Upam, da se ne bo zogdilo kot tedaj, ko smo izgubili Koroško, pravi Janša. Foto: MMC RTV SLO
Upam, da se ne bo zogdilo kot tedaj, ko smo izgubili Koroško, pravi Janša. Foto: MMC RTV SLO
Lojze Peterle
Lojze Peterle meni, za gre za vprašanje, ki je prezapleteno za referendum. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Žerjav
Danes ni zmagal nihče, je prepričan prvak SLS-a. Foto: MMC RTV SLO

Če bo sporazum potrjen, bo Slovenija za vedno in nepovratno izgubila slovensko morje. In žal bom pripadal generaciji - čeprav sem sam naredil vse, kar je bilo v moji moči, da ne bi bilo tako - ki jo bo zaznamoval črn madež v slovenski zgodovini.

Zvonko Černač

Ne glede, kakšen je rezultat, s sporazumom dejansko tvegamo, da bomo imeli manj, kot smo imeli v času proglasitve samostojnosti.

Lojze Peterle

Morda kaže, da si morja sploh ne zaslužimo.

Marjan Podobnik

Ljudje so se odločili, sami pa bodo nosili posledice.

Zmago Jelinčič
Peterle o rezultatih referenduma
Janša: Izid je razcepljena Slovenija
Janša o rezultatih referenduma
Virant o rezultatih referenduma

To je po Janši zasilni izhod, ki še preostane. Rezultat referenduma je sicer razcepljena Slovenija, in to pri vprašanju, kjer se ne bi smeli razdeliti, ampak bi se morali najprej dogovoriti med sabo, je Janša dejal za TV Slovenija v prispevku Petre Bezjak.

Očitno gre za nezaupnico slovenski politiki, ki so jo dali tisti, ki so ostali doma, čeprav gre za izjemno pomembno vprašanje, dodaja predsednik SDS-a. Pri tem po njegovih besedah nismo glasovali o zapiralnem času trgovin, ampak o temeljnem elementu naše državnosti in suverenosti. Šlo je za vprašanje, ki se na referendumu ne bi smelo pojaviti, če že, pa bi morala politka enotno nagovarjati ljudstvo, dodaja, in še: "Ta dan bo pričel v zgodovino s podobnimi oznakami kot dan koroškega plebiscita."

"Vlada izgubila idealno zgodovinsko priložnost"
V nasprotju s tem, kar je predlagala Evropska komisija, da sodišče odloči v enem letu, je ta rok izpadel, sodišče pa bo začelo delati šele, ko bo Hrvaška že podpisala pristopno pogodbo, pravi Janša. Roka za sodbo sploh ni, opozarja. Lahko gre tudi za čas dvajsetih let, tu pa je, kot meni, nekaj manevrskih možnosti.

To je tudi poziv Hrvaški, da naredi vse, da bo arbitražno sodišče odločilo čim prej, dodaja. Gre za dve strani, ki sta v sporu; če se bodo vsi zavzeli za to, da se čim prej najde rešitev, lahko odločijo tudi v roku enega leta in Hrvaška z vstopom v EU, tako prvak opozicije, ne bo zamujala.

Prvak opozicije je sicer ocenil, da je danes izgubila Slovenija. Priznal pa je, da so izgubili tudi nasprotniki arbitražnega sporazuma. Slovenska vlada je po njegovih besedah izgubila idealno zgodovinsko priložnost, ko so naši aduti v pogajanjih s Hrvaško najmočnejši.

"Memorandum ne bo odločilen"
Pa bo njegova stranka sodelovala pri pripravi memoranduma s slovenskimi argumenti? Memorandum se omenja zato, da bi vlada napravila vtis, kot da se bo o čem odločalo, je prepričan Janša. Po njegovih besedah se je odločalo že danes, ko se je potrdila vsebina sporazuma, skladno s katerim se bo o meji presojalo po mednarodnem pravu; nekaj drugega bi bilo, če bi presojali po načelu zunanje pravičnosti. Napačno bo trditi, da je bil Piranski zaliv razdeljen, ker je bil memorandum slab, je Janša še dejal za TV Slovenija.

Tisti, ki so danes veseli, bodo po odločitvi sodišča videli hrvaške straže v Piranskem zalivu, je prepričan prvak opozicije. Proti avtoriteti mednarodnega prava ne bomo mogli nič, ta rešitev je nepovratna, še opozarja.

Virant: Vse nas je vodil tako razum kot srce
Gregor Virant
, Zbor za republiko, pa meni, da je žalostno predvsem, da smo se razcepili. Bistveno bolje bi bilo, če bi bil sporazum zavrnjen; družina mora odnose s sosedi reševati tako, da se najprej sama poenoti. Spoštuje mnenje vseh, ki so glasovali za; "vse nas je vodil tako razum kot srce", pa naj smo glasovali za ali proti, je prepričan.

Nedvomno bi bilo veliko bolje, da bi bilo o sporu odločeno, preden je hrvaška pristopna pogodba ratfiticirana, še opozarja Virant. To nikakor ni vseeno, tu ne smemo biti naivni, dodaja.

