Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Oddaja Tarča je v studio povabila predsednika vlade Roberta Goloba in predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo. Janša je sodelovanje v oddaji potrdil, Golob pa ne.

Slovenija je pred zelo pomembnimi političnimi in družbenimi odločitvami: drugim krogom predsedniških volitev, lokalnimi volitvami, referendumi tudi zaradi zakona o RTV-ju, pa pred ključnimi energetskimi izzivi, ohlajanjem gospodarstva, nižanjem kupne moči. To so bile napovedane teme debate v studiu, ki jo je vodila Erika Žnidaršič.

Pojasnilo premierjevega kabineta

Iz kabineta predsednika vlade so popoldne sporočili, da je Golob vabilo prejel v ponedeljek. Kabinet je uredniku in voditeljici oddaje Tarča večkrat sporočil, da predsednik vlade v oddajo ne more priti, in predlagal povabilo katerega od podpredsednikov vlade. "Tega ustvarjalci oddaje do danes niso storili." "Predsednik vlade je prejel tudi vabilo za oddajo Odmevi v sredo zvečer in sodelovanje potrdil. Potem ko smo njegovo sodelovanje potrdili, pa je TV Slovenija vabilo v omenjeno oddajo preklicala, češ da predsednika vlade Goloba pričakujejo v oddaji Tarča, v kateri naj bi gostoval tudi predsednik SDS-a Janez Janša. Pričakujemo, da bo Robert Golob na javni Radioteleviziji Slovenija deležen enake obravnave, kot jo je imel nekdanji predsednik vlade oziroma kot je bila praksa skoraj dve desetletji," še sporoča premierjev kabinet.

Janez Janša je dejal, da se je veselil soočenja z Robertom Golobom, saj so pred državo težki izzivi, ko bi morali koalicija in opozicija stopiti skupaj.

Na vprašanje, ali bodo tudi tokratne volitve osredotočene na glasovanje proti Janševi politiki, je Janša odvrnil, da v drugem krogu predsedniških volitev vendarle kandidirata le dve kandidata. "Ne Milan Kučan, ne Janez Janša, ne Robert Golob. Izjave, da ne bodo dovolili, da nekdo zmaga … Take stvari smo slišali od Tita in Staneta Dolanca," je dejal Janša.

Na očitke, da je kandidat Anže Logar Janšev 'trojanski konj', je Janša dejal, da ga je stranka seveda podprla, ker je po njihovem mnenju dober kandidat, podprli sta ga tudi dve drugi stranki, s podpisi pa so ga podprli tudi ljudje, ki niso volivci SDS-a. "Sam sem doslej kandidiral na vseh volitvah in sem bil vedno izvoljen, velikokrat z najvišjim številom glasov. A se vseeno skuša Anžetu Logarju to, da je v stranki, katere predsednik sem, pripisati kot nekaj slabega." Na drugi strani je kandidatka, ki jo je podprl prvi predsednik Milan Kučan, ki je po Janševih besedah večino politične kariere opravil kot neizvoljen politik.

"Logar bo moral sprejemati tudi odločitve, ki nam ne bodo všeč"

O svoji odsotnosti v Logarjevi kampanji je Janša dejal, da so predsedniške volitve drugačne od parlamentarnih. Ko stranka tekmuje na parlamentarnih volitvah, je po izidu bodisi v koaliciji bodisi v opoziciji in mora ne glede na to izvajati program, ki ga je zagovarjala pred volivci. "Izvoljeni predsednik republike pa nima opozicije in mora zastopati tudi tiste, ki so volili proti njemu. Ustavni položaj in narava te funkcije sta drugačna," je prepričan Janša. "A pogosto prihaja do mešanja, kar lahko potrdim tudi na podlagi izjav Roberta Goloba, ki očitno, ker je svež v politiki, ne loči med lokalnimi, predsedniškimi in državnozborskimi volitvami. Sodeč tudi po plakatih, ki se zdaj pojavljajo in so enaki kot pred državnozborskimi volitvami." Ko se je Logar odločil, da bo kandidiral s podpisi, ki jih je po Janševih besedah zbral v dveh dneh, se je na ta način odločil tudi za način kampanje, je pojasnil Janša. Na vprašanje, ali se Logar odmika od stranke SDS oziroma od njenega radikalnega dela, je Janša odgovoril, da so "radikalni tisti, ki so zmagali brez volitev in bi jih bilo treba vprašati o podporah in vplivu". Janša je nato ponovil, da bo moral biti Logar ob morebitni izvolitvi predsednik vseh državljanov. "Kar pomeni, da bo moral sprejemati tudi odločitve, ki nam ne bodo všeč, ker bo moral zastopati vse, se ravnati po ustavi in upoštevati razmerje sil v državnem zboru."

