Bo fiskalno pravilo na koncu našlo svojo pot v ustavo? Foto: BoBo
Bo fiskalno pravilo na koncu našlo svojo pot v ustavo? Foto: BoBo
Janša zaposlen s pripravami na kongres

Premierka Alenka Bratušek je že predlagala nov termin, in sicer 5. maj, je poročala TV Slovenija. Glavna tema današnjih pogovorov bi sicer moralo biti fiskalno pravilo. Politični vrh bo tako predvidoma prihodnjo nedeljo še vedno iskal soglasje o času uveljavitve pravila, saj obstajata dve možnosti, uveljavitev leta 2015 ali 2017. Vnos fiskalnega pravila v ustavo je predviden za 7. maj, a morda bo DZ o tem glasoval dan pozneje.
V SDS-u pa so že napovedali, da bodo na vrhu predlagali, da poslanci najprej glasujejo o fiskalnem pravilu s prvotno letnico uveljavitve pravila in šele nato o spremembah glede referenduma. Če bo maja uspelo parlamentu v tem vrstnem redu spremembe izpeljati, potem bo to po besedah Janeza Janše izjemno močan signal, ki bi lahko Sloveniji vrnil velik del izgubljene verodostojnosti. Prvoten datum podpira tudi NSi.

Bratuškova bo na prestavljenem sestanku sogovornikom predstavila finančne učinke fiskalnega pravila, če bi bilo to uveljavljeno leta 2015, s čimer bo skušala politični vrh prepričati o smiselnosti preložitve uveljavitve pravila na leto 2017, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.
V igri je tako tudi možnost, da bi se ob uveljavitvi leta 2015 spremenil izvedbeni zakon. A ne glede na izbrano možnost se nakazuje, da bo fiskalno pravilo romalo nazaj na ustavno komisijo, DZ pa bi o vnosu pravila v ustavo glasoval dan pozneje od predvidenega, torej 8. maja.

Glasovi proti fiskalnemu pravilu
Medtem ko je parlamentarna politika glede fiskalnega pravila skorajda poenotena, pa je del stroke in civilne družbe do tega koncepta zelo kritičen. Takšno mnenje je izrazila tudi Koalicija solidarnih, združenje sindikatov in civilnodružbenih gibanj, ki se je ustanovila po novembrskih sindikalnih demonstracijah.

Svetovalec ustavnega sodišča Igor Vuksanović tako opozarja, da je fiskalno pravilo že neposredno zapisano v fiskalnem paktu, ki ga je ratificirala Slovenija, in je zanjo obvezujoč. Poleg tega je podvomil, da bi zapis fiskalnega pravila v ustavo okrepil zaupanje finančnih trgov v Slovenijo.

Tudi ekonomist Jože Mencinger zapisu fiskalnega pravila v ustavo nasprotuje. Kot je dejal, se je v krizi reševanje težav zasebnega sektorja preneslo na javni sektor, zapis fiskalnega pravila pa bi bil zgolj zapis tega reševanja v ustavo. Nasprotovanje temu zapisu so izrazili tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Spor predvsem okoli prodaje premoženja
Za današnje srečanje pa je napovedano tudi nadaljevanje usklajevanja koalicijskih partneric o ukrepih za zmanjšanje finančnih in gospodarskih težav države. Medtem ko je koalicija večinoma enotna glede predvidenih ukrepov, kot je dvig zgornje in spodnje stopnje davka na dodano vrednost in nekaterih trošarin, pa tudi glede uvedbe davka na nepremičnine in sladke pijače, pa je enotnost manjša glede tega, kaj od državnega premoženja prodati in kako. Prva na seznamu naj bi bila Petrol in Zavarovalnica Triglav.

Janša zaposlen s pripravami na kongres