Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko je svetove voditelje pozvala, naj opustijo idejo o bojkotu nogometnega prvenstva v Ukrajini. Foto: EPA
Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko je svetove voditelje pozvala, naj opustijo idejo o bojkotu nogometnega prvenstva v Ukrajini. Foto: EPA

Zdravstveno oskrbo za voditeljico oranžne revolucije je že ponudila Nemčija, ki je ukrajinskemu premierju Viktorju Janukoviču namignila, da bodo vodilni nemški politiki s kanclerko Angelo Merkel na čelu bojkotirali nogometne tekme EP-ja 2012, ki se bo začel 8. junija v Ukrajini in na Poljskem. Bojkot so napovedali tudi evropski komisarji in nekateri drugi evropski voditelji.

Timošenkova bojkot prvenstva označila kot slabo idejo
Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko, ki jo že dalj časa pestijo zdravstvene težave, se je kljub prepovedi zdravljenja v tujini izrekla proti bojkotu evropskega nogometnega prvenstva v Ukrajini. Označila ga je za slabo idejo in svetovne politike prosila, naj idejo o bojkotu opustijo, je povedal poljski evropski poslanec Jacek Protasiewicz po obisku voditeljice ukrajinske opozicije v bolnišnici v Harkovu. Ob tem je povedal še to, da je zdravstveno stanje Timošenkove slabo.

Janukovič: Za izpustitev Timošenkove bi morali spremeniti zakonodajo
Ukrajinski premier Janukovič je za ukrajinsko državno televizijo dejal, da bi za odhod Timošenkove na zdravljenje v tujino morali spreminjati zakonodajo, kar pa je nesprejemljivo. "Potem bi lahko na tisoče obsojencev izpodbijalo ukrajinski zdravstveni sistem," je dejal in dodal, da poslanci sprememb zakonodaje zagotovo ne bodo podprli.

Primer ravnanja s Timošenkovo v zaporu je sicer močno poslabšal odnose Ukrajine z EU-jem in ustavil ukrajinsko približevanju evroatlantskim integracijam. A Janukovič je zatrdil, da jemlje zaskrbljenost EU-ja glede stanja Timošenkove resno in zavrnil namigovanja, da se je odnos Ukrajine z EU-jem nepopravljivo poslabšal.

Proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko, ki trenutno prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja, se bo v ponedeljek nadaljeval nov sodni proces, v katerem ji očitajo utajo davkov in poneverbe v času, ko je v 90. letih preteklega stoletja vodila državno elektrodistribucijsko podjetje. 51-letni opozicijski voditeljici tako grozi še 12 let zapora.