tudi pogajati s kakšnimi poslanci," pravi Haček.

"Imamo de facto manjšinsko vlado, ki nima več 46 glasov, in vsak odstop ministra bi zanjo pomenil veliko težavo. Opozicija nima 46 glasov. Vmes so trije poslanci DeSUS-a, ki so se postavili v položaj, kot pravijo oni, neke zmerne opozicije, lahko bi jim rekli tudi drugače. Vprašanje, kako se bodo obračali. V resnici bo od teh treh poslancev odvisno, kateri zakoni in katere odločitve v državnem zboru se bodo lahko sprejele," pa poudarja Zorko.

S tem se strinja tudi Haček: "Najbrž bo ta vlada, kolikor je zelo omejeno opravilno sposobna, morala vztrajati še nekaj časa, drugih alternativ ni, razen če se oseba, ki ima ključ do predčasnih volitev, odloči, da jih želi. Kar z vidika politične strategije niti ne bi bilo tako neumno in presenetljivo."

Se bo v DZ vrnil Počivalšek?

Po nekaterih namigih bi se v državni zbor lahko vrnil Zdravko Počivalšek in tako zagotovil še šesti glas SMC-ja koaliciji. Vendar bo vlada težko zbrala večino za njegovo zamenjavo. Podobna težava bi bila tudi, če bi odstopila ministrica za pravosodje Liljana Kozlovič, ki ima s predsednikom vlade odprto tožilsko fronto. "Pri takih stvareh bi predsednik vlade moral biti nekoliko mehkejši in razumevajoč," meni Haček, saj gre za vprašanje demokratičnosti znotraj vladajoče koalicije, saj se bodo vedno našle vsebinske zadeve, ki jih katera od strank koalicije ne more podpreti.