Evgenija Timošenko je Janeza Janšo seznanila s sodnimi postopki proti materi. Foto: Tamino Petelinšek
Evgenija Timošenko je Janeza Janšo seznanila s sodnimi postopki proti materi. Foto: Tamino Petelinšek

Evgenija Timošenko in Vlasenko, hčerka in odvetnik nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, sta premierja seznanila s sodnimi postopki in političnimi pritiski ukrajinskih oblasti na nekdanjo predsednico ukrajinske vlade.

Janša se je v pogovoru pridružil pozivom mednarodne skupnosti "k spoštovanju človekovih pravic, k zagotovitvi osnovnih političnih svoboščin, enakopravnih možnosti sodelovanja opozicije v političnem procesu in proti zlorabi sodstva za onemogočanje političnih tekmecev," so sporočili iz premierjevega kabineta.

Julijo Timošenko so oktobra lani obsodili na sedem let zapora, ker naj bi leta 2009, ko je zasedala premierski položaj, zlorabila svoja pooblastila pri dogovarjanju z Rusijo o ceni zemeljskega plina. Zaradi obsodbe je bil Kijev tarča številnih kritik, med drugim iz Bruslja, kjer so opozorili, da je bil proces zoper nekdanjo premierko politično motiviran.

Ob tem proti nekdanji premierki poteka še en proces, in sicer zaradi utaje davkov in poneverbe v 90. letih preteklega stoletja, ko je vodila državno elektrodistribucijsko podjetje. Če bo obsojena, ji grozi dodatnih 12 let zapora. Timošenkova je trenutno v bolnišnici, kamor so jo iz zapora v Harkovu premestili šele po pritisku mednarodne javnosti in obisku nemških zdravnikov.