Foto:
Foto:
Danica Simšič
Simšičeva je pred predajo poslov poklicala v službo tajnico in pospravila predale. Foto: RTV SLO
Gratel brez pooblastila

Ljubljanski župan je v sklep zapisal, da Gratel ni vložil zahtevka za zaporo cest, ob tem pa dodal, da bo Mestna občina Ljubljana zahtevala takojšnjo ustavitev del. Soglasje k izvedbi del je namreč podpisala nekdanja ljubljanska županja Danica Simšič, po poročanju časopisa Delo v zadnjih dneh pred lokalnimi volitvami.

Je bilo ravnanje Simšičeve dopustno?


Podjetje Gratel je začelo nenapovedano prekopavati ljubljanske ceste 15. februarja. Sestanek predstavnikov mestne občine in podjetja dan pozneje je pokazal, da ima podjetje vsa potrebna dovoljenja za izvedbo del, da pa z njimi ni bila seznanjena mestna občina. MOL je dovolil nadaljevanje del, a poostril nadzor nad izvedbo, saj je oddelek za gospodarske javne službe in promet v preteklosti že ugotovil nestrokovno izvedbo del.

Časopis Dnevnik je poročal, da je soglasje k izvedbi del nekdanja ljubljanska županja Danica Simšič podpisala na dan lokalnih volitev, ko je bilo jasno, da na tem stolčku ne bo ostala. Nekdanja županja je v službo v nedeljo poklicala tajnico. Ta je v arhiv vnesla štiri anekse, kot datum pa navedla zgodnejšega. Po izjavi tajnice naj bi dokumente Simšičeva nato odnesla.

"Spornih dokumentov ni bilo ne na pristojnem oddelku ne v pisarni nekdanje županje, zavedeni so bili le v Lotus Notes," je pojasnil Janković. Ljubljanski župan se bo za naslednji korak odločil po sestanku s Simšičevo, ki naj bi se zgodil še ta teden.

Policija in tožilstvo proti Simšičevi še nista sprožila postopka zaradi suma ponarejanja uradne listine, prijavo pa je že prejela Komisija za preprečevanje korupcije.

Papirji romali v koš
Simšičeva podpisa dokumentov ne obžaluje in je še vedno prepričana, da je naredila prav. O izgubljenih papirjih je za Dnevnik povedala, da je "najverjetneje med pospravljanjem pisalne mize, preden je mesto prevzel Zoran Janković, pomotoma kaj vrgla v koš za smeti. Nehote." Kasneje ni izključila možnosti, da bi "v množici papirjev to kam odnesla".

Simšičeva je še povedala, da je bila pogodba podpisana ob 20.10 zvečer, ker pa je delala do pozne noči, je vpis potekal 22. oktobra, ko je prišla tajnica. Podpis se ji ne zdi sporen, saj je šlo le za dopolnitev že zdavnaj podpisanega in obravnavanega na oddelku.

Simšičeva napovedala brezplačen dostop do interneta
Očitno Simšičeva verjame v informacijsko tehnologijo, saj je pred volitvami v spletni klepetalnici MMC-ja napovedala, da bo, če bo ponovno izvoljena na županski stol, vsem Ljubljančanom omogočila brezplačen dostop do interneta.

Gratel brez pooblastila