Pogajalska skupina SD-ja nadaljuje pogajanja z Jankovićem v okrnjeni zasedbi, saj je Pahor še vedno v bolnišnici. Foto: BoBo
Pogajalska skupina SD-ja nadaljuje pogajanja z Jankovićem v okrnjeni zasedbi, saj je Pahor še vedno v bolnišnici. Foto: BoBo
Koalicijska saga


Pogajalska skupina SD-ja, ki jo zaradi odsotnosti predsednika Boruta Pahorja vodi podpredsednik Patrick Vlačič, se je z Zoranom Jankovićem sestala v prostorih poslanske skupine Pozitivne Slovenije. Tja sta se na tokratna pogajanja odpravila tudi vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber in kmetijski minister Dejan Židan.
Po Vebrovih besedah so na pogajanjih "šli skozi" koalicijsko pogodbo in pripombe nanjo, kaj več pa ni želel razkriti. Dinamiko naj pojasni Janković, je dejal.

SD utrdil podporo Jankoviću
Na četrtkovi seji predsedstva stranke je SD sicer še utrdil podporo Jankoviću kot kandidatu za mandatarja. Vlačič pa je obenem pojasnil, da nekateri člani predsedstva od Jankovića pričakujejo več politične aktivnosti in hitrejši tempo pri pogajanjih. Ta bodo, kot kaže, verjetno potekala tudi med prazniki. SD namreč želi vlado oblikovati čim prej.

Drugi krog Türkovih pogovorov prihodnji teden
Predsednik države Danilo Türk bo prihodnji teden opravil drugi krog pogovorov s poslanskimi skupinami. Lista Virant, SLS in DeSUS pa od preostalih poslanskih skupin do torka pričakujejo odgovor na njihovo pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti z ustavno večino v DZ. Za potrebno podporo tej ideji je sicer malo verjetnosti, saj neuradno v največjih strankah Pozitivni Sloveniji in SDS-u nad tem niso navdušeni.

Koalicijska saga