Janša: V tem času smo dokazali, da je lahko družba hkrati uspešna in solidarna. Foto: EPA
Janša: V tem času smo dokazali, da je lahko družba hkrati uspešna in solidarna. Foto: EPA

Hkrati je na seji sveta SDS v Termah Čatež, na katerem so obravnavali politične razmere, poudaril stališče stranke, da morajo za vse državljane veljati enaka merila. Dejal je tudi, da je SDS na volitvah 2004 zmagal z boljšim programom, zdaj pa Slovenijo vodi z boljšimi rezultati.

Ločevanje vrha stranke od gospodarstva
Sicer pa so na seji sveta, ki ji je sledila slavnostna akademija ob 18. obletnici stranke, obravnavali tudi spremembe statuta glede nezdružljivosti političnih funkcij v stranki s tistimi v gospodarstvu.

Predlog predvideva, da so najpomembnejše politične funkcije v stranki nezdružljive s tistimi v gospodarstvu. Janša je ta predlog označil za izreden primer v državi in Evropi. Skladno s predlogom bo z mesta predsednika nadzornega sveta Holdinga slovenskih elektrarn odstopil minister Andrej Vizjak.

Dopolnitev statuta namreč predvideva, da kadar stranka sodeluje v vladni koaliciji, funkcija člana izvršnega odbora SDS-a ni združljiva s funkcijo predsednika ali člana nadzornega organa in funkcijo predsednika ali člana uprave gospodarske družbe v neposredni ali posredni večinski lasti države.