Začasno bosta prevzela dve pomembni ministrstvi. Foto: BoBo
Začasno bosta prevzela dve pomembni ministrstvi. Foto: BoBo
Janša bo vodil finance, Černač pravosodje

Po odstopu dveh ministrov Državljanske liste - ministra za finance Janeza Šušteršiča ter ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča - predsednik vlade Janez Janša išče njuni zamenjavi.

Vodenje ministrstva za pravosodje in javno upravo je ponudil ministrici za Slovence po svetu in predsednici NSi-ja Ljudmili Novak.

Ta ga je po dnevu premisleka zavrnila. "Resorja sta zahtevna, zahtevata specifična znanja. Te odgovornosti ne morem sprejeti," je pred sejo vlade o ponudbi, da bi prevzela dodaten resor, dejala Novakova. Dodala je, da je odločitev sprejela sama, se je pa tudi posvetovala znotraj stranke.

Sindikati brez optimizma
Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije novica o Janševem in Černačevem vodenju ministrstev ne navdaja z optimizmom, je dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Ob robu današnje seje Ekonomsko-socialnega sveta je Štrukelj, ki je tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), dejal, da Černač "kakšne velike sposobnosti strpnih pogajanj in usklajevanj doslej ni pokazal".

Štrukelj je pri tem spomnil na združevanje javnih zavodov na Postojnskem v času, ko je bil Černač podžupan Postojne. To je po Štrukljevem mnenju kazalo na "izrazito nerazumevanje javnega sektorja in njegovega pomena".

Še bolj skrb vzbujajoče se Štruklju zdi dejstvo, da predsednik vlade Janša začasno prevzame še finančno ministrstvo. "Kajti to je človek, pri katerem je vse narobe z njegovim družinskim proračunom. In sprašujem se, kako bo urejal državnega," je dejal Štrukelj.

Posedi: Pomembni kompetentnost, poznavanje in mandat za pogajanja
Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi je dejal, da njih zanima le, da je nekdo kompetenten, pozna problematiko in ima mandat za pogajanja.

Za Černača Posedi pravi, da pozna sindikate in njihov način dela, od Janše pa pričakuje, da si bo za vodenje finančnega ministrstva našel dobrega državnega sekretarja. Dvomi namreč, da bo imel ob "tako zapleteni situaciji čas sedeti z nami in iskati prave rešitve".

Sindikati javnega sektorja so prejšnji teden izvedli splošno stavko in demonstracije. Od vlade, katere glavni pogajalec je bil doslej Pličanič, med drugim zahtevajo pogajanja o obsegu mase za plače v javnem sektorju. Vlada je doslej vztrajala pri tem, da se lahko pogajajo le o načinih zmanjšanja, ne pa o obsegu.

Sindikati načrtujejo morebitno ponovitev splošne stavke marca, zahtevajo pa tudi ohranitev delovnih mest v javnem sektorju, utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev ter spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov.

Novi državni sekretarji
Ob začetku seje državnega zbora je premier Janša poslance seznanil s tem, da bosta z ministrom za infrastrukturo in prostor začasno prevzela vodenje izpraznjenih ministrstev. Na ministrstvu za finance sta državna sekretarja postala zdajšnja poslanca SDS-a Marko Pogačnik in Andrej Šircelj. Na ministrstvu za pravosodje pa je generalna sekretarka postala Mojca Kucler Dolinar, sicer članica NSi-ja in nekdanja ministrica za visoko šolstvo.

Za zamenjave je čas 3 mesece
Začasno vodenje resorjev lahko traja največ tri mesece. Zakonodaja je sicer pri vprašanju, koliko časa lahko obstane takšna manjšinska vlada, nedorečena, pravniki menijo, da lahko deluje tudi do konca rednega mandata.

V 90-članskem parlamentu ima vlada po odhodu DL-ja podporo 41 poslancev iz strank SDS, NSi, DeSUS in SLS ter dveh poslancev narodnih skupnosti. Z odhodom DeSUS-a in SLS-a bi podpora padla na 30 poslancev.

Janša bo vodil finance, Černač pravosodje