Janša, tudi če bo na referendumu arbitražni sporazum padel, ne pričakuje odstopa vlade. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Janša, tudi če bo na referendumu arbitražni sporazum padel, ne pričakuje odstopa vlade. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Radovan Žerjav
V SLS-u bodo skušali k referendumskemu vprašanju dodati še svoje vprašanje, čeprav je to skoraj misija nemogoče, skozi parlamentarni postopek doseči, da bi bilo postavljeno dodatno vprašanje, je dejal Žerjav. Foto: MMC RTV SLO

Vladna zahteva za posvetovalni referendum je dokaz, da Borut Pahor sploh ni prepričan o vsebini arbitražnega sporazuma, zato se želi posvetovati s Slovenci.

NSi v izjavi za javnost
Janša: Vprašanje neustrezno
Jelinčič: Referendum bo

Janez Janša je dejal, da bi stranka referendumsko odločitev spoštovala le, če bi bilo vprašanje enako kot na zakonodajnem referendumu, sicer pa referendumska zgodba po njegovih besedah še ne bo končana. Prvak opozicije meni, da predlagano vprašanje zavaja, moti pa ga tudi, da je v vprašanju besedna zveza, da arbitražni sporazum "med drugim določa" določene zadeve. Meni, da bi bilo korektneje, če bi se vprašanje glasilo: Ali ste za to, da se ratificira arbitražni sporazum?, ta pa bi bil objavljen v celoti. Ob tem je Janša ponovil, da sporazum prinaša dolgoročno škodo Sloveniji, vprašanje nacionalnega pomena pa ne bi smelo biti stvar preglasovanja.

Žerjav: Referendumsko vprašanje priznava, da Slovenija izgublja stik z mednarodnimi vodami
Tudi predsedniku SLS-a Radovanu Žerjavu se zdi referendumsko vprašanje zmedeno in po njegovi navedbah zamegljuje celoten položaj, saj priznava, da Slovenija izgublja teritorialni stik z mednarodnimi vodami. Meni, da bi bilo hkrati ob drugačnem, jasnejšem in zelo eksplicitnem vprašanju treba Slovence in Slovenke vprašati, ali so za to, da Hrvaška vstopi v Evropsko unijo, ob pogoju, da se umakne s slovenskega ozemlja in morja, in da se hkrati ohrani teritorialni stik z mednarodnimi vodami. S tem bi po njegovem mnenju dobili jasno mnenje državljanov, kaj si mislijo o reševanju te problematike. Strinja se z Janšo, da bi bilo na naknadnem zakonodajnem referendumu zelo tehnično vprašanje, ali državljani podpirajo arbitražni sporazum.

Meni še, da bo ta referendum najdražja mogoča javnomnenjska anketa, ki nikogar pravnoformalno ne zavezuje. "Če bi vlada iskreno želela imeti mnenje ljudstva, bi to morala storiti absolutno pred podpisom oziroma parafiranjem tega arbitražnega sporazuma, ampak tega takrat niso želeli storiti," je prepričan.

Jelinčič: Koalicija želi izigrati volilno telo
MMC je za komentar vloge za razpis referenduma s koalicijske strani povprašal opozicijo. Po mnenju prvaka SNS-a, Zmaga Jelinčiča, ki sporazum imenuje zločinski, želi koalicija z referendumom izigrati volilno telo, saj napoveduje, da bo referendumsko vprašanje sestavljeno tako, "da nikomur ne bo jasno, za kaj gre". Jelinčič je ponovil že povedano, da je "Pahor prodal Slovenijo", ne ve pa še, ali "za dve Armanijevi obleki ali za dve bevandi ..." . Jelinčič napoveduje, da bo koalicija na referendumu v vsakem primeru slavila svojo zmago, kar, kot je že povedal, povezuje z načinom oblikovanja referendumskega vprašanja.

Rupel: Izid referenduma odvisen tudi od obnašanja in pritiskov medijskih hiš
Dimitrij Rupel
, nekdanji zunanji minister in zdajšnji predsednik odbora za zunanje zadeve pri strokovnem svetu SDS-a, meni, da je nekoliko nenavadno, da tisti, ki sporazum podpišejo, potem tudi sprašujejo ljudi, ali je prav, da so ga popisali, ali ne. Prepričan je, da bo izid referenduma odvisen tudi od "obnašanja in pritiskov" medijskih hiš.

Tudi Rupel meni, da bo referendumsko vprašanje pomembno, in poudarja, da pri tem "ne bi smeli poskušati prevarati ljudi, saj gre za zelo preprosto vprašanje, ali da ali ne. Vse drugo bi bilo zamegljevanje," je dejal za MMC.

Videoizjava Radovana Žerjava:

Vladna zahteva za posvetovalni referendum je dokaz, da Borut Pahor sploh ni prepričan o vsebini arbitražnega sporazuma, zato se želi posvetovati s Slovenci.

NSi v izjavi za javnost
Janša: Vprašanje neustrezno
Jelinčič: Referendum bo