Po pogovorih z ljubljanskim županom se je Djilas srečal še predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem. Foto: EPA
Po pogovorih z ljubljanskim županom se je Djilas srečal še predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem. Foto: EPA

Sporazum sta župana podpisala med obiskom Djilasa v Ljubljani in oba izrazila prepričanje, da se bo s tem še izboljšalo že doslej dobro sodelovanje med mestoma. Še posebej veliko si župana obetata od sodelovanja na področjih gospodarstva, kulture, športa in organizacije javnih mestnih služb.

Za Jankovića je podpisani sporazum še en dokaz več, da Ljubljana z odprtimi rokami sprejema Beograd in njegove meščane. Za oba župana je sporazum nadgradnja dozdajšnjega sodelovanja med prestolnicama, ki bo omogočil dodatno in še hitrejšo izmenjavo izkušenj ter dobrih praks.

S krepitvijo sodelovanja med Ljubljano in Beogradom se bo po mnenju ljubljanskega župana prispevalo tudi k še boljšemu sodelovanju med Slovenijo in Srbijo.

Temelji postavljeni brez politikov
Janković je Djilasu izrazil podporo Srbiji in Beogradu na evropski poti in podprl tudi kandidaturo srbske prestolnice za Evropsko prestolnico kulture leta 2020. Djilas se je zahvalil za dozdajšnjo podporo Srbije pri približevanju Evropski uniji, saj sta to po njegovih besedah najpomembnejša naloga in cilj Srbije.

Djilas je izrazil prepričanje, da so temelje sodelovanja med prestolnicama že pred leti postavili ljudje, in to brez navzočnosti politikov, kot primer dobrega gospodarskega sodelovanja pa je izpostavil udeležbo slovenskih podjetij pri gradnji mostu čez Savo. Gre namreč za največjo beograjsko in tudi srbsko naložbo v infrastrukturo.

Janković je sogovorniku omenil pobudo srbske skupnosti v Ljubljani, da bi v slovenski prestolnici postavili spomenik srbskemu jezikoslovcu Vuku Karadžiću. Dejal je še, da je sporazum čast za Ljubljano, saj gre po Chicagu šele za drugo mesto, ki je z Beogradom podpisalo sporazum o pobratenju.