Tokrat je zagrajen ves Trg republike. Foto: BoBo
Tokrat je zagrajen ves Trg republike. Foto: BoBo

Ljubljanski župan Zoran Janković je pojasnil, da se policija lahko sama odloči, kaj bo zaprla, mora pa o tem obvestiti lokalno skupnosti. Dokument, ki ga je pripravila policija in ga pred počastitvijo dneva državnosti posredovala občini, je po besedah župana "izkazoval preostro željo po zapiranju mesta".

Policija je po njegovih besedah napovedala zaporo Kongresnega trga ter Trga republike in dostopa do njega. Brez napovedi pa so nato zaprli še Hribarjevo nabrežje, ki pa nima vpliva na Kongresni trg, na katerem je potekala proslava, je poudaril Janković.

Kritičen je bil tudi do močno okrepljene navzočnosti policije ob robu slovesnosti. Po njegovem mnenju je bilo policistov več kot na kakšni tekmi med ljubljanskim in mariborskim nogometnim klubom ob navzočnosti gledalcev.

Janković je vabilo na državno proslavo odklonil, saj na slovesnosti ni bila predvidena prisotnost praporščakov. Sicer pa se je pogovoril s pripravljavcem proslave, občina pa je odobrila tudi velik popust za uporabo odra.

V odzivu se je dotaknil tudi protivladnih protestov, ki v Ljubljani in nekaterih drugih mestih potekajo že več petkov zapored. Želi si, da bi protesti ostali spoštljivi. Podpornike vlade pa je pozval, da si za izražanje svojega mnenja izberejo kak drug dan.

Janković: Načrt varovanja je bil preoster

Proslava ob dnevu zmage 4. avgusta

Ob tem je napovedal, da bo Ljubljana odpadlo proslavo ob dnevu zmage namesto 9. maja pripravila 4. avgusta, na rojstni dan umrlega častnega občana Janeza Stanovnika, ki mu nameravajo tudi postaviti spomenik. Proslava, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB-ja, bo po Jankovićevih napovedih na Kongresnem trgu in ne bo ograjena.

Sicer pa je Janković zavrnil nekatere govorice o slabem zdravju.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ovadba zaradi žalitev vojakov

Sindikat vojakov Slovenije je zaradi vzklikov "izdajalci" pripadnikom Slovenske vojske in njene garde pred sredno državno proslavo zoper neznanega storilca podal kazensko ovadbo zaradi sramotenja države.

"V Sindikatu vojakov Slovenije dopuščamo demokratično izražanje mnenj na javnih shodih, a le do meje, ko to preide v kazniva dejanja," so navedli. V Sindikatu vojakov Slovenije so pojasnili, da ostro obsojajo ravnanja posameznikov preteklo sredo pred proslavo ob dnevu državnosti na Slovenski cesti v Ljubljani. "Vzklikanja 'izdajalci' si pripadniki Slovenske vojske v službi domovini ne zaslužijo," so poudarili.

Ob tem so v sindikatu pozdravili obsodbo ravnanj posameznikov ministra za obrambo Mateja Tonina, ki je v petek povedal, da so kombi garde storilci v sredo ob robu državne proslave popisali z neprimernimi izrazi, gardisti pa so bili deležni žaljivih besed. Incident je označil za nesprejemljiv in ga ostro obsodil.

Ker pa po navedbah sindikata minister zaradi sramotenja Slovenske vojske (SV) ni ukrepal, so se odločili, da za zaščito njenih pripadnikov ukrepajo in na okrožno državno tožilstvo podajo kazensko ovadbo zaradi sramotenja Republike Slovenije zoper neznanega storilca. Ob tem so zapisali, da ne razumejo vrhovnega poveljnika Slovenske vojske, predsednika republike Boruta Pahorja, da se na nedopustna sramotna ravnanja ni odzval in takšnega početja ostro obsodil.

"V Sindikatu vojakov Slovenije se ne moremo znebiti občutka, da se žaljivi nastopi zoper SV iz parlamenta selijo na ulico med državljanke in državljane Slovenije. Naj spomnimo samo na izjavo poslanca o pošiljanju pripadnikov SV na roparske misije na Bližnji vzhod. V Sloveniji ne moremo in ne smemo dopustiti ter nemo spremljati, da bosta žaljenje in sramotenje SV in njenih pripadnikov postali družbeno sprejemljivi, še posebej ne s kaznivimi dejanji," menijo v sindikatu.

Ob tem so opozorili še, da takšen odnos do pripadnikov Slovenske vojske ni spodbuden za pridobivanje novih vojakov in je zato treba storilce kaznovati.

Ovadba zaradi sramotenja države