Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Ustavni lok po definiciji zahteva predstavništvo najmanj dveh tretjin volilnega telesa," je svojo oceno pojasnil Janša.

Predsedniki LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a so danes namreč potrdili začetek pogovorov z namenom oblikovanja alternative Janševi vladi. Izhodišče za povezovanje je pobuda Koalicija ustavnega loka, ki jo je nanje naslovil ekonomist Jože P. Damijan. Ta je pripravljen postati mandatar, v strankah pa se strinjajo, da je predlog dobra osnova za nadaljevanje pogovorov. K sodelovanju bodo povabili tudi koalicijski SMC in DeSUS.

Sorodna novica Bratušek: SMC-ju in DeSUS-u bomo ponudili alternativo, da skočita z vlaka norosti

Gantar in Počivalšek ne vidita alternative Janševi vladi

Erjavčeva kandidatura in morebitna vrnitev na predsedniško mesto nimata vpliva na sodelovanje DeSUS-a v aktualni vladi, saj o tem ne odloča predsednik stranke, pravi začasni vodja stranke Tomaž Gantar, ki je z vlogo DeSUS-a v vladi zadovoljen.

Odločitev Karla Erjavca, da znova kandidira za predsednika DeSUS-a, je za začasnega vodjo stranke Tomaža Gantarja pričakovana.

Gantar je v izjavi za medije ob robu današnjega vladnega obiska na Koroškem tudi pojasnil, da sta se z Erjavcem že pred časom pogovarjala predvsem o zadevah, na katere sta imela v preteklosti različne poglede, "ne pa o kandidaturah in sodelovanju v prihodnosti". Dodal je, da je vnovična kandidatura za predsednika DeSUS-a Erjavčeva osebna odločitev, "ki pa ni lahka".

Na vprašanje, ali bo podprl Erjavčevo kandidaturo, Gantar ni neposredno odgovoril, je pa opozoril, da DeSUS "potrebuje nekoga, ki politiko razume, ki pozna delovanje koalicije in vlade, teh ljudi pa je v resnici zelo malo".

Dodal je, da mu Erjavec ni govoril o tem, da ne bi mogel sodelovati s premierjem Janezom Janšo.

Glede možnosti povezovanja opozicijskih strank LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a v okviru pobude pod imenom Koalicija ustavnega loka, h kateri bi povabili tudi DeSUS, pa je Gantar dejal, da zadeva ni vredna komentarja, saj je vsake toliko časa temu podoben predlog v medijih.

Dodal je, da za zdaj še ni slišal za dobro alternativo aktualni vladi.

"Praktično ne vidim možnosti, da bi opozicija, ki je bila v vladi in razpadla, ker se niso znali dogovarjati, zdaj našla čudežno rešitev in se dogovorila za kakršno koli drugo možnost," je ocenil Gantar. Po njegovih besedah se vseskozi govori o rušenju vlade. "Predvsem pa mislim, da vlada v tem trenutku dela dobro. Težko ji je očitati napačne poteze," je dodal.

Prav tako je Gantar zadovoljen z vlogo DeSUS-a v vladi, saj so po njegovih besedah do zdaj izpeljali vse, kar je bilo predvideno, zato ne vidi razloga, da tega dela ne bi nadaljevali.

Tudi gospodarski minister in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek glede možnosti za povezovanje dela opozicije z namenom oblikovati alternativo aktualni vladi meni podobno.

Po Počivalškovih besedah je za vodenje vlade "treba zbrati pogum, iti na volitve, dobiti mandat in narediti, kar misliš". "Toda v tem trenutku ni nobene alternative tej vladi," je dejal ob robu današnjega vladnega obiska na Koroškem.

NSi zanima program in število glasov

Minister za obrambo in predsednik NSi-ja Matej Tonin pa je dejal, da je NSi vedno pripravljen na pogovor. Stranko zanima program pobude in število glasov, ki bi jih imela v DZ-ju, je dejal.

V zapisu na Facebooku je še zapisal, da niso prejeli nobenega vabila k pogovoru. "Ocenjujem, da v teh kritičnih trenutkih Slovenija potrebuje stabilno in homogeno vlado. Zadnja stvar, ki bi si jo v tej situaciji smeli privoščili, je politična kriza in eksperimentiranje z nekakšno prehodno vlado. Upam, da bo tudi opozicija razumela, da sedaj ni časa za politično preigravanje, ampak nas čas kliče, da strnemo vrste in naredimo vse, da Slovenijo rešimo iz primeža koronavirusa," je pozval na Facebooku.