Premier bo v Rusiji do srede, ko se bo sešel tudi s Putinom. Foto: RTV SLO
Premier bo v Rusiji do srede, ko se bo sešel tudi s Putinom. Foto: RTV SLO
Vladimir Putin
Ruske oblasti na čelu z Vladimirjem Putinom bodo prisluhnile tudi slovenskim načrtom za predsedovanje EU-ju, ki je močen partner z Rusijo. Foto: EPA

Namen obiska je krepitev političnih, predvsem pa tudi gospodarskih vezi, saj bo vladno delegacijo, ki jo bodo poleg Janše sestavljali še obrambni minister Karl Erjavec, zunanji minister Dimitrij Rupel in kmetijska ministrica Marija Lukačič, spremljala tudi močna gospodarska zasedba, sestavljena iz 133 predstavnikov 98 podjetij.

Slovenski vrh bo ruskim oblastnikom predstavil tudi potek priprav na predsedovanje EU-ju. Şlovenija bo izkazala interes na nadaljevanje uspešnega sodelovanja med državama v okviru Ovseja, ZN-a in Sveta Evrope, seveda pa bodo izmenjali tudi stališča o nekaterih najpomembnejših mednarodnih temah s poudarkom na zahodnem Balkanu.

Dobro gospodarsko sodelovanje lahko še boljše
Kot je vlada zapisala v sporočilu za javnost, naj bi podali tudi pozitivno oceno slovensko-ruskega gospodarskega sodelovanja. Izpolnitev zastavljenega cilja, tako v sporočilu, 1 milijarda ameriških dolarjev blagovne menjave med državama, odpira prostor za skupno definiranje in zastavitev novih načrtov. Dobrim smernicam navkljub vse možnosti menda še niso izkoriščene.

Janša: Rusija nepogrešljiv partner
Janša je pred odhodom dejal, da je Rusija zaradi gospodarske rasti in surovin postala nepogrešljiv partner EU-ja in s tem tudi Slovenije. Dobri odnosi z Rusijo so tako izrednega pomena za razvoj evropskih držav, zato je tudi namen obiska slovenske delegacije v Rusiji predvsem gospodarski, še pojasnjuje premier. Omenil je še, da so odnosi med državama dobri ter da nimata bistvenih nerešenih vprašanj.

Veliko srečanj v treh dneh
Janša se bo sešel tudi z ruskim premierjem Mihailom Fradkovom, predsednikom sveta federacije Sergejem Mironovom, predsednikom dume Borisom Grizlovom, patriarhom ruske pravoslavne cerkve Aleksijem II. in moskovskim županom.