Damijan pripravljen prevzeti mandat za sestavo nove vlade

"Vsem je znan novi dokument s strani civilne družbe. Civilna družba je z njim prišla k nam in nas vprašala, kaj menimo. Naše mnenje je, da je dokument dokaj sprejemljiv, saj je dokaj podoben temu, kar vsebujejo naše politične agende," je na skupni novinarski konferenci štirih opozicijskih strank, na kateri so predstavili načrt za sestavo alternativne nove vlade, dejal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec. "O imenu Jože P. Damijan moram povedati, da se je on obrnil na nas, da smo ga tudi poslušali, kaj meni, in se začeli pogovarjati o ključnih problemih ta hip," je dodal.

Sorodna novica Janša: Poimenovanje Koalicija ustavnega loka je norčevanje iz ustavne ureditve

"Vsi mi bi radi videli, da dokler potekajo pogovori, da se to dogaja stran od kamer, saj lahko edino to pripelje do rezultata," je nadaljeval Šarec in pristavil, da se štiri stranke (LMŠ, SD, Levica in SAB) že dolgo pogovarjajo, kako rešiti trenutne težave. "Vsi štirje se lahko strinjamo s predsednikom vlade, da je vrag odnesel šalo, da jo je, že davno," je dejal Šarec.

"Skrajni čas je, da se nekaj spremeni. Državljanke in državljane bi pozval, da skrbimo za preventivo pred okužbo z novim koronavirusom, saj je to trenutno najbolj pomembno. Če je vlada na tej točki odpovedala, potem bodimo mi toliko odgovorni, kajti le če bomo zdravi, bomo lahko izvajali svoje naloge. Ne dajajmo pobud za kakšne popolne zapore, ker potem bo država v popolnem kolapsu, kar pa ni nikomur v interesu, morda samo komu v politične namene," je še dodal Šarec.

Fajon: Gre za idejo o boljši državi

"V opoziciji smo kljub razlikam v preteklosti zdaj na skupnem imenovalcu. Ta skupni imenovalec je, da želimo boljšo državo, kjer bo demokracija, kjer bomo spoštovali neodvisnost agencij, medije, temeljne človekove pravice, ustavo in zakonodajo," meni Tanja Fajon, voditeljica SD-ja.

"Tu smo si bili v opoziciji ves čas enotni in zdaj smo s predlogom ekonomista Jožeta P. Damijana, ki ga imamo na mizi, korak bližje, da to idejo o skupni boljši državi tudi manifestiramo," je pristavila Fajonova. Konkreten predlog Damijana po njenih besedah vsebuje programske točke, pri katerih se v opoziciji "lahko najdejo".

"To je projekt, na katerem lahko kot opozicija peljemo zgodbo naprej, tako da zamenjamo trenutno vlado," je poudarila in dodala, da si na tej točki predvsem želijo normalizacije države in družbe. "Nihče ni tako naiven, da bi obljubljali spremembe čez noč, zavedamo pa se odgovornosti, da ljudem ponudimo boljšo alternativo za Slovenijo," je še navedla Fajonova. "To

je politična kalkulacija, za katero potrebujemo 46 glasov, zato pozivamo tudi koalicijske partnerje – SMC in DeSUS, da razmislijo, koliko časa bodo še vztrajali na drugi strani."

V opozicijskem četvorčku so odločeni, da bodo naredili vse za oblikovanje nove vlade. Foto: BoBo
V opozicijskem četvorčku so odločeni, da bodo naredili vse za oblikovanje nove vlade. Foto: BoBo

Podpora tudi v Levici

"V Levici oblikovanje alternativne vlade Janezu Janši pozdravljamo in podpiramo, razloga za to sta dva, prvi je, da se je spet pokazalo, kako škodljiva, nesposobna in koruptivna je vladavina Janeza Janše," je dejal koordinator Levice Luka Mesec in poudaril, da je današnji dan pretresla rekordna številka novih okužb.

"Kljub temu se vlada ne ukvarja s tistim, kar pravi, da je bistvo – bojem proti epidemiji, pač pa z vsem ostalim. Podirajo pravno državo, podrejajo si nadzorne institucije, delajo red v policiji, radi bi ukrotili medije, utišali opozicijo in civilno družbo. Za kuliso virusa nam ugrabljajo državo. Ko rečem nam, mislim na vse državljanke in državljane, ki bi radi živeli v demokratični in socialni državi," je dejal Mesec.

"Zato ne gre čakati volitev, ampak je treba alternativo oblikovati tukaj in zdaj, to pa je drugi razlog, zakaj pobudo pozdravljamo. Končno smo prišli do točke, da smo prešli do oblikovanja skupnega programa, zasnove skupne koalicijske pogodbe in skupnih smernic, da bomo družbo potegnili iz krize, v kateri se je znašla," je še pojasnil koordinator Levice.

AB bo storil vse za levosredinsko vlado

"Izvršni odbor stranke je včeraj podprl predlog oblikovanja konstruktivne nezaupnice in sprejel zavezo, da bo naša stranka storila vse, da v Sloveniji spet postavimo levosredinsko vlado," je dejala predsednica SAB-a Alenka Bratušek.

"Prepričana sem, da smo se sposobni dogovoriti, kaj je treba v naslednjih dveh letih v naši državi narediti. Prepričana sem, da smo se sposobni poenotiti tudi o kadrovskih rešitvah. Dokument, ki smo ga dobili v nedeljo zvečer od Jožeta P. Damijana, je osnova, in lahko rečem, da se z osnutkom strinjamo, saj so notri povzete točke iz vseh štirih naših programov," je nadaljevala Bratuškova in dodala, da je cilj omenjene pobude "dati SMC-ju in DeSUS-u možnost, da skočita s tega vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo".

"Zdravstvo je na kolenih, kulturo želijo spraviti v grob, šolstvo je v popolnem kaosu, ker od danes do jutri ne vedo, kaj se dogaja. Strinjam se z oceno, da jim je koronakriza ušla izpod nadzora. Nešteto kritik smo bili deležni marca, kaj vse ni narejeno, pa je bil takrat virus res še čisto neznan in je kriza priletela z neba. Zdaj je šest mesecev po tistem, pa očitno še vedno nismo pripravljeni," je sklenila in dodala, da se strinja, da opozicijska četverka: "Do prvega naslednjega koraka z mediji ne bomo več komunicirali, ker stvari se ne dela in dogovarja pred kamerami, ko pa se dogovorimo, pa absolutno boste o vsem takoj obveščeni."

Bo mandatar Jože P. Damijan?

"Jože P. Damijan je prišel k nam s pobudo. Bom tako rekel, nihče nima nič proti njemu. Nikogar od nas on ne moti, ne moremo pa ta hip reči, da smo že o vsem usklajeni," je na novinarsko vprašanje odgovoril Šarec.

"Damijan je prišel s predlogom, ki njega postavlja za mandatarja. V začetni fazi smo se strinjali, da je to osnova za nadaljnje pogovore, to je začetek procesa," je odgovorila Fajonova.

"Kar se nas tiče, je Jože P. Damijan primeren kandidat za mandatarja in lahko rečem, če se dogovorimo, bo absolutno dobil našo podporo," je dejal Mesec.

"Nimam kaj za dodati. Želimo si, da najprej programski del dokumenta spravimo h koncu čim prej, potem pa se bomo začeli ukvarjati s kadrovskim delom," je na to pristavila še Bratuškova in dodala, da bo mandatar in predsednik vlade tisti, ki bo poleg glasov opozicijske četverice (LMŠ, SD, Levica in SAB) uspel dobiti še glasove SMC-ja in DeSUS-a.

Torkov sestanek opozicije in morebitnega tehničnega mandatarja

Predsedniki opozicijskih strank so se po poročanju Dela v torek sešli z ekonomistom Jožetom P. Damijanom, ki je bil v prvi Janševi vladi krajši čas minister za razvoj. Damijan naj bi bil pripravljen prevzeti vodenje vlade kot tehnični mandatar, če bi opoziciji uspelo v DZ-ju zagotoviti dovolj glasov podpore za izglasovanje konstruktivne nezaupnice Janševi vladi.

Kot je znano, jim za kaj takšnega manjka najmanj sedem glasov poslancev.

Iskanje novega mandatarja naj bi sicer potekalo že več tednov. Po pisanju Dela je obrodilo tudi dva programska dokumenta. Prvi obravnava oblikovanje zavezništva za demokratični preporod Slovenije, drugi pa predlaga nastanek koalicije ustavnega loka, na čelu katere naj bi bil P. Damijan.

Jože P. Damijan je pripravljen postati mandatar. Foto: BoBo
Jože P. Damijan je pripravljen postati mandatar. Foto: BoBo

Koalicija ustavnega loka

Dokument Koalicija ustavnega loka navaja tudi programske prioritete, ki temeljijo na šestih stebrih za razvojni preboj, prijazno prihodnost, večjo pravičnost in varnost. To so učinkovit odgovor na koronsko krizo na zdravstvenem področju, infrastruktura za prijazno prihodnost, sodobna infrastruktura, znanje in kultura, zelena in digitalna preobrazba ter spodbujanje tehnološkega razvoja in komercializacije razvojno prebojnih idej.

Poleg Jožeta P. Damijana so podpisani pobudniki še Spomenka Hribar, Pavel Gantar, Boris A. Novak, Arjan Pregl, Barbara Rajgelj, Slavko Splichal, Niko Toš in Slavoj Žižek.

Odziv Jožeta P. Damijana

Sodelovanje z opozicijo je potrdil tudi sam Jože P. Damijan. "S skupino državljanov in državljank, ki so se že doslej angažirali s kritiko spodjedanja demokratičnih temeljev države Slovenije, sem na vodje štirih opozicijskih strank naslovil iniciativo za ustanovitev koalicije ustavnega loka. Vodje opozicijskih strank so se s pobudo strinjale, zato smo na torkovem sestanku že začeli vsebinske pogovore v tej smeri. Pobuda je zdaj na strani opozicijskih strank," je zapisal na svojem blogu.