Janković je pripravljen podpreti Voljča za mandatarja. Foto: BoBo
Janković je pripravljen podpreti Voljča za mandatarja. Foto: BoBo
Marko Voljč
Voljč naj bi privolil v kandidaturo za mandatarja, če bo dobil dovolj široko podporo. Foto: BoBo
Pogovor z Zoranom Jankovićem
Stranke o Voljču

V odzivu na predlog Danila Türka, da bi bil "tretji kandidat" za mandatarja Marko Voljč, je Janković poudaril, da lahko tisti, ki so bili naklonjeni vladi narodne enotnosti in tretjemu človeku na čelu vlade pokažejo, "ali so takrat mislili resno."

Pojasnil je, da je prepričan, da je Voljč dober kandidat. "Midva sva zelo dobro sodelovala, ko je bil on na NLB-ju, jaz pa v Mercatorju, ga zelo spoštujem," je o Voljču povedal Janković in dodal, da bi njegova stranka Pozitivna slovenija podprla za mandatarja v primeru širše podpore in da sam v tem primeru ne bi več kandidiral oz. ne bi prevzel mandatarstva. Zatrdil je tudi, da ga kakršna koli funkcija v morebitni Voljčevi vladi ne zanima, saj je že pred volitvami povedal, da ga zanima izključno izvršilna funkcija.

"Naj se razkrijeta"
Janković je v pogovoru za tretji program TV Slovenija povedal, da želi razkritje tistih poslancev zunaj koalicije, ki so ga po njegovih besedah pripravljeni podpreti. Sam jih ne bo razkril, potezo pričakuje od njih. Če tega ne bosta storila, ne bo dal soglasja h kandidaturi za mandatarja.
Znova za župana?
Na vprašanje novinarke, ali bo znova kandidiral za župana, je Janković odgovoril: "Veliko možnosti je za različne funkcije. Jaz vem samo, da do konca meseca, ko bodo volitve za mandatarja, o ničemer drugem ne razmišljam. Potem pa, ali župan, ali v gospodarstvo ... nekako se mi zdi še najmanj možnosti, da ostanem poslanec. Na vsak način pa bom delal stranko."


Predsednik Pozitivne Slovenije je med drugim povedal, da so ena izmed možnosti tudi predčasne volitve, na katere je njegova stranka pripravljena.

Presenečeni v SD-ju
Stranka SD možnosti za kandidaturo Voljča ne komentira, prav tako ne Lista Virant. Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber je, ko je bila informacija o morebitnem mandatarstvu Voljča še nepotrjena, izrazil presenečenje, saj se o tem pri predsedniku niso pogovarjali. "Menim, da je nekorektno, da se to ime pojavlja in da nam ni bilo predstavljeno," je dejal Veber.

V stranki SDS so v odzivu zapisali: "Predlog za g. Voljča se nam v razmerah, v katerih je država, zdi popolnoma neresen."

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je zatrdil, da Voljč na odločitev DeSUS-a o koaliciji ne bo vplival, saj da "nima 46 glasov poslancev".

NSi: Gre za zavlačevanje
Morebitnega predloga predsednika, ki za mandatarja neformalno predlaga Voljča, Nova Slovenija ne podpira, so sporočili iz stranke. "Prva priložnost za sestavo vlade je pripadla Zoranu Jankoviću, ki pa vlade ni uspel sestaviti. Ob upoštevanju volilnih rezultatov bi bilo logično, da bi priložnost za sestavo vlade dobil kandidat SDS, " so zapisali in pri tem opozorili, da "morebitni in neformalni kandidat predsednika Marko Voljč prihaja ravno v času, ko se o vstopu v morebitno desnosredinsko koalicijo odločajo v DeSUS-u, zato potezo predsednika republike razumemo kot manever za preusmerjanje pozornosti od realnih možnosti za hitro oblikovanje desnosredinske vlade".

Pri tem poudarjajo, da programa Marka Voljča ne poznajo, medtem ko so NSi, SDS, SLS in DLGV že parafirale koalicijsko pogodbo. Dodali so še, da potezo Türka razumejo tudi kot zavlačevanje zdajšnje politične agonije. "Toda časa ni več. Slovenija takoj potrebuje operativno vlado s programom in izkušnjami," opozarjajo.

SLS: O nadaljnjih korakih pozneje
Še preden je predsednik Türk stranke seznanil z možnostjo Voljča za mandatarja, so iz SLS-a sporočili, da je stranka v postopku sprejemanja desnosredinske koalicijske pogodbe "in odločno zavrača vsakršne špekulacije v medijih, ki temeljijo na "neimenovanih virih", glede strankine podpore domnevnim novim mandatarskim kandidatom".

"Predsednik SLS mag. Radovan Žerjav poudarja, da je SLS v postopku sprejemanja koalicijske pogodbe z desnosredinsko koalicijo in tako sedaj ne razmišlja o drugih možnostih. Če sestava takšne Vlade RS ne bi bila mogoča, se bo SLS o svojih nadaljnjih korakih opredeljevala kasneje. Do naslednje srede, ko je zadnji dan za vložitev kandidatur za mandatarja, je pred vso slovensko politiko zahtevno in odgovorno delo za oblikovanje Vlade RS, ki jo Slovenija potrebuje čim prej, k čemur pa razne nepreverjene informacije in špekulacije v medijih v ničemer ne pripomorejo," so zapisali.

Pogovor z Zoranom Jankovićem
Stranke o Voljču