Janez Janša. Foto: TV Slovenija
Janez Janša. Foto: TV Slovenija

O Logarjevi izjavi glede Snežiča so se "v stranki pogovorili in razčistili"

V oddaji so pokazali tudi posnetke Anžeta Logarja z ene prejšnjih Tarč, ko se je z izjavami distanciral od Roka Snežiča, po navedbah voditeljice oddaje "enega ključnih svetovalcev takratnega premierja". Logar je tedaj povedal, da je s tem imel težave, da s takšno osebo ne bi mogel sodelovati in da je tudi v stranki povedal, da mu to ni všeč. Voditeljica je Janšo vprašala, kaj je torej Logar v stranki povedal glede Snežiča. Janša je najprej zavrnil navedbo, da je bil Snežič davčni svetovalec ali predsednika vlade ali stranke. Dejal je, da je bil nezakonito poslan v zapor s protiustavno sodbo in da je Snežiča spoznal tam, saj je bival v isti celici. In tam je Snežič govoril o davčnem sistemu, luknjah in kaj bi bilo treba spremeniti. "Če je bilo to davčno svetovanje, si ga nisem sam priskrbel," je navedel Janša. Glede Logarjevih izjav pa je dejal, da so o tem opravili razpravo v stranki in "to razčistili".

Voditeljica oddaje je Janšo spomnila, da je Snežič javno razlagal, kako se lahko v Bosno prenese podjetje, se skrije lastnika in posledično Furs podjetja ne more terjati. SDS pa je potem šel v "davčno oazo" Bosno po posojilo k Dijani Đuđić. Janša je odgovoril, da posel na

Pojasnilo Tarče

Janez Janša je po štirih letih in pol gostovanje v Tarči potrdil, Robert Golob pa se z njim ni želel soočiti, sporočil je, da žal ne pride. V preteklih letih je naša vabila zavračal nekdanji premier Janša, zdaj je slika očitno obrnjena. Argument, da se predsedniku vlade v javnosti ni treba soočiti z mnenji opozicije, je za demokratično državo vsaj nenavaden, še posebej v tako občutljivih trenutkih. Robertu Golobu smo ponudili tudi možnost samostojnega nastopa v Tarči in posnetega pogovora, ampak tudi za to ni imel časa. Politiki si po našem mnenju ne morejo sami izbirati formata oddaj. S tem se nismo strinjali v prejšnjem mandatu in se tudi zdaj ne strinjamo.

koncu ni bil izpeljan in da tudi ni res, da so šli po posojilo v BiH. Posojilo so najemali pri osebi, ki je imela davčno številko v Sloveniji, pa tudi račun v Sloveniji.

Je Logar naslednik Janše na čelu SDS-a, navsezadnje zato, ker je dobil več glasov kot stranka na parlamentarnih volitvah? Janša je zadovoljen, da je Logarja kot dobrega kandidata prepoznala širša javnost. Glede svojega nasledstva pa je Janša odgovoril, da ima stranka SDS veliko dobrih kadrov, predvsem pa je demokratična in suverena, zato bo svoje vodstvo na kongresih izbirala sama. "Ne skrbite za nas," je izjavil.

Janša se do napada na Niko Kovač 'ne opredeljuje'

Janša je komentiral tudi vzbujanje dvomov o napadu na Niko Kovač na svojem računu na Twitterju. Janša se je pri tem izgovoril, da poobjave tvitov še ne pomenijo podpore tem tvitom. A ker je vseeno širil številne tvite, ki so sejali dvom o avtentičnosti napada na direktorico Inštituta 8. marec, ga je voditeljica Erika Žnidaršič vprašala, ali se počuti soodgovornega za napad. Janša je odvrnil, da je bila stranka SDS že takoj po napadu na Kovač zanj tudi obtožena. Janša je glede številnih svojih objav, povezanih s Kovač, ki so podpihovale sovraštvo na Twitterju, dejal, da dvomi, da je kdaj objavil kakšno fotografijo Nike Kovač, ki je ni sama posnela, "ali kar koli, kar bi lahko opredelili kot žaljivo ali sovražni govor". Dodal je še, da se do dogodka ne opredeljuje. Ob tem je spomnil na afero Fotopub in na opozorila, da se tamkajšnji dogodki ne uporabljajo za politično obračunavanje. "Ta napad se je od samega začetka izkoriščal za politično obračunavanje."

"Do gospe Kovač osebno nimam ne zamer ne zadržkov, tisto, kar iritira pri Inštitutu 8. marec, je to, da se ta institucija predstavlja kot civilnodružbena organizacija, ustanovili pa so jo funkcionarji stranke Levica, konkretno nekdo, ki je državni sekretar pri ministru Mescu. Financira se iz tujine in sodeluje pri kampanjah, medtem ko je po slovenski zakonodaji financiranje politične dejavnosti iz tujine prepovedano. To je neki by-pass, davčna oaza, prek katere se krši slovenska zakonodaja." Janša je tako prepričan, da pri Inštitutu 8. marec ne gre za nevtralno nevladno organizacijo, temveč za organizacijo, "za katero je njena predstavnica sama izjavila, da se bori proti prejšnji vladi, ne da je kritična do sedanje oblasti. Medtem ko naj bi bile nevladne organizacije nadzor nad vsakokratno oblastjo."

Grožnje Janši: Ni jih bilo šest, ampak šest tisoč

Tožilstvo je zaradi groženj Janši, ko je bil še premier, vložilo šest obtožnih predlogov, dve sodbi sta bili obsodilni, trije postopki še potekajo. Janša med tem ni prijavil grozilnih pisnih pošiljk, ki so vsebovale naboje. Napisa 'smrt janšizmu', ki ga je Janša prijavil kot grožnje, pa tožilstvo ni prepoznalo kot kaznivo dejanje. Beseda 'janšizem' je namreč opredeljena kot politična usmeritev in ne pomeni poziva k smrti politika. "Teh groženj ni bilo šest, ampak 6000," je podatke komentiral Janša. Ker kot predsednik vlade ni imel časa, se ni udeležil ene od obravnav in ni podal soglasja za kazenski pregon. "Še posebej ko je tožilstvo odločilo, da se grožnje s smrtjo meni in 300.000 volivcem ne preganja."

Na vprašanje, zakaj se pritožuje nad neenakopravno obravnavo tožilstva, če se sam obravnav ne udeležuje in ne vlaga ovadb, je Janša odvrnil, da že leta in leta tedensko dobiva pisma, a policija storilca še ni našla. "Čeprav pisma oddaja na enaki pošti, tukaj ne vidim iskrene želje, da bi bili enaki vatli za vse."

Janša RTV spremlja, ko je v opoziciji, ko je na oblasti, časa za to nima

Na koncu oddaje je voditeljica vprašala Janšo za mnenje o dogajanju na RTV Slovenija, glede na to, da je v vodstvenih organih zaposlenih veliko njegovih nekdanjih sodelavcev, in pri tem naštela denimo Uroša Urbanijo, Draga Zadergala, Ksenijo Koren. "Ti so vsi v vodstvenih organih? Sam mislim, da je samo eden," je odgovoril Janša.

Povedal je še, da morajo mediji biti kritični do vlade, ker ko niso bili, so stranke na oblasti mislile, da delajo vse prav, na koncu pa so izginile. Glede RTV Slovenija pa je dodatno izrazil mnenje, da je zdajšnja vlada sprejela zakon, s katerim bo v organe upravljanja spravila "paravojsko" predstavnikov prek "njim naklonjenih izbranih nevladnih organizacij". Potrdil je še, da plačuje RTV-prispevek in da, ko je v opoziciji, spremlja nekatere informativne in kulturne oddaje na RTV SLO, ko je na oblasti, pa časa za to nima.

Tarča: Volilna jesen