"Vsak državljan, ki obleče trenirko in gre volit, izkaže večje spoštovanje do države kot tisti, ki je v obleki in ostane doma," je dejal premier. Foto: BoBo

Jugoslavije ni več in je ne bo nikoli več, čeprav se nekateri deli vztrajno upirajo temu, da bi pristali na smetišču zgodovine.

Janez Janša
Proslava ob dnevu samostojnosti

Na začetku nagovora ob državnem prazniku, ki bo 26. decembra, je premier Janša izpostavil, da je mesec december mesec veselja in upanja. "Je mesec dobrih misli in želja," je dejal. Leta 1990 je 23. decembra padla želja, ki si jo želi izpolniti vsaka zrela država - samostojnost. "Ne družba enakosti, ampak enakih možnosti za vse, kjer vsak sprejema tudi svojo odgovornost," je na začetke države zbrane opomnil Janša.
"Ko sem pred petimi leti nagovoril to dvorano, so se že risali obrisi čeri. Vprašal sem se, ali nismo česa spregledali ali pozabili. Ob vsem nezadovoljstvu, ki se je nakopičilo v državi, vemo, kaj smo spregledali. Nismo se držali načela nikoli ne porabi več kot zaslužiš. Zaradi tega bo tudi najrazvitejšim državam težko ohraniti sedanji socialni model in tisto, na kar smo se v zadnjih letih navadili," je opozoril.

"Zdaj gre za Slovenijo, vpeto v Evropo"
Dotaknil se je tudi zadolževanja od leta 2008, za katerega "vemo, za kaj smo ga porabili". Če bi takrat stopili skupaj in uskladili proračunsko porabo, bi ljudje zdaj to manj občutili. "Postali smo država, kjer se posamezniki in skupine, ki so leta uživali privilegije, teh oklepajo za vsako ceno. Postali smo država, kjer mladi ne vidijo prihodnosti," je povedal premier. "Zato se moramo vprašati, kje smo zgrešili."

V imenu vlade je obljubil, da so se pripravljeni kjer koli in kadar koli z vsemi, ki skupaj z njimi nosijo odgovornost za prihodnost Slovenije, pogajati, dogovarjati, usklajevati o ukrepih, ki jih mora Slovenija še sprejeti v prihodnjih dveh letih za izhod iz krize, za ponovni zagon rasti in za to, da bomo postali pravičnejša država. "Zdaj gre za Slovenijo, vpeto v skupno evropsko prihodnost," je dejal.

"Zaslužimo si pravno in socialno državo"
Po njegovih besedah je danes skoraj nepotrebno ugotavljati, da smo padli na izpitu pri tem, na kar nas vsak dan opozarjajo državljanke in državljani. "Pravijo tudi, da nismo pravna in pravična država, da smo postali država, kjer pohlep in napuh veljata več kot poštenost, marljivost in delavnost," je izpostavil.

Slovenija ni nastala zato, da bi v njej živeli slabše, je opozoril in dodal, da si vsi skupaj zaslužimo več. "Zato je naša zaveza blaginja državljank in državljanov, družba, v kateri posamezniki živimo, uveljavljamo svoje talente, želje in pričakovanja, kjer vladajo sožitje, medsebojno razumevanje in zaupanje. Družba, v kateri se bo končno razvila zavest, da bo vsak čutil odgovornost zase, pa tudi vsaj malo za svojega bližnjega. Zaslužimo si pravno, pravično in socialno državo, ki bo v večji meri živela življenje v realnosti, in ne samo na papirju."

Proslave v Cankarjevem domu v Ljubljani so se udeležili novi predsednik republike Borut Pahor, dosedanji predsednik republike Danilo Türk, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič ter drugi najvišji predstavniki političnega in družbenega življenja in diplomatski zbor. Predsednika največje parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija in ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa ni bilo, ker "smo bili v zadnjem letu priča številnim ideološkim delitvam, ki jih povzroča vlada na različne načine, tudi z državnimi proslavami".

Prepričljiva večina volivcev se je 23. decembra pred 22 leti na plebiscitu odločila za samostojno Slovenijo, izide pa so razglasili tri dni pozneje. Tako 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

Jugoslavije ni več in je ne bo nikoli več, čeprav se nekateri deli vztrajno upirajo temu, da bi pristali na smetišču zgodovine.

Janez Janša
Proslava ob dnevu samostojnosti