Vlada bo o tretjem svežnju ukrepov odločala v torek. Foto: BoBo
Vlada bo o tretjem svežnju ukrepov odločala v torek. Foto: BoBo

"Če bo, kot je napovedano – in če bo ta vlada, bo tako – bomo že čez eno leto približno na predkrizni ravni. Torej blaginja ne bo bistveno trpela," je v pogovoru za televizijo Nova24TV dejal Janša o spomladanski napovedi Evropske komisije, ki Sloveniji za letos napoveduje sedemodstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 6,7-odstotno rast.

Po besedah Janeza Janše bo zaradi izvozne usmerjenosti in vpetosti na skupne evropske trge slovensko gospodarstvo letos utrpelo škodo, vendar Evropska komisija priznava, da je Slovenija pravočasno sprejela prave ukrepe za omilitev poledic epidemije za blaginjo prebivalcev in za hitrejše okrevanje gospodarstva.

Sorodna novica Čakanje na delo še brez dogovora - le enomesečno podaljšanje, in to v turizmu?

"V zadnji krizi sprejeti napačni ukrepi"

Premier je pojasnil, da so v ponedeljek z delovno skupino, v kateri so nekateri ministri in člani svetovalne skupine ekonomista Mateja Lahovnika, pilili tretji protikoronski paket, "v katerem skušamo tudi za prihodnje mesece sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili kar najhitrejše okrevanje slovenskega gospodarstva, in to na način, da bomo prebivalci Slovenije, slovenski državljani, čim lažje šli čez to obdobje". Kot je dejal, se trudijo, da ne bi bilo kot ob zadnji gospodarski in finančni krizi, "ko so bili v glavnem sprejeti napačni ukrepi" in je recesija trajal štiri ali pet let.

Glede protivladnih protestov in kritik zaradi protikriznih ukrepov je Janša dejal, da nima nič proti njim in da bo branil pravico do protestov, pri katerih se ne krši zakon. "Protesti proti vladi so v državi dovoljeni. Mirni protesti so del temeljnih človekovih svoboščin, grožnje s smrtjo pa to niso. Če se tukaj ne reagira, potem je tisti, ki bi moral, pa ne reagira, sokriv," je poudaril in dodal, da se bo ta vlada trudila, "da to ne bo nikomur dovoljeno proti nikomur".