"Vlada se s preprečitvijo dostopa do arhivov postavlja nad ustavne pravice državljanov in nad pravno državo. Vzpostavlja neustavno stanje, v katerem nekateri v tej državi uživajo privilegij, ko proti njim za povzročena najhujša kazniva dejanja ali za napeljevanje h kaznivim dejanjem ne more biti sprožen niti kazenski postopek, kaj šele, da bi bili obsojeni," v dopisu Pahorju trdi Janša. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija je nevarno zdrsnila v namerno povzročeno brezpravje. Posledice so lahko nepredstavljive. Zakaj bi morali navadni državljani spoštovati zakone, če oblastnikom tega ni treba in to tudi javno oznanjajo?

Janez Janša

V dopisu predsednik največje opozicijske stranke zatrjuje, da se je prvič v zgodovini demokratične Slovenije zgodilo, da je državni organ javno izjavil, da ne bo spoštoval zakona, ter nato protizakonito omejil državljanske pravice. Prav tako se je prvič zgodilo, da je Sova preprečila izvedbo parlamentarnega nadzora Komisiji DZ-ja za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, je dodal Janša in to označil za nepojmljivi ravnanji za katero koli demokratično ureditev kjer koli na svetu.

"V Sloveniji pa sta to zavržno početje obsodili le pravna stroka in javnost, medtem ko vlada takšno ravnanje javno zagovarja. Molčijo predsednik republike, predsednik državnega zbora, predsednik ustavnega sodišča, predsednik vrhovnega sodišča in varuhinja človekovih pravic. S svojim molkom neposredno podpirajo kršitev državljanskih pravic, ustave in zakona," ugotavlja.

Vlada bi zakon spremenila po nujnem postopku
A namesto odločnega ukrepanja, ker je Sova "nezakonito zaprla arhivsko gradivo nekdanje tajne politične policije" in onemogočila odstop publicistu Igorju Omerzi, je vlada prejšnji teden v državni zbor vložila predlog sprememb zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva po nujnem postopku, izpostavlja Janša.

"Vlada sprejem zakonske novele, s katerim skuša sedaj tudi formalno zapreti omenjeno arhivsko gradivo, utemeljuje z argumenti, ki kažejo na to, da se želi v okviru zaščite nacionalnih interesov in varnosti prikriti delovanje nekdanje SDV. Zakaj naj bi z razkritjem določenih informacij o delovanju nekdanje tajne politične policije prišlo do položaja, v katerem bi bili domnevno ogroženi nacionalni interesi in varnost, vlada nikjer argumentirano ne obrazloži."

Poziv po razrešitvi direktorja Sove in Arhiva RS
Na predsednika vlade Boruta Pahorja, ki ga Janša označuje za neposredno odgovornega za nastale razmere in nezakonito stanje, je zato naslovil predlog, da še pred obravnavo novele arhivskega zakona skliče koordinacijo predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin.

Zahteva tudi zagotovila, da se bo nemudoma prenehalo kršiti zakon in sprostilo dostop do javnih arhivov, omogočilo parlamentarni nadzor nad Sovo, razrešilo direktorja Sove in Arhiva Republike Slovenije ter proti njima sprožilo ustrezne disciplinske in kazenske postopke.

Slovenija je nevarno zdrsnila v namerno povzročeno brezpravje. Posledice so lahko nepredstavljive. Zakaj bi morali navadni državljani spoštovati zakone, če oblastnikom tega ni treba in to tudi javno oznanjajo?

Janez Janša