Usklajevanje nas je »drago koštalo« - bonitetne ocene so padle, zadolževanje je postalo dražje in celo vprašljivo,
Usklajevanje nas je »drago koštalo« - bonitetne ocene so padle, zadolževanje je postalo dražje in celo vprašljivo," je izpostavil Janša. Po njegovem mnenju gre za dva od petih ključnih protikriznih ukrepov, brez katerih Slovenija ne bo izplavala iz krize. Foto: BoBo

Zakonov o Slovenskem državnem holdingu in o ukrepih za krepitev stabilnosti bank v tej fazi ni mogoče umakniti. To vsi vedo in dobro bi bilo, da se pogovarjamo o realnem dejstvu.

Janez Janša
Janković in Janša na nasprotni strani referenduma
Virant preprečil referendum

Predsednik vlade Janez Janša se je odzval na očitke opozicije in pozive predsednika države Danila Türka, naj se politika še pogaja o besedilu zakonov o Slovenskem državnem holdingu in ustanovitvi slabe banke.

"Prvič v zgodovini sta zakonska predloga napadena s štirimi mogočimi instrumenti, potem ko ju je sprejel DZ," je izpostavil. Nikoli se po njegovih besedah namreč še ni zgodilo, da bi zoper kakšen zakon bil izglasovan veto državnega sveta, dana pobuda sindikatov za referendum, nato še predlog DS-ja za referendum in zbrani podpisi poslancev, ki zahtevajo referendum. "Zato se je treba vprašati, zakaj takšno nasprotovanje dvema od petih ključnih ukrepov za izhod iz krize."

"Malo je odločitev, o katerih bi se toliko usklajevali"
Na poziv predsednika Türka, naj vlada in parlament zakona zadržita, opozicija umakne zahtevo po referendumu, nato pa naj najdejo kompromis, je Janša odgovoril, da so iskali kompromise zadnja dva oziroma tri mesece. "Vprašati se je treba, kje je bil v teh mesecih predsednik države. Takrat je bila njegova pobuda, da se skuša doseči kompromis, več kot dobrodošla. Zdaj sta zakona sprejeta. Pobude so torej odraz neznanja ali slabe vesti."

Prepričan je namreč, da je v slovenski zgodovini malo odločitev, v katerih bi se tako dolgo in podrobneje usklajevali kot o teh dveh zakonih. "Že julija smo se skušali uskladiti, ko je bil zakon prvi v proceduri. Takrat sem sklical vodje poslanskih skupin, želeli smo dobiti širše soglasje."

Opozicija je zahtevala, da bi morali imeti dva zakona, in vlada je temu prisluhnila, dodaja. Po njegovih besedah je v končno besedilo zakona o holdingu vključenih 12 predlogov opozicije. "Nima smisla, da se usklajujemo z nekom, ki si tega ne želi," je poudaril. Prav tako so se na finančnem ministrstvu pogajali s sindikati energetike in sklenili dogovor.

"Verjeli so nam verjetno zadnjič"
In prav ta pogajanja so Slovenijo tudi stala kar nekaj sredstev. Zato so po mnenju premierja padle bonitetne ocene in država se skoraj ni mogla več zadolževati. Finančne trge jim je uspelo prepričati le na besedo, da so ukrepi pripravljeni. "Verjeli so nam verjetno zadnjič."

Napovedal je tudi, da bo vlada vložila pobudo za oceno ustavnosti posledic referenduma o državnem holdingu, če nihče izmed opozicijskih poslancev ne bo umaknil podpisa pod zahtevo po referendumu. Sicer ne izključuje, da se ne bi z opozicijo znova sešel, a je skeptičen, saj meni, da ima Pozitivna Slovenija dolgo vrsto prelomljenih obljub.

Le en referendum
Trideset poslancev, med njimi vsi poslanci PS-ja, nepovezana poslanca Borut Ambrožič in Ivan Vogrin ter poslanec SD-ja Srečko Meh, je namreč v torek ponoči tik pred iztekom roka vložilo zahtevo za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in Slovenskem državnem holdingu. Predsednik parlamenta Gregor Virant je zahtevo po razpisu drugega referenduma o slabi banki zavrnil zaradi spornih podpisov.

Zakonov o Slovenskem državnem holdingu in o ukrepih za krepitev stabilnosti bank v tej fazi ni mogoče umakniti. To vsi vedo in dobro bi bilo, da se pogovarjamo o realnem dejstvu.

Janez Janša
Janković in Janša na nasprotni strani referenduma
Virant preprečil referendum