Premier meni, da večina glasov za Pahorja, čeprav ga njegova stranka ne bo podprla, ni ogrožena. Foto: MMC RTV SLO
Premier meni, da večina glasov za Pahorja, čeprav ga njegova stranka ne bo podprla, ni ogrožena. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Šrot
Predsednik SLS-a je sporočil, da stranka podpira Pahorja. Foto: MMC RTV SLO

Jutri, v petek, bo državni zbor glasoval o predlogu predsednika Danila Türka, da bi mandat za sestavo vlade dobil Pahor. Janša je odločitev, da Pahorja ne bodo podprli, komentiral tudi z besedami, da ga presenečajo najave o povezovalni politiki, ko pa se že zdaj uveljavlja izključevanje. Kot je dodal, enako mislečih pač ni težko povezovati.

Janša sicer ne dvomi, da bo Pahor dobil potrebno večino, saj odločajo poslanci. Ne more se zgoditi, da v državnem zboru ne bi funkcionirala koalicija štirih izrazito levih strank, ne glede na konkretne dogovore o zasedbi ministrskih mest, še meni Janša. Omenil je tudi, da so z DeSUS-om imeli precej težav ravno zaradi ideološke orientacije poslancev.

SLS zagotovil podporo Pahorju
Predsednik SLS-a Bojan Šrot pa je medtem sporočil, da se poslanska skupina SLS strinja s predlogom predsednika Türka in bo za mandatarja podprla Boruta Pahorja. Kot meni, je podpora mandatarju logična in državotvorna odločitev.

Šrot okrcal počasno ukrepanje koalicije
Šrot je povedal tudi, da si v SLS-u želijo, da se vlada zaradi trenutne finančne krize oblikuje čim prej in začne z delom. "Čas je za državotvorne stranke, ne pa za državotvorne resorje," je pojasnil Šrot in dodal, da se dela škoda, ker se bolj govori o tem, katero ministrstvo bo zasedel kateri od predsednikov strank, namesto da bi se govorilo o tem, kakšni bodo ukrepi v primeru morebitne gospodarske krize.

Predsednik SLS je opozoril, da je od volitev minilo že dva meseca, mandatarja in vlade pa še kar ni. "Če prištejemo še 100 dni miru za vlado, potem bomo skoraj pol leta brez operativne vlade," je dejal in pojasnil, da bi bilo v času ekonomske blaginje drugače, sedaj pa je treba sprejemati hitre in tudi radikalne ukrepe.

SLS bo konstruktivna opozicija
Šrot je povedal še, da bo imela stranka prihodnji teden klavzuro, kjer se bo sestalo širšo vodstvo. Takrat bodo preučili tudi koalicijsko pogodbo in zatrdil, da bo SLS konstruktivna in proaktivna opozicija.

B. T./E. S.