Veteranom vojne za Slovenijo in Združenju Sever je premier Janša izrazil javno podporo. Foto: RTV SLO
Veteranom vojne za Slovenijo in Združenju Sever je premier Janša izrazil javno podporo. Foto: RTV SLO
MNZ
Na MNZ-ju poudarjajo, da je bila preiskava dogodkov na Holmcu opravljena temeljito. Foto: RTV SLO
Neva Miklavčič Predan
Izjava Neve Miklavčič Predan je razburkala javnost. Foto: RTV SLO

V sporočilu za javnost je zapisal, da so nerazumna in zavržena dejanja nekaterih sicer deklariranih zagovornikov človekovih pravic, ki na osnovi delnih in lažnih informacij ponavljajo izrečene neresnice, uradno ovržena s strani policije in tožilstva in iz tega naredijo medijski konstrukt pred domačo in tujo javnostjo.

Premier Janša z razumevanjem spremlja odzive veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever glede ponovnih žaljivih obdolžitev in jim izraža podporo.

"Prizadetost veteranov je razumljiva še toliko bolj, ker sta za osvoboditev mejnega prehoda življenje dala dva pripadnika slovenskih oboroženih sil," še poudarja Janša v sporočilu za javnost.

Odziv notranjega ministrstva
Na ministrstvu za notranje zadeve poudarjajo, da je bila preiskava dogodkov na Holmcu temeljito opravljena in ni pokazala, da bi bil tedaj zagrešen vojni zločin s strani slovenskih oboroženih sil.

Na MNZ-ju med drugim poudarjajo, da ne priče, ne dokazi in ne izvedenska mnenja ne potrjujejo navedb, da naj bi takratni slovenski miličniki streljali na vojake JLA in da bi zagrešili kaznivo dejanje. Iz poročila preiskave prav tako izhaja, da je izključen tudi sum, da bi na vojake JLA streljali pripadniki teritorialne obrambe. Nesporno je bilo tudi ugotovljeno, da v času ob predaji vojakov ni bil nihče ranjen ali ubit.

Neva Miklavčič Predan razburila javnost
Dogodki na Holmcu so v zadnjem času znova razburkali slovensko, predvsem pa srbsko javnost, potem ko je predsednica Helsinškega monitorja Slovenije Neva Miklavčič Predan za nekatere srbske medije izjavila, da je bil med boji na mejnem prehodu Holmec junija 1991 "storjen verjetno prvi vojni zločin na območju nekdanje Jugoslavije". Na to je potem postalo pozorno srbsko tožilstvo, ki je sprožilo preiskavo.

V Sloveniji tovrstne navedbe kategorično zavračajo in zagotavljajo, da na Holmcu med osamosvojitveno vojno ni bilo vojnih zločinov, kar dokazujejo tudi preiskave pristojnih organov.