Janša se je odzval na poročanja medijev o preiskavi specializiranega državnega tožilstva o izvoru njegovega premoženja. Foto: BoBo
Janša se je odzval na poročanja medijev o preiskavi specializiranega državnega tožilstva o izvoru njegovega premoženja. Foto: BoBo
Janša se na vse pretege brani »okužene« pošiljke
Janša: Pošta tožilstva mi ni bila vročena

Kot je znano, je specializirano državno tožilstvo že pred mesecem dni končalo finančno preiskavo izvora premoženja predsednika SDS-a Janeza Janše, a jim izsledkov še ni uspelo predstaviti Janši, saj mu tožilstvu še ni uspelo vročiti vabila. Izsledki preiskave so zaupni, preiskovani pa ima pravico, da mu predstavijo ugotovitve finančne preiskave in da predloži dokaze, ne pa tudi dolžnosti, da se odzove na to vabilo.

"Vabila mi ni treba sprejeti"
Vročevalka je sicer Janši danes želela vročiti pošiljke tožilstva, a je Janša ni želel prevzeti in podpisati. Janša je na tiskovni konferenci povedal, da mu pošiljka ni bila vročena in da si bo, preden se odloči, da bo sprejel okuženo pošiljko iz hiše korupcije, pred tem nataknil rokavice. "Vabila mi ni treba sprejeti," je še dodal. Janša je medijem tudi dejal, da iz zadeve vročevanja pošiljke delajo "večji problem, kot pa je ta, da ima država ministra za pravosodje, ki je dokazano kršil zakonodajo, ustavo in človekove pravice," zmotilo pa ga je tudi poročanje o njegovem neprisostvovanju delu v državnem zboru, kar je zanikal.

"Padel bo tudi ta postopek"
Prepričan je, da "gre za medijski šov", v katerem je treba dokazati, da "nisi čarovnica", in v katerem sam "ne namerava sodelovati". Poudaril je, da so čisto vsi postopki proti njemu, teh je bilo po njegovih besedah več kot sto, padli, in napovedal, da bo padel "tudi ta". Prepričan je še, da gre za zlorabo državnih institucij za "obračun z notranjim razrednim sovražnikom".

Janša se je odzval tudi na poročanje medijev o njegovem premoženju, po katerem naj bi tožilstvo v finančni preiskavi odkrilo za okoli 500 tisoč evrov nezakonitega premoženja. Dejal je, da njegovo premoženje oz. premoženje njegove družine ni vredno niti polovice omenjenega zneska in da je večina njihovih nepremičnin "na kredit".

Pošiljka v pisarni
Po informacijah Slovenske tiskovne agencije naj bi Janši vabilo dostavili v pisarno, po zakonu pa bi se s tem štela za vročeno. Na to se je Janša odzval na družbenem omrežju Twitter: "Nobene pošiljke nisem prejel ali sprejel. Menda so jo, tajno, odložili v neko pisarno." Kot so pojasnili v kabinetu predsednika DZ-ja, je bila Janši pošiljka vročena skladno z zakonom o kazenskem postopku.

Janša se na vse pretege brani »okužene« pošiljke
Janša: Pošta tožilstva mi ni bila vročena