SDS je sporočilu za javnost priložil tudi to fotografijo, ki jo je opisal z naslednjimi besedami:
SDS je sporočilu za javnost priložil tudi to fotografijo, ki jo je opisal z naslednjimi besedami: "Ertl s svojim mentorjem, največjim krvolokom Slovencev, Ivanom Matijo Mačkom leta 1985 na RSNZ." Foto:
Odlikovanci
Odlikovanje Tomaža Ertla Slovenijo pretresa že cel teden. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janez Janša za MMC: "Slovenska Udba, ki me je maja leta 1988 po Ertlovem neposrednem ukazu (ki ga je priznal šele danes) ter nalogu takratnega vodstva ZKS aretirala in izročila JLA, je ravnala ne samo v nasprotju s temeljnimi načeli pravne države, temveč tudi v nasprotju s takrat veljavno zakonodajo." Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Tomaž Ertl z ukazom, da se me aretira, ni kršil le načel pravne države, temveč tudi leta 1988 veljavno zakonodajo, je za MMC povedal prvak SDS-a Janez Janša.

Na MMC-jevo vprašanje, kako komentira Ertlovo priznanje, da je odgovoren za njegovo aretacijo leta 1988 (JBTZ), in kako njegovo zatrdilo, da se mu za to ne misli opravičiti, je prvak največje opozicijske stranke odgovoril: "Priznanje Ertla, da je ukazal mojo aretacijo, je cinično priznanje nezakonitega ravnanja. Sodišče je namreč s pravnomočno sodbo razveljavilo obsodbe vojaških sodišč za Ivana Borštnerja, Francija Zavrla, Davida Tasiča in Janeza Janšo. Sodišče je ugotovilo, da je bila naša obsodba na vojaškem sodišču v Ljubljani in kasneje v Beogradu nezakonita in da naša dejanja niso predstavljala kršitev zakonov niti po zakonodaji SRS in SFRJ, ki je veljala leta 1988."

V nadaljevanju pa je Janša zatrdil še: "Slovenska Udba, ki me je maja leta 1988 po Ertlovem neposrednem ukazu (ki ga je priznal šele danes) ter nalogu takratnega vodstva ZKS aretirala in izročila JLA, je ravnala ne samo v nasprotju s temeljnimi načeli pravne države, temveč tudi v nasprotju s takrat veljavno zakonodajo."

Začelo se je z odlikovanjem
Kje in kako se je zapletlo? Spomnimo. V ponedeljek je predsednik republike Danilo Türk Tomaža Ertla odlikoval s srebrnim redom za zasluge za izjemno delo in zasluge pri varnosti, obrambi in zaščiti Slovenije med akcijo Sever. Med pripravo in izvajanjem ukrepov za preprečitev t. i. mitinga resnice v Ljubljani leta 1989 je Ertl namreč vodil omenjeno akcijo, ki je bila, kot so pojasnili v uradu predsednika republike, usmerjena v zaščito varnosti ljudi in človekovih pravic v Sloveniji. Akcija je tako pomagala ustvariti pogoje za demokratično preobrazbo in naposled tudi osamosvojitev Slovenije, so dodali.

Tanko: Türk naj vzame odlikovanje ali odstopi
Sledil je protest poslancev SDS-a, zlasti pa njihovega vodje Jožeta Tanka, ki se je ostro izrekel proti podelitvi odlikovanja Ertlu kot "nekdanjemu prvemu človeku komunistične represije na Slovenskem". Ertl je po njegovem mnenju v "svojem dolgoletnem obdobju vodenja slovenske Udbe zatiral demokratične in osamosvojitvene težnje Slovencev, odrejal uporabo represivnih ukrepov proti političnim nasprotnikom ter postal v letih 1988 in 1989 simbol kršenja človekovih pravic". Temu mnenju se je pridružila tudi trojica JBTZ-ja z več svojimi podporniki. Janez Janša, Igor Bavčar, David Tasič in Franci Zavrl so v posebni izjavi izrazili zaskrbljenost zaradi podelitve državnega odlikovanja Tomažu Ertlu. Kot so zapisali, so osupli nad odločitvijo predsednika republike, saj je Ertl po njihovih besedah ukazal tajne akcije zoper četverico JBTZ.

Ertl za MMC: Nimam razloga, da bi se opravičil
Deževali so še drugi odzivi za in proti odlikovanju. Vinko Gorenak (SDS) je zaradi nasprotovanja izstopil iz Združenja Sever, Ertla pa so v bran vzeli zlasti policijski veterani, ki so tudi predlagatelji njegovega odlikovanja. Sledil je nov del hitro vzplamtele "sage", ko je odlikovanec prevzel odgovornost za aretacijo Janše. Pozneje je v pogovoru za MMC dejal, da na to, da bi zaradi kakšnega svojega dejanja moral odgovarjati, ni nikoli pomislil. Hkrati je dodal, da vsi tisti, ki te dni izrekajo očitke na njegov račun, k tem navedbam niso dodali še nobenega konkretnega dokaza. Poudaril je še, da nima razloga, da bi se opravičil prvaku SDS-a.