Zoran Janković zatrjuje, da še vedno čuti posledice domnevno neresničnega novinarskega poročanja. Foto: BoBo
Zoran Janković zatrjuje, da še vedno čuti posledice domnevno neresničnega novinarskega poročanja. Foto: BoBo

Na sodišču sta se danes namreč srečala Zoran Janković in urednik časnika Peter Frankl. Nekdanjega ljubljanskega župana je zmotila serija člankov v omenjenem dnevniku, zlasti o sprejemanju občinskega prostorskega načrta (OPN) v Ljubljani in poslih, povezanih z zemljišči, poroča portal finance.si.
Zaradi člankov naj bi utrpel "hude duševne bolečine", za katere terja odškodnino 30.000 evrov, piše časnik. Strankama se ni uspelo dogovoriti za poravnavo, saj Jankovića, sodeč po njegovi izjavi, zapisano še vedno boli in se še vedno srečuje s posledicami tega pisanja.

Po njegovem mnenju je tudi pisanje Financ eden vzrokov za negativne glasove, ki jih je dobil ob neuspešni kandidaturi za mesto predsednika vlade. Na naslednji obravnavi 6. marca bodo kot priče zaslišani Aleš Seliškar, Nevenka Jelovčan, Klemen in Matija Šešok ter novinarji Katarina Matejčič, Novica Mihajlović in Jaka Elikan.
30 evrov vrnil, zahteva 30.000
V odnosu Janković-Finance-Nataša Pirc Musar sicer poteka še en postopek. Janković je namreč v predvolilnem času novinarju Financ Elikanu, ob razkritju, da ima ljubljanski župan na računu 300.000 evrov negativnega stanja, predlagal, naj mu kaj nakaže, pa bo stanje boljše.
Na časniku so predlog vzeli resno in mu nakazali 30 evrov, nakar je Pirc Musarjeva proti časniku sprožila postopek, "zaradi morebitne kršitve zakona o varstvu osebnih podatkov".
Tudi državna nadzornica Monika Benkovič Krašovec je pisno pozvala Finance, naj pojasnijo, na kateri račun so nakazali 30 evrov, kako so pridobili številko računa in na kakšni pravni podlagi so objavili podatek o stanju na tekočem računu Zorana Jankovića.