Drobnič je prebral besede, ki jih je posredoval Janši in vodjem koalicijskih strank, in zapustil govorniški oder. Foto: RTV SLO
Drobnič je prebral besede, ki jih je posredoval Janši in vodjem koalicijskih strank, in zapustil govorniški oder. Foto: RTV SLO

Glede na mnogo zastavljenih projektov v prvih dveh letih naše skupne vlade bi želel sodelovati pri realizaciji zastavljenih projektov in reform.

Drobnič želi izpolniti zastavljene projekte
Drobnič in Janša
Predsednik vlade je predsedniku DZ-ja Francetu Cukjatiju predlagal Drobničevo razrešitev. Foto: RTV SLO
Jože Tanko
Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko je dejal, da kar zadeva sodelovanje znotraj vlade in sodelovanje vladnih resorjev z javnostjo, je premierova ocena Drobničevega dela utemeljena. Foto: RTV Slo

Postavlja se vprašanje motivov, zaradi katerih so te dikcije prišle v dokument.

Janša je skeptičen do motivov za resolucijo, ki med drugim uvaja plačljiv splav
Miran Potrč
Morebitne vladne krize SD ne bo niti poglabljal, niti pomagal razreševati. Foto: RTV SLO
Janša se je obrnil na DZ
Drobnič ne bo odstopil

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je predtem v dveminutni izjavi za javnost dejal: "Pogoji za moj odstop niso izpolnjeni." Odločitev, da ostaja minister, je nekaj minut pred polnočjo sporočil premierju Janezu Janši in predsednikom koalicijskih strank. Janša mu je med drugim očital, da ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov.

Sam v rezultate verjame in zavrača vse očitke. Drobnič je na konferenco prišel s sestanka NSi-ja.

"Etični kodeks Vlade RS mi kot ministru nalaga, da ponudim svoj odstop predsedniku vlade, če bi zaradi nespoštovanja ustavne prisege, nespoštovanja tega etičnega kodeksa ali zaradi nedoseganja pričakovanih delovnih rezultatov predsednik vlade in predsedniki koalicijskih strank presodili, da je nastala občutna škoda za ugled vlade ali institucije, ki jo vodim. Ocenjujem, da pogoji za moj odstop niso izpolnjeni, in vam zato sporočam, da ne nameravam odstopiti kot minister za delo, družino in socialne zadeve," je bil kratek Drobnič.

Ko je prebral izjavo za javnost, je zapustil tiskovno konferenco in se ni odzval prošnjam novinarjev, naj odgovori na kakšno vprašanje.

Predsednik NSi-ja in minister za finance Andrej Bajuk pa je napovedal, da bo stranka do premierjevega predloga opredelila v soboto, ko se bo sestal izvršilni odbor. Po njegovem mnenju je ministrstvo za delo "eden najbolj kompleksnih resorjev v Republiki Sloveniji, predvsem pa v teh časih, ko smo dejansko v procesu pomembnih reform".

Bajuk je ob tem še poudaril, da je Nova Slovenija po njegovem mnenju odigrala zelo pomembno vlogo pri sestavi te vlade, in sicer s tem, da se "dosledno spoštuje in izvaja koalicijska pogodba."

Nov minister morda že v nekaj dneh
Janša je na predsednika DZ-ja Franceta Cukjatija naslovil pobudo za čimprejšnjo razrešitev ministra. NSi je pozval, da pripravi imena za novega ministra. Predloge pričakuje v nekaj dneh, potem pa sledi koalicijsko usklajevanje. O konkretnih imenih ni želel govoriti. Sicer pa se kot eden izmed kandidatov omenja Alojz Sok iz NSi-ja.

Po besedah pravnega strokovnjaka Mira Cerarja lahko DZ ministra Drobniča razreši na javnem glasovanju z večino opredeljenih glasov. Premier lahko tudi takoj zatem predlaga novega kandidata za to funkcijo, lahko pa ga predlaga tudi kasneje. Lahko pa se zgodi tudi, da DZ ministra ne razreši. V tem primeru Drobnič ostane na položaju.

Na novinarsko vprašanje o morebitni podpori interpelacije NSi-ja proti kulturnemu ministru Vasku Simonitiju, katere obravnava bo v DZ-ju potekala v torek, je Janša povedal, da bi bilo to v nasprotju s koalicijsko pogodbo.

Premierja Janšo podpira tudi njegova matična stranka SDS, katere predstavniki pa upajo, da bo v NSi-ju namesto čustev prevladala razsodnost ter, da se bo skupna politika lahko nadaljevala. Drobničeva zamenjava pa naj bi zaradi dogovorjenih strankarskih kvot skoraj zagotovo prišla iz NSi-ja.

Tudi v SLS-u si želijo, da bi se v postopku razrešitve ministra za delo, družino in socialne zadeve našla pot, da DZ-ju ne bi bilo potrebno glasovati o premierjevem predlogu. V stranki o upravičenosti predloga za Drobničevo odstavitev sicer po besedah predsednika članice vladne koalicije niso razpravljali, osebno pa meni, da je Janša imel argumente za ministrovo razrešitev.

Zgodba z Drobničem z dolgo brado
Premier Janša je povedal, da je že 13. februarja na Drobniča naslovil pismo, kjer je izrecno napisal, da bo predlagal njegovo razrešitev, če se stanje v ministrstvu ne bo bistveno izboljšalo. "Zgodba z ministrom Drobničem ima daljšo brado," je povedal zbranim novinarjem. "Predsednik NSi-ja Andrej Bajuk je vlagal velike napore v to, da bi pomagal kolegu, pa dogovori s strani Drobniča niso obrodili sadov."

Janša je povedal, da strategija o rodnosti ni edina poteza, ki je povzročila, da je Drobniču odrekel svojo podporo in s tem povzročil njegov odstop. Je pa strategijo označil kot "težko proceduralno napako", saj ni bila predvidena v programu vlade in ministrstva, hkrati pa je z njo posegel na področja, ki so v pristojnosti drugih ministrstev.

Kako bo sedaj delovala vlada?
Kaj pomeni Drobničeva odločitev, še ni znano. Se pa potihoma že govori, da naj bi se znotraj vlade ustanavljala nova koalicija. LDS je včeraj dejal, da je Janševa odločitev, da pozove Drobniča k odstopu, zelo pametna, saj se je s tem izognil razpravi v javnosti o delu vlade, ko bi opozicija interpelirala ministra Drobniča.

SD brezpogojno za razrešitev
Drobničevo odločitev o neodstopu je v pisni izjavi komentiral vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč. Zapisal je, da je "odrivanje" vsakogar, ki ga ne hvali - vključujoč sindikate, civilno družbo, novinarje in opozicijo - v njegovi naravi, kar je zdaj storil tudi s premierjem Janšo. Dodal je, da SD vlade Janeza Janše ne podpira, v dogovoru s strankarskim predsednikom Borutom Pahorjem pa zagovarjajo Drobničevo razrešitev ne glede na to, ali je rezultat interpelacije ali pa premierjevega predloga.

A. J.

Glede na mnogo zastavljenih projektov v prvih dveh letih naše skupne vlade bi želel sodelovati pri realizaciji zastavljenih projektov in reform.

Drobnič želi izpolniti zastavljene projekte

Postavlja se vprašanje motivov, zaradi katerih so te dikcije prišle v dokument.

Janša je skeptičen do motivov za resolucijo, ki med drugim uvaja plačljiv splav
Janša se je obrnil na DZ
Drobnič ne bo odstopil