Janković je sodeloval tudi na pogovorih z ministrico za ekonomski razvoj. Foto: MGRT
Janković je sodeloval tudi na pogovorih z ministrico za ekonomski razvoj. Foto: MGRT
Slovenska delegacija je položila venec pri spomeniku azerbajdžanskemu voditelju Hejdarju Alijevu. Foto: MGRT

Pogledali smo si tudi farmo krav mlekaric, kamor so pred tremi leti pripeljali prvo čredo iz Holandije, pa jih imajo zdaj že okoli 2.000. Ogledali smo si tudi proizvodnjo soka, ki je petkrat večja od našega Fructala.

Ljubljanski župan o obisku Azerbajdžana.
Azerbajdžanski mediji so objavili, da je bil vodja slovenske delegacije na obisku pri predsedniku Alijevu ljubljanski župan Janković. Foto: MGRT

Ljubljanski župan Zoran Janković se je na tiskovni konferenci MOL-a razgovoril tudi o nedavnem potovanju mestne delegacije v azerbajdžansko prestolnico Baku, kamor sta odpotovali tudi delegaciji ministrstva za obrambo in gospodarski razvoj z ministroma Romanom Jakičem in Stankom Stepišnikom na čelu.

Azerbajdžanski mediji so pozorno spremljali slovenski obisk, še posebej tistega pri njihovem predsedniku države Ilhamu Alijevu. Ljubljanskega župana so označili za vodjo delegacije in ga tudi posadili nasproti predsednika, na sredino mize.

Ker Zoran Janković nima oz. naj ne bi imel nobenih vladnih pooblastil, da vodi slovenske vladne delegacije in še sodeluje pri pogovorih o obojestranskih stikih z državami, se je porajal pomislek, da je pri vsem skupaj šlo le za protokolarni zdrs na azerbajdžanski strani. Vendar je župan Janković to odločno zavrnil.

Ni šlo za nobeno napako
"Zakaj bi to bil kiks? Mislim, da ni treba nikogar voditi," je povedal Janković in dodal, da pač to, kdo bo kje sedel in kako bo predstavljen, postavlja domačin in ne gostje. Po njegovih besedah se odgovor morda skriva v dejstvu, da sta se s predsednikom Azerbajdžana spoznala ob njegovem obisku Slovenije pred dvema letoma.

Sicer pa naj bi neko hierarhijo postavljali zgolj mediji. "V nekaterih resnih državah je župan pred ministri," je opozoril Janković in za primer navedel sosednjo Avstrijo. Povedal je še, da delegacija ni imela težav s tem, kam so jih posedli in kako je tekel pogovor.

Z njimi je bil tudi poslovnež Janez Škrabec, ki veliko posluje v državah nekdanje Sovjetske zveze, pogovarjali naj bi se tako tudi o možnosti sodelovanja slovenskih podjetij kot o morebitnih azerbajdžanskih investicijah v Sloveniji. O investiciji v športno-trgovski center Stožice pa se niso konkretno pogovarjali.

Janković je še pojasnil, da so predstavniki MOL-a (poleg Jankovića sta bila v delegaciji še Monika Jelinčič in poslanec PS-a Mitja Meršol) potovali skupaj z drugima slovenskima delegacijama z redno linijo in da so vozovnice stale 1.300 evrov. Preostale stroške pa so krili gostitelji.

Ogled farme krav in nasada krompirja
Sicer pa so si poleg Bakuja ogledali tudi druge kraje. "Drugi dan smo leteli v Kabalo, 250 kilometrov stran od Bakuja, kjer smo si po vrsti pogledali 4.500 hektarjev velik nasad krompirja," je obisk Azerbajdžana opisoval Janković.

"Pogledali smo si tudi farmo krav mlekaric, kamor so pred tremi leti pripeljali prvo čredo iz Holandije, pa jih imajo zdaj že okoli 2.000. Ogledali smo si tudi proizvodnjo soka, ki je petkrat večja od našega Fructala," je še dodal.

Vlada: Janković ni imel pooblastil
Na Uradu vlade za komuniciranje so pojasnili, da so v Azerbajdžan potovale tri ločene delegacije. Nekatera srečanja s sogovorniki v Bakuju so potekala skupaj. Pooblastila za razgovore v imenu vlade pa sta imela ministra Stanko Stepišnik in Roman Jakič, ki sta sicer vsak posebej vodila svoje delegacije.

Poslanci so ostali doma
V slovenskem državnem zboru sicer deluje tudi skupina prijateljstva z Azerbajdžanom, vendar njihovih predstavnikov tokrat ni bilo zraven. Poslanec DZ-ja Mitja Meršol pa je v Azerbajdžan odpotoval kot predstavnik Ljubljane.

"Nihče izmed članov skupine prijateljstva z Azerbajdžanom ni sodeloval v delegaciji, ki je potovala v Azerbajdžan. Uradnega povabila v državni zbor nismo prejeli," je pojasnil predsednik skupine prijateljstva z Azerbajdžanom Dragutin Mate (SDS).

"Vsaka pot vladne delegacije v tujino se obravnava na seji vlade, kjer se določi vodjo delegacije in člane. Dvomim, da je vlada Alenke Bratušek obravnavala točko dnevnega reda, kjer je za vodjo delegacije določila župana MOL-a. Nesprejemljivo je, da vodi vladno delegacijo župan katere koli občine ob prisotnosti ministrov. Ob takšnem obisku, kot je bil tokratni v Azerbajdžanu, se sprašujem, kdo vodi zunanjo politiko države, za katero so odgovorni zunanji minister, predsednica vlade in predsednik države," je domnevno vodenje vladnih delegacij komentiral Mate.

Pogledali smo si tudi farmo krav mlekaric, kamor so pred tremi leti pripeljali prvo čredo iz Holandije, pa jih imajo zdaj že okoli 2.000. Ogledali smo si tudi proizvodnjo soka, ki je petkrat večja od našega Fructala.

Ljubljanski župan o obisku Azerbajdžana.