Predsednik republike Borut Pahor je v sredo po srečanju s predsednikom DZ-ja Matejem Toninom povedal, da bo Janezu Janši v četrtek ponudil, naj sprejme kandidaturo za mandatarja. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor je v sredo po srečanju s predsednikom DZ-ja Matejem Toninom povedal, da bo Janezu Janši v četrtek ponudil, naj sprejme kandidaturo za mandatarja. Foto: BoBo
Janez Janša
Da se bodo pogovorov z Janšo udeležili, je že potrdil predsednik najmanjše parlamentarne stranke SNS-a Zmago Jelinčič, ki že od začetka podpira Janšo za mandatarja. Prav tako povolilnih pogovorov s SDS ne skrivajo v NSi-ju. Foto: BoBo

Če bo Janši uspelo sestaviti parlamentarno večino in vlado, bi to glede na povolilno aritmetiko pomenilo dvoje. Da je končno prišlo do dogovarjanja na podlagi skupnih stališč v korist večine ljudi. Drugič, da je sploh lahko prišlo do dogovora, je bilo treba sprejeti vzajemna zagotovila o izogibanju levim in desnim skrajnostim.

Predsednik republike Borut Pahor
Pahor stranke pozval, naj se pogovarjajo z Janšo

Predsednik republike Borut Pahor je relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku stranke SDS Janezu Janši, ponudil kandidaturo za mandatarja za sestavo vlade. Janša pa ima čas do prihodnjega četrtka, da poda soglasje h kandidaturi ali pa ga ne poda.
Predsednik republike je predsednike strank prosil, naj izberejo pogovore in vključevanje, tudi če na koncu ne izberejo te ali one koalicije. Izbrati je treba kulturo dialoga in vključevanja, saj ta vodi v strpno iskanje rešitev, je poudaril. V nasprotnem primeru bi "na našo veliko nesrečo" prevladala nestrpnost in izključevanje, "tega pa si ne zaslužimo", je povedal.
"Če bo Janši uspelo sestaviti parlamentarno večino in vlado, bi to glede na povolilno aritmetiko pomenilo dvoje. Da je končno prišlo do dogovarjanja na podlagi skupnih stališč v korist večine ljudi. Drugič, da je sploh lahko prišlo do dogovora, je bilo treba sprejeti vzajemna zagotovila o izogibanju levim in desnim skrajnostim," je po današnjem srečanju izjavil Pahor.
Janša je napovedal, da bo že danes (v četrtek) parlamentarnim strankam poslal vabila, ki bodo vsebovala predlagan potek posvetovanj. Vabilo bo javno, da ga bodo lahko prebrali vsi, je poudaril. Z začetkom posvetovanj bo počakal do ponedeljka, in sicer zaradi pogajanj za koalicijo okoli LMŠ-ja. Nato bo SDS najprej preveril, ali sploh obstaja načelna pripravljenost za sodelovanje, in če obstaja, bodo naprej preverjali, ali obstaja možnost približno podobnega pogleda na ključne izzive. Pogoja bosta morala biti izpolnjena na precej več kot 46 glasovih, saj koalicije z enim glasom večine ni smiselno sestavljati, je dejal Janša. In šele nato se bodo lahko začela dejanska koalicijska pogajanja o vsebini, je napovedal.
Če se bo 19. julija izkazalo, da Janša nima potrebne večine in bo zavrnil soglasje h kandidaturi, bo Pahor preveril, ali se je v vmesnem času uspelo sestaviti kateri koli drugi večini. Nato bo počakal do izteka 30-dnevnega roka in 23. julija DZ obvestil, da nima kandidata za mandatarja. "Zlasti pa bom z veseljem počakal zato, ker bo po tem čas za streznitev v političnem prostoru. Mislim, da je prav, da pride do streznitve. Ker se bomo morali vsi spoprijeti z dejstvom, da brez pogovorov čez neka ostra politična razmejevanje ne bo mogoče sestaviti nove slovenske vlade. Po mojem mnenju izključevanje ne vodi nikamor," je izjavil predsednik republike.

Pahor ugotavlja, da trenutno nihče ne uživa potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.
Kaj je v vabilu
Janša je v vabilu sicer zapisal, da je prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije "temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada". "V aktualnih razmerah ga bomo uresničevali z odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev," je zapisal in poudaril še potrebo po pravočasnem prenosu potrebnih znanj, ki sledijo tehnološkim spremembam, v javno financirane programe.

Dve potrdili
Da se bodo pogovorov udeležili, je že potrdil predsednik najmanjše parlamentarne stranke SNS-a Zmago Jelinčič, ki že od začetka podpira Janšo za mandatarja. Prav tako povolilnih pogovorov s SDS ne skrivajo v NSi-ju. To pa bi lahko bil tudi, kot kaže za zdaj, ves Janšev izkupiček.

Prve zavrnitve iz šesterice
V drugouvrščenem LMŠ-ju, ki tudi sam vodi pogovore za sestavo koalicije, so sicer v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo zapisali, da je prav, da Janša dobi priložnost, saj je zmagal na volitvah. A za zdaj ne razmišljajo o pogovorih s SDS-jem.

V SMC-ju so bili še ostrejši in so zapisali, da "če si predsednik SDS-a ne upa prevzeti mandatarstva za sestavo vlade in potrebuje premislek o tem, ali bi sprejel to odgovornost, ne vidimo razloga, da bi se na njegovo morebitno vabilo na razgovor odzvali".

Spomnili so, da SMC podpira sestavo sredinske vlade pod vodstvom LMŠ-ja, da so v pogovorih, v katerih sodelujejo od volitev, iskreni in da v njih postavljajo pred interese stranke interese države in državljanov. Priznavajo pa, da bo prihodnja vlada, kakršna koli že bo, "nujno morala preseči tradicionalne delitve na levo in desno in bo od političnih strank, ki želijo prevzeti odgovornost za prihodnost naše države, terjala več od znanja seštevanja glasov".

Tudi v SAB-u so odvrnili, da se resno pogovarjajo o vstopu v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca. "Dokler smo na pogajanjih z njim, se z drugimi ne bomo pogajali," so zapisali.

Da se Janševemu vabilu ne bodo odzvali, je za STA potrdil tudi prvak DeSUS-a Karl Erjavec, enako napovedujejo v Levici.

Tudi izjavo predsednika SD-ja Dejana Židana ob robu predsedstva stranke je bilo mogoče razumeti na način, da jih na pogovore o koaliciji ne bo. Kot je dejal, bo njihov odgovor Janši takšen, kot so bile tudi njihove predvolilne obljube. "Slovenija nujno potrebuje čim več sodelovanja, hkrati pa politiko, ki ne temelji na laži in na izključevanju. Politika, ki nekaj let deluje tako, nekaj tednov pa drugače zgolj zato, da bi dobila zadostno število glasov, je neverodostojna politika," je dejal.

Video: Posnetek izjave za javnost Pahorja in Janše

Če bo Janši uspelo sestaviti parlamentarno večino in vlado, bi to glede na povolilno aritmetiko pomenilo dvoje. Da je končno prišlo do dogovarjanja na podlagi skupnih stališč v korist večine ljudi. Drugič, da je sploh lahko prišlo do dogovora, je bilo treba sprejeti vzajemna zagotovila o izogibanju levim in desnim skrajnostim.

Predsednik republike Borut Pahor
Pahor stranke pozval, naj se pogovarjajo z Janšo