Černač: Gre za črn dan
Zvonko Černač
, podpredsednik SDS-a, meni, da bo, če bo sporazum potrjen, današnji dan zapisan kot eden najbolj žalostnih dni, ko smo zgubili pol Piranskega zaliva in dostop do mednarodnih voda.

Ob potrditvi je zgodba končana, odločitve pa še nekaj časa ne bomo izvedeli; čakali bomo pet, deset ali celo petnajst let, je prepričan Černač. Upa, da se bo rezultat po vseh preštetih glasovih obrnil, saj meni, da je to dobro za Slovenijo. V vsakem primeru pa je narobe, da je Pahorju uspelo tako močno razdeliti slovenski narod, dodaja. Še dobro leto nazaj se je po Černaču večji del politike strinjal, da mora biti meja rešena, še preden gre Hrvaška v EU; tudi Pahor je bil tega mnenja, a si je pozneje premislil, pravi poslanec.
Peterle: Želel sem, da bi zmagala Slovenija
Evropski poslanec Lojze Peterle, NSi, je ob prvih delnih neuradnih izidih povedal, da si je želel, da bi zmagala Slovenija, a misli, da se to ni zgodilo.

Meni tudi, da so bili pogoji za kampanjo neuravnoteženi. "Želel sem si, da na referednum ne bi šli razdeljeni oziroma da sploh ne bi šli," je še dodal, saj bi odgovornost po njegovem morala prevzeti slovenska politika. Številni ljudje so mu poleg tega dejali, da ne razumejo, kaj je prav; to vprašanje je bilo zanje očitno res zapleteno, poleg tega pa so čutili strah in bojazen, je prepričan Peterle. Tretjemu zdaj, kot meni, prepuščamo prihodnost dela ozemlja, s čimer se odpovedujemo našemu nadaljnjemu vplivanju. Mogoča je krivična rešitev vprašanja meje, kar ima lahko politične posledice, ki se lahko pokažejo pri sosedstvu in pri vstopanju Hrvaške v EU, je še dejal Peterle.

Žerjav: To ni zmaga nikogar
Radovan Žerjav
, predsednik SLS-a, pa je dejal, da so v stranki med kampanjo želeli biti predvsem vsebinski. Če bo izid tak, kot kaže, bo koalicija po njegovih besedah morala prevzeti svoj del politične odgovornosti, ker bo do arbitraže prišlo. Sicer je razočaran in presenečen nad nekoliko nizko udeležbo, poleg tega pa je menil, da bo izid bolj tesen. Prepričan je še, da sama vsebina ni bila ključna pri glasovanju, temveč je odločilo, da so ljudje tega vprašanja naveličani, pa tudi to, da je šlo za politični spopad dveh največjih strank.

Zagotovo to ni zmaga nikogar, to je poraz vseh, predvsem pa bo to veliko breme za koalicijo, predvsem, če bo sodba neugodna, saj bodo tedaj ti, ki so bili za, morali prevzeti veliko odgovornost, še meni Žerjav. Sicer pa je prepričan, da mora do odločitve priti pred vstopom Hrvaške v EU; napovedal je tudi glasovanje poslancev proti ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške k EU-ju.

"Od uveljavitve sporazuma ne bomo več pomorska država"
Marjan Podobnik
, direktor Zavoda 25. junij, pa pravi, da če bo rezultat obveljal, Slovenija od uveljavitve sporazuma ni več pomorska država. Državljani so se odrekli odprtemu morju in ozemljem od Istre do Prekmurja. "Če se kdo danes veseli, zmagal ni nihče, izgubila je Slovenija," je prepričan; kot še meni, je naša država razklana na pol, odgovornost predsednika države in vlade, ki so z zavajočimi izjavami prepričali ljudi v podporo, pa je velika.

Kar zadeva kampanjo, predvsem obžalujemo, da smo bili priča grobim napadom na ugledne posameznike, kot so France Bučar, Boris Pahor in Tine Hribar, pravi Pod obnik. Ko se je Boris Pahor opredelil za slovenstvo, so ga grobo diksreditirali; mediji so brez milosti obračunali s stoletnikom, ki je simbol slovenstva, dodaja. Morda se kaže, da si morja sploh ne zaslužimo, pa tudi samostojne države ne, še meni Podobnik.

Da so se ljudje odločili, sami pa bodo nosili posledice, pa meni Zmago Jelinčič. "Kmalu naj gredo na morje," še svetuje predsednik SNS-a.

Če bo sporazum potrjen, bo Slovenija za vedno in nepovratno izgubila slovensko morje. In žal bom pripadal generaciji - čeprav sem sam naredil vse, kar je bilo v moji moči, da ne bi bilo tako - ki jo bo zaznamoval črn madež v slovenski zgodovini.

Zvonko Černač

Ne glede, kakšen je rezultat, s sporazumom dejansko tvegamo, da bomo imeli manj, kot smo imeli v času proglasitve samostojnosti.

Lojze Peterle

Morda kaže, da si morja sploh ne zaslužimo.

Marjan Podobnik

Ljudje so se odločili, sami pa bodo nosili posledice.

Zmago Jelinčič
Peterle o rezultatih referenduma
Janša: Izid je razcepljena Slovenija
Janša o rezultatih referenduma
Virant o rezultatih referenduma