Janković v zahtevanih donacijah mestu ne vidi ničesar spornega. Foto: MMC RTV SLO
Janković v zahtevanih donacijah mestu ne vidi ničesar spornega. Foto: MMC RTV SLO
Bremena Zorana Jankovića

"Če bi se takrat umaknil, bi priznal, da sem kriv," je Janković uvodoma odgovoril na vprašanje voditelja oddaje Slavka Bobovnika, zakaj se po usodnem poročilu protikorupcijske komisije (KPK) ni umaknil z mesta ljubljanskega župana. "Zakaj KPK ni sprejel povabila na sodišče. Večkrat sem že povabil tudi Roka Praprotnika, naj dokaže, da je denar MOL-a šel neposredno na moj račun," je dodal v podvprašanju, ali je s tožbo proti Praprotniku poskrbel, da je ta zdaj odstranjen s takšnih soočenj.

Prav tako še vedno čaka na obtožnico, ki jo je 17. septembra napovedal takratni direktor NPU-ja. "Če bi imeli takšno policijo in tožilstvo, da bi v treh mesecih zadevo končali, bi se jaz umaknil, dokazal svojo nedolžnost in se vrnil nazaj," je dodal. Ko je beseda nanesla na donacije, je Janković ponovno zanikal, da bi podjetja šele v zameno za donacije mestu lahko dobila posel v Ljubljani.
V zvezi s projektom Stožice oz. na vprašanje, zakaj je pred gradnjo parka trdil, da občine ta ne bo stal nič, je župan Ljubljane odvrnil, da je občina s tem projektom dobila v proračun 111 od 114 milijonov evrov, kolikor je stal. S tem je MOL v projekt vložil tri milijone evrov, je prepričan. O 39 milijonih evrov dodatnih del, kolikor se je gradnja športnega parka podražila in ki jih je iz mestnega proračuna krila občina, ni pojasnil ničesar.
Glede poslovanja z Electo pa je pojasnil, da mu ta, čeprav ima blokiranih večino računov, redno poravnava 7.500 evrov mesečno, ki izvirajo še iz pretekle terjatve, s čimer pokriva luknjo na tekočem računu.
Dobovšek: Brez utemeljenega suma ni preiskav
V drugem delu so o položaju Zorana Jankovića razpravljali tudi preostali gostje v oddaji. Miha Kovač meni, da vse obtožbe zagotovo bremenijo župana. Dodal je, da pa imamo v Sloveniji to težavo, da se vseh težav lotimo, kot da so zgolj pravne. Dilema, ki jo vidi Kovač, je, da bi se politiki zaradi obtožb morali umakniti s položaja, a v Sloveniji postopki dokazovanja trajajo predolgo in kaj storiti v takem primeru, ko je postopek dolg več let.

Bojan Dobovšek s fakultete za varnostne vede je izpostavil, da se policija in tožilstvo ne lotita hišnih preiskav, če nimata dovolj utemeljenega suma, s katerim prepričata tudi preiskovalnega sodnika. Novinar Peter Jančič pa meni, da je težava v tem, da se sploh ne razpravlja, da največja parlamentarna stranka sploh nima funkcionalnega predsednika. Ljubljanski podžupan Aleš Čerin je stopil svojemu nadrejenemu v bran rekoč, da so ocene njegovega dela vedno tam "okoli štirice".

Vesna Vuković z Dnevnika je spomnila, da se je vse, o čemer se govori o županu Ljubljane, vedelo že pred prvimi volitvami za premierskega mandatarja in da je takrat dobro služil tistim, ki so ga takrat želeli videti na tem položaju. A se je prag tolerance za domnevna koruptivna dejanja med krizo znižal in kar je bilo leta 2006 spretno podjetništvo, je danes korupcija, je dodala. Okrcala pa je tudi organe pregona zaradi njihove počasnosti, saj vsi še vedno ugibamo, kaj se Jankoviću pravzaprav sploh očita.

Bremena Zorana Jankovića