Janković odločitev o odstopu prepušča Meršolu. Foto: BoBo
Janković odločitev o odstopu prepušča Meršolu. Foto: BoBo
Mitja Meršol
Mitja Meršol ocenjuje, da s svojimi poročili ni nikogar ogrožal ali prizadel. Foto: MMC RTV SLO
Bo Meršol odstopil?

Kot mestni svetnik je vedno delal v korist mesta in države, odločitev o odstopu pa je prepuščena njemu, je za MMC dejal Janković. "Če ni storil nobene škode, ne vidim razloga, zakaj bi moral odstopiti," je še dejal.
Predsednik republike Danilo Türk pa je v TV Dnevniku dejal, da se očitno nadaljuje praksa povzemanja dela arhivov za politične namene in da si to zasluži malo kritičnega pogleda.

Po razkritju Meršolove domnevne "vohunske kariere" so v izjavi za javnost zapisali, da Meršol ocenjuje, "da s svojimi poročili ni nikogar ogrožal ali prizadel". Je pa po mnenju stranke, ki jo zastopa v parlamentu, s svojim delovanjem tako na Listi Zorana Jankovića kot v Pozitivni Sloveniji dokazal, da dela v korist meščank in meščanov ter državljank in državljanov.
Lingvist na BBC-ju
V torek so mediji poročali, da naj bi Meršol, poslanec Pozitivne Slovenije, novinar in dolgoletni urednik časnika Delo, v sedemdesetih letih deloval kot tajni sodelavec Službe državne varnosti (SDV), kar naj bi po poročanju POP TV-ja dokazovali dokumenti v spisih nekdanjega sekretariata za notranje zadeve v Arhivu Slovenije.

Njegovo štirinajstletno sodelovanje s SDV-jem naj bi se začelo leta 1971, ko je postal referent za kulturo na britanskem BBC-ju, zadolžen pa naj bi bil za spremljanje slovenskih političnih emigrantov.

Meršolovo tajno ime naj bi bilo Lingvist. Kot je poročal portal 24ur, v spisih po navadi ni bilo navedeno polno ime agenta, ampak samo tajno ime (v tem primeru Lingvist). Da je to Meršol, so novinarji, ki so pregledovali spise v Arhivu Slovenije, ugotovili, ker je SDV storil "drobno napako", saj v enem dokumentu poroča, da bo Lingvist leta 1971 prevzel delo referenta kulturne rubrike, v izvlečku spisa o BBC-ju pa, da je referent omenjene rubrike leta 1971 postal Meršol.

Meršol navedb ni želel komentirati, dejal je le, da "številne navedbe ne držijo".

Bo Meršol odstopil?