Janez Janša rezervnega scenarija nima. Foto: EPA
Janez Janša rezervnega scenarija nima. Foto: EPA
Janez Janša v oddaji Odmevi

Če bodo ukrepi do poletja uveljavljeni, potem lahko dosežemo cilj 1,1 milijarde evrov proračunskega primanjkljaja, je povedal Janša. Če ukrepi ne bodo zaživeli, potem premier ne ve, kdo bo reševal nastali položaj. Na kocki torej ni samo 30 milijonov, ki jih zase zahtevajo policisti.
"Igramo se z usodnimi stvarmi," je opozoril in dodal, da ni razočaran nad policijsko zavrnitvijo sporazuma, saj verjame, da bo sklenjen dogovor z njimi. "Preveč je na mizi, zato se moramo dogovoriti. Ne vem, kaj je lahko scenarij B," je dodal.
Kaj lahko družba preživi?
Vsi podsistemi družbe bodo reze preživeli, je zatrdil, ni pa prepričan, da bodo vsi podsistemi preživeli padec varčevalnih ukrepov, saj bo preprosto premalo denarja za vse.
Napovedal je še več ukrepov, s katerimi bo Slovenija prihodnje leto rasla, učinki pa ne bodo takojšnji, je izpostavil premier. Glede zaposlenosti Janša ne pričakuje sprememb, saj rast zaposlenosti sledi gospodarski rasti z zamikom. Po njegovem mnenju lahko pozitivne premike na tem področju pričakujemo konec prihodnjega leta.
O kadrovskih menjavah je povedal, da je bilo v približno 100 menjavah okoli 80 ljudi, ki jim je mandat potekel ali pa so odstopili. Dodal je, da če bi pogledali vsa mesta, kjer je prejšnja vlada zamenjala ljudi, bi jih našteli okoli 10.000.
Stanje je slabo, a EU ne bo propadel
O stanju v EU-ju je dejal, da na finančnih trgih žal prihaja prevladujoči slab signal iz Grčije in še dveh sredozemskih držav (Italija in Španija, op. a.), vendar propada Evrope ne pričakuje. Kar se dogaja v Grčiji, je nevarno, a bi bila stvar kritična, če bi se to dogajalo v Nemčiji.
Denarja, ki smo ga posodili Grčiji, ne bomo več videli, čeprav je zatrdil, da se bodo potrudili, da ga dobijo čim več nazaj.

Janez Janša v oddaji Odmevi