Janša je prepričan, da je našel dokaze, ki nakazujejo zvezo med SDV-jem in manjšinsko komisijo, ki jo je vodil predsednik Danilo Türk. Foto: MMC RTV SLO
Janša je prepričan, da je našel dokaze, ki nakazujejo zvezo med SDV-jem in manjšinsko komisijo, ki jo je vodil predsednik Danilo Türk. Foto: MMC RTV SLO
Janša prebrskal arhiv

Janez Janša je arhiv obiskal skupaj s strankarskim kolegom Žigo Turkom in dvema strokovnima sodelavcema SDS-a, da bi skupaj našli dokumente o povezavi med nekdanjo Službo državne varnosti (SDV) in manjšinsko komisijo pri Socialistični zvezi delovnega ljudstva (SZDL).

Pri tem so pregledali okoli pet odstotkov gradiva. Janša je po pregledu gradiva prepričan, da so našli veliko podatkov, ki nakazujejo, da je bila komisija, ki sta jo vodila Jože Hartman in za njim Danilo Türk, nekakšna depandansa Udbe.

Turk kritičen do lastne stranke
Nekdanji minister v Janševi vladi Žiga Turk je dejal, da se je ogleda dokumentacije v Arhivu RS udeležil zato, da bi se na lastne oči prepričal, kako se dela z arhivskimi dokumenti. Turk je sicer pred dnevi na spletnem omrežju Twitter glede dokumenta, ki ga je objavila stranka, zapisal, da je zavajajoč in da se tako ne dela.

Janša delno priznal krivdo
Glede dokumentov, ki jih je SDS objavil na svoji spletni strani in ki naj bi dokazovali obveščenost predsednika republike Türka o bombnem napadu v Velikovcu v Avstriji, pa zdaj Janša priznava, da so jih sicer našli v Arhivu RS, "vendar kaže, da so bili na različnih mestih in v različnih mapah".

Pred dnevi je namreč v javnost prišla novica, da je SDS ponarejal dokumente, ki naj bi dokazovali obveščenost Türka o velikovškem dogodku leta 1979, kar pa so v SDS-u zanikali. Pozneje so na spletni strani zapisali, da dopuščajo možnost, da so bila gradiva SZDL-ja v Arhivu RS zložena v isto mapo in nato v datoteko poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu z dne 2. julija 1980.

V Arhivu RS izključujejo možnost, da bi do izločitve dela kopij ali spreminjanja zaporedja posameznih kopij prišlo po krivdi delavcev v arhivu. Gradiva namreč ob posebni proceduri kopirajo uporabniki sami.

Janša prebrskal arhiv