Janša je dejal, da so leta 1990 pozvali k pozdravu postroja Milana Kučana in druge člane predsedstva, a se ti niso odzvali. Foto: BoBo
Janša je dejal, da so leta 1990 pozvali k pozdravu postroja Milana Kučana in druge člane predsedstva, a se ti niso odzvali. Foto: BoBo

Mi bomo uspešni in zadovoljni z našo skupnostjo, ko bo ta skupnost upravljana v skladu z vrednotami slovenske osamosvojitve.

Janez Janša
Organizatorji so želeli z uniformami doseči čim bolj pristno estetiko dogodka pred 23 leti. Spomnimo, obrambni minister Roman Jakič je zavrnil prošnjo ZVSO-ja za 500 uniform iz tistega časa. Foto: BoBo
Prikaz prvega postroja Slovenske vojske

17. decembra pred 23 leti, le nekaj dni pred plebiscitom o slovenski ocepitvi od SFR Jugoslavije, se je v Kočevski Reki postrojila 1. specialna brigada, ki je postala znana pod imenom Moris. V spomin na ta dogodek, ko je po besedah takratnega predsednika vlade Lojzeta Peterleta "zadišalo po slovenski vojski", je ZVSO ponazoril prvi postroj.

Govorniki so bili kočevski župan Vladimir Prebilič, predsednik ZVSO-ja in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs (NSi) ter Janez Janša in Lojze Peterle. Za izvedbo kulturnega programa so organizatorji pripeljali orkester Slovenske vojske in igralca Romana Končarja.

Janša je govor odprl s spominom na megleno vreme tistega dne, nadaljeval z opisom strahu, ki so ga čutili pred posredovanjem Jugoslovanske ljudske vojske, in dejal: "Bili smo veseli tiste megle, ki je preprečila vsaj možnost kakšne letalske intervencije."

Janša: Kučan in drugi se niso odzvali
Postroj se je po Janševih besedah zgodil kot odgovor na vprašanja, ali je Slovenija varna pred posredovanjem JLA zaradi odločitve o odcepitvi. Da je prav Peterle pozdravil postroj, je bilo, je dejal Janša, "posledica dejstva, da nihče iz vrhovnega poveljstva, to je bilo takrat predsedstvo republike, tega ni želel storiti, z izjemo gospoda Omana, ki pa je bil takrat bolan. En teden smo prosili Milana Kučana, Matjaža Kmecla, Cirila Zlobca, Dušana Pluta, bili so v funkciji vrhovnega poveljnika teritorialne obrambe, da bi prišli tukaj in nagovorili Slovensko vojsko, od katere se pričakuje, da bo zavarovala najpomembnejšo zgodovinsko odločitev Slovencev." Odziva ni bilo, je dejal.

Janša je poudaril pomen tega, da so imeli "hrabri, pogumni možje in fantje" novo orožje, tudi protioklepno. Ob tem se je Janša zahvalil Franciju Kosiju, nekdanjemu uslužbencu sekretariata za notranje zadeve, ki mu je "uspelo v tistih težkih razmerah pripeljati to orožje v Slovenijo." Ta slika "mož in fantov" z novim orožjem pa je po mnenju Janše ljudem vlila samozavesti in tudi vplivala na rezultat plebiscita.

Prvi postroj kot zgled za reševanje današnje krize
Predsednik SDS-a je povlekel nekaj vzporednic med tistim in sedanjim časom. "Tisto, kar je zelo pomembno na današnji dan, ko se spominjamo tega zgodovinskega postroja pred 23 leti, je podobnost tega sporočila, ki ga je potrebno poslati s tega mesta in ki mora v svojem bivstvu enako kot tisto pred 23 leti." Slovenija se zdaj ne bi smela nahajati v položaju, v kakršnem se, je dejal."To, da smo tako zašli, je posledica enakih ravnanj, kot smo jih doživljali takrat, ko smo pripravljali ta postroj, ko enostavno nekateri niso želeli sodelovati in so igrati drugo igro. Iz te situacije se lahko izkopljemo na enak način."

"Mi bomo uspešni in zadovoljni s svojo skupnostjo, ko bo ta skupnost upravljana v skladu z vrednotami slovenske osamosvojitve," je še dejal Janša in nadaljeval: "V ospredje delovanja in upravljanja z našo državo, z našo skupnostjo, morajo enostavno ponovno priti te vrednote in potem se ne bomo več pogovarjali o bančnih luknjah, ne bomo se več pogovarjali o stečajih. Pogovarjali se bomo o načrtih, kako zgraditi boljšo prihodnost, kako vsem zagotoviti enake možnosti in kako ponovno tekmovati z najboljšimi."

Mi bomo uspešni in zadovoljni z našo skupnostjo, ko bo ta skupnost upravljana v skladu z vrednotami slovenske osamosvojitve.

Janez Janša
Prikaz prvega postroja Slovenske vojske