Dopustovanje na domači reki. Foto: BoBo
Dopustovanje na domači reki. Foto: BoBo

Skupina Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) s področja gospodarstva je danes v okviru osnutka tretjega protikoronskega zakona pretresala tudi vprašanje bonov za turizem.

Govor je bil tudi o razširitvi upravičencev do bonov za spodbujanje dodatne porabe v turizmu, ki naj bi bili veljavni ali do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021. Glede na vladno gradivo, ki ga je konec prejšnjega tedna pridobil STA, je bilo najprej predvideno, da bi bili v višini 200 evrov izplačani vsem redno zaposlenim in samozaposlenim, starim najmanj 18 let.

Očitno tudi za študente in upokojence

Danes pa je stekla razprava o tem, koliko naj bodo stari upravičenci do bona – 16 ali 18 let – oziroma ali naj bodo do njih upravičeni tudi študenti, je po sestanku povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh.

Podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec je popoldne prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da bodo po najnovejšem osnutku do bonov upravičeni tudi upokojenci, "ki so vse življenje prispevali k družbeni blaginji in za katere želimo, da si po težkem obdobju epidemije privoščijo lepe, sprostitvene dni".

Zvečer pa je dodala, da je vladna delovna skupina ta predlog potrdila.

V Turistično-gostinski zbornici Slovenije (TGZS) pozdravljajo načrtovani ukrep vlade o turističnih vavčerjih za vse polnoletne državljane Slovenije. Ta ukrep bo v pomoč turizmu pri začetnem okrevanju, ki bo predvidoma večletno, pravijo.

Meh je sicer opozoril, da bo po vključitvi novih skupin ukrep proračun stal 300, ne predvidenih 200 milijonov evrov. Razkril je še, da naj bi bil pogoj ob unovčenju bona, da gre za vsaj eno nočitev v slovenskih turističnih zmogljivostih.

ABC vavčerjev

"Starostna meja naj bi bila 18 let, bon se bo glasil na upravičenca, ne bo prenosljiv in ga bo mogoče porabiti do konca leta za nočitev z zajtrkom. Povračila v denarju ne bo, bon ne bo povezan z regresom," je za Televizijo Slovenija poročal Florjan Zupan.

"Nikoli nismo rekli, da upokojenci in študenti ne bodo dobili vavčerjev," se je v odzivih na različne pomisleke na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša in opozoril, da vlada predloga zakona še ni sprejela.

Na vprašanje o pričakovanjih, da bo prebivalec Slovenije z bonom dobil 200 evrov in jih nato "vrnil" 300, pa je odgovoril z vprašanjem: "Kaj je bolje, da se 300 milijonov evrov nameni za plačilo nadomestil (ne)zaposlenim v turizmu, ki od doma opazujejo hiranje panoge, ali da se ista vsota razdeli državljanom, ki nato plačajo storitve v panogi, ki se postavlja na noge in pripravlja na poln zagon?"

Nevarnost sekundarnega trgovanja

Sorodna novica 200 evrov vsakemu delovno aktivnemu prebivalcu Slovenije za dopust doma?

Da je ukrep kontroverzen, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar: "Po eni strani država spodbuja notranjo potrošnjo in vsaj malo rešuje izgubljeno turistično sezono, saj bodo delovno aktivni – in morda upokojenci – bone uporabili v slovenskih nastanitvenih obratih. Po drugi strani pa bo to pomenilo sekundarno trgovanje z boni ter po možnosti višje cene pijače in jedače v turističnih krajih." Bon ne velja za restavracije, le za nastanitev v hotelih, počitniških domovih, avtokampih.

"In seveda obstaja pomislek, da država sili k tovrstni porabi, kot je potrošnike prisilila, da so zaradi odpovedi potovanj v turističnih agencijah sprejeli vrednotnice, niso pa nazaj na primer dobili vplačanega denarja," dodaja Derčarjeva.

V torek ob 9.00 še seja ESS-ja

Na končno različico ukrepov bo treba še počakati, sindikati so zahtevali še sklic seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) pred jutrišnjo popoldansko sejo vlade, na kateri bo ta obravnavala ukrepe za tretji protikoronski sveženj pomoči zaradi epidemije novega koronavirusa.

Bone za turizem naj bi dobili vsi polnoletni državljani