Foto:
Foto:

31. maja bo minilo četrt stoletja od začetka sodnega procesa proti četverici JBTZ - tedanjega komentatorja Mladine Janeza Janše, pripadnika JLA Ivana Borštnerja in novinarja Mladine Davida Tasiča ter obtožbe tedanjega urednika Mladine Francija Zavrla.

Posledica aretacij je bila ustanovitev Odbora za varstvo človekovih pravic (s prvotnim imenom Odbor za zaščito pravic Janeza Janše), ki ga je vodil Igor Bavčar in je ves čas bedel nad usodo četverice. Preden je bila ta obsojena, je organiziral množične proteste pred stavbo vojaškega sodišča na Roški ulici v Ljubljani, pa tudi organiziran shod v podporo obtoženim, ki se ga je udeležilo 30.000 ljudi.
"31. maja, ko so nas aretirali, so nas aretirali v državi, kjer so tudi pred nami aretirali na tisoče ljudi, pa se ni nič zgodilo. Včasih je bila kje objavljena kakšna notica, da gre za vojaški proces, a to ni zbudilo zanimanja, ker ni nihče ničesar vedel. Tak primer je bil Jože Pučnik, pa se zanj ni nihče potegnil. Za nas pa so se naši prijatelji organizirali in ustanovili odbor. Ko so nas izpustili, je bila to druga država," se je v oddaji Odkrito spominjal Janez Janša.
Protest se je pripravljal že pet let - objave v Novi reviji, pisateljska ustava - potem pa se je vse skupaj združilo, meni Spomenka Hribar. "Tega, do kakšnih sprememb bo to pripeljalo, nihče ni mogel vedeti. Se je pa iz tega nabrala energija za osamosvojitev, ki smo jo tudi dosegli," je dodala.
25-letnico roških dogodkov bodo 31. maja zaznamovali s postavitvijo spominske plošče na stavbi nekdanjega Vojaškega sodišča na Roški cesti (danes je tam Srednja ekonomska šola), ki se ga bodo udeležili tudi člani četverice, sledila bosta posvet o pomenu dogodkov leta 1988 ter predstavitev knjige Igorja Omerze Čas poprej in dnevi pozneje.

Roška - pripoved ulice
Roška - pripoved ulice