Vlada se je s Korošci pogovarjala o razvoju. Foto: BoBo
Vlada se je s Korošci pogovarjala o razvoju. Foto: BoBo

Med obiskom Koroške se je Janša dotaknil tudi zahteve Pozitivne Slovenije, ki na odgovornost kliče ministra Vinka Gorenaka, ker naj bi politično posegal v delo policije. Premier je zagotovil, da vsi ministri, tudi Gorenak, uživajo njegovo zaupanje. "V tistem trenutku, ko ne bo tako, bom predlagal njihovo zamenjavo," je dejal.

Vlada na Koroškem
Korošci se bodo v okviru srečanj s predstavniki vlade dotaknili več tem, povezanih z razvojem regije. Foto: BoBo
Vlada na Koroškem
Med osrednje teme pogovorov spadajo tretja razvojna os oz. hitra cesta na Koroško, regionalni projekti, spodbude za gospodarstvo, okoljska sanacija zgornje Mežiške doline in vprašanja ukinjanja oz. sprememb delovanja nekaterih regijskih institucij. Foto: BoBo
Vlada s premierjem na čelu nadaljuje obisk na Koroškem
Na Koroško prihaja celotna vladna ekipa

Splošna slika regije kaže, da je Koroška precej samorasla regija, ocenjuje Janša. Največja težava regije je po njegovem mnenju pomanjkljiva infrastruktura, zato je nujno potrebna izgradnja hitre ceste. V pogovoru za Koroški radio je še za letos napovedal objavo mednarodnega koncesijskega razpisa, v okviru katerega bi se lahko našla tudi sredstva za to cesto.

Janša je dejal, da bo minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, ki se je opoldne srečal z župani Mislinjske in dela Mežiške doline ter županjo Dravograda, županom natančno povedal, kakšne so realne možnosti glede umeščanja hitre ceste v prostor. V zvezi s tem Janša pričakuje, da bodo težave prostorskega umeščanja hitre ceste, ki je del tretje razvojne osi, odpravljene.

Janša: Zadolževati se ne moremo več
Še vedno pa problem ostaja denar, je dejal Janša. "Če je pred štirimi leti možnost realnega financiranja, delno tudi iz proračuna, obstajala glede na takratno gospodarsko rast in zaposlenost, te možnosti danes ni več. Zadolževati se tudi ne moremo več, ker smo dosegli kritično mejo in moramo ta dolg zmanjševati ali pa ga vsaj ne bistveno povečevati. Ostaja torej samo ena sama možnost, to je iskanje dodatnih vlagateljev, dodatnih virov," je dejal premier.

Pojasnil je, da je v tretjem razvojnem svežnju za gospodarsko rast, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden, predviden tudi ukrep, imenovan mednarodni razpis za koncesijo za že obstoječe avtocestno omrežje. "Interes obstaja. Oglašajo se potencialni ponudniki, ki jih je več," je dejal.

Ponudnikov je več
Vlada računa, da se bo na razpis, ki bo objavljen še letos, javilo več ponudnikov, iz teh sredstev pa se bo ustvaril tudi prostor za financiranje gradnje tretje razvojne osi in nekaterih drugih prometnic v Sloveniji. Janša meni, da bo v naslednjem letu "ta zapletena finančna konstrukcija zaključena in da bodo potem začele nastajati realne možnosti za financiranje tega projekta". V tem času pa morajo biti rešena tudi ta prostorska vprašanja.

V zvezi s tretjo razvojno osjo je dejal še, da če bi se gradila med krizo, bi bilo zagotovo kakšnih 10.000 delovnih mest več v Sloveniji in zaradi tega tudi kriza za toliko manjša. Med krizo se je Slovenija zadolžila za več kot osem milijard evrov, in če bi vsaj četrtino tega namenili za naložbe, tudi v tretjo razvojno os, bi bila kriza manjša, je še dejal Janša, ki se z ekipo sedmih ministrov in šestih državnih sekretarjev mudi na obisku na Koroškem.

Dolgotrajni stečaji nesprejemljivi
Pravosodni minister Senko Pličanič stečajnih postopkov v izjavi za medije po delovnem posvetu vlade v dvorcu Bukovje ni želel konkretno izpostaviti. So pa na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu povedali, da več kot deset let trajata stečaja podjetij Stavbenik Prevalje in Kompas Slovenj