Nasprotni strani: ena pri Prešernovem spomeniku, druga pri cerkvi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Nasprotni strani: ena pri Prešernovem spomeniku, druga pri cerkvi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dve uri pred državno proslavo ob dnevu državnosti je na ljubljanskem Prešernovem trgu potekal protest oziroma alternativna proslava, kot jo je poimenovala skupnost, ki se imenuje aktiv delavk in delavcev v kulturi. Kraj in čas (19. ura) so javno napovedali, niso pa dogodka prijavili. Zatrdili so, da gre za "samoorganizacijo" številnih. Obenem so pozvali k bojkotu osrednje državne proslave.

Še pred začetkom t. i. alternativne proslave pa se je pred spomenikom Franceta Prešerna zbrala skupina približno 30 ljudi, ki so bili oblečeni v rumene jopiče. Nosili so transparente, s katerimi so izražali nasprotovanje anarhizmu, organizaciji Antifa, in skandirali domoljubna gesla. Poimenovali so se Rumeni jopiči.

Ob 19. uri se niso umaknili, kar je zbudilo nejevoljo na strani zbirajočih se udeležencev "alternativne proslave". Prišlo je do izmenjave ostrih besed in žvižganja. V dogajanje je posegla policija, ki se je postavila med rumene jopiče in protestnike. Vzdušje je bilo napeto še nekaj minut, dokler se nastopajoči in govorci "alternativne proslave" niso pojavili na stopnišču tamkajšnje cerkve. Takrat so se protestniki, ki so praktično napolnili Prešernov trg, obrnili k cerkvi in rumenim jopičem večinoma pokazali hrbet.

Rumeni jopiči so udeležence "alternativne proslave" provocirali, vzklikali žaljiva gesla in poskušali s hrupom motiti govorce, med drugim s predvajanjem zvoka sirene iz megafona. Občasno je prišlo do izmenjave ostrih besed med posamezniki na obeh straneh.

Prešernov trg je popolnoma poln, fizične razdalje med protestniki ni, prav tako je zelo malo udeležencev, ki nosijo maske, čeprav ima Slovenija trenutno porast okužb z novim koronavirusom.

V Ljubljani alternativna proslava

Na proslavi je nastopil pevski zbor Kombinat, ki je med drugim zapel Internacionalo, med govorci pa so bili predstavniki zgoraj omenjenega aktiva, gibanja, ki se imenuje Mladi za podnebno pravičnost, prisoten pa je bil praporščak enega od združenj NOB-ja. Praporščaki so imeli težave z vključevanjem na uradno državno proslavo.

Sorodna novica Policija sporoča, da spoštuje svobodo izražanja in udeležbo na mirnih protestih

Govorci aktiva so dejali, da je Slovenija plebiscitarno odločitev prebivalstva za odcepitev od Jugoslavije "zlorabila" za vzpostavitev kapitalizma, ropanje družbene lastnine, etabliranje nedotakljivega političnega razreda in njegovih oprod.

Proslave so se udeležili številni kulturniki, med drugim Slavko Pregl, Aljoša Ternovšek in Damjan Kozole. Tam so bili tudi nekateri politiki, denimo predstavniki Levice in LMŠ-ja. Videti pa je bilo tudi Ivana Galeta, uslužbenca zavoda za blagovne rezerve, ki je razkril nekatere pritiske in sporna ravnanja politike pri nabavi opreme v času epidemije novega koronavirusa.

Predsednik slednje in nekdanji premier Marjan Šarec je novinarjem povedal, da se je dogodka udeležil, ker je, tako kot tudi nekateri njegovi strankarski kolegi, želel izraziti podporo zbranim na Prešernovem trgu. "Nihče jih ni plačal, nihče jih ni v to prisilil. Prišli so z veseljem, ker ljubijo svojo domovino in ker se ne strinjajo z ravnanjem vlade pri nakupu zaščitne opreme in ograjevanju celega mesta," je izpostavil.

Zbrani so se po programu odpravili proti vladi.

Alternativna proslava je povezana s siceršnjimi petkovimi protesti, ki izražajo nestrinjanje s trenutno vlado.

Potekala je tudi protiproslava