Na posvetu, ki ga je sklical Janković, so zgolj razpravljali o posameznih točkah, pomembnih za Slovenijo. Foto: BoBo
Na posvetu, ki ga je sklical Janković, so zgolj razpravljali o posameznih točkah, pomembnih za Slovenijo. Foto: BoBo

Po mnenju Pozitivne Slovenije (PS) so trije nujni projekti, ki zahtevajo takojšnjo odzivnost in sodelovanje, in sicer zlato pravilo, intervencijski zakon ter rebalans proračuna za leto 2012. Za razpravo je predvidenih še sedem drugih točk, med drugim predstavitev stališč do gradnje Teša 6 in ukinitve ministrstva za kulturo. Sodelujoči so izmenjali tudi stališča o varčevalnih ukrepih

Predsednik Zaresa Pavel Gantar je na srečanju dejal, da je bolj kot udeležba SD-ja na tem sestanku pomembno sodelovanje PS in SD v parlamentu. Ob tem je opozoril, da mineva 107 dan od zadnje redne seje parlamenta in da ves ta čas poslanke in poslanci niso imeli možnosti postaviti vprašanj ministrom in ministrici.

Jankovića zanima le blagor države
Vodja PS-ja Zoran Janković je ob prihodu na srečanje izpostavil, da se vse stranke ne strinjajo z vsemi projekti. Po njegovih besedah morajo biti toliko sposobni, da odprejo dialog in pogledajo, kje se lahko najdejo. Sam drugih namenov kot to, da poskušajo dobiti neko novo alternativo, predvsem v korist države, nima, pravi Janković.

Za SD premalo časa
V SD-ju so udeležbo zavrnili, češ da gre za razpravo o političnih stvareh, ki zahtevajo bistveno več časa za pripravo. Janković je poudaril še, da danes tudi ni predvidenih nobenih sklepov, ampak gre le za razpravo o točkah. Dodal je, da bodo vse, kar bo vlada dobrega predlagala, podprli, za preostalo pa bodo predstavili alternativne možnosti.

Po njegovem mnenju gre pri varčevalnih ukrepih za "strašenje državljanov", predlog za 15-odstotno znižanje plač v javnem sektorju pa je neresen.

Za Hanžka varčevalni ukrepi samomor
Še bolj kritičen kot Janković pa je bil do predlaganih varčevalnih ukrepov predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek, ki jih je označil za "samomor".

Pomembna se mu zdita razvoj in zaposlovanje, zdaj predlagani ukrepi pa gredo v odpuščanje in zmanjševanje prihodkov "ter v resnici grški scenarij". O sestankovanju levih strank pravi: "Nisem čisto prepričan, ali je to levica, temveč nekaj političnih strank, ki se pogovarjamo."

Novi predsednik LDS-a Iztok Podbregar je dejal, da so se na vabilo odzvali, ker želijo jasno povedati, da v Sloveniji, predvsem pa v državnem zboru, potrebujemo odločno opozicijo. Kot pravi, so sami pripravljeni na sodelovanje v različnih projektih. Danes želijo predvsem slišati, kakšna so razmišljanja za naprej, potem pa bodo videli, kako naprej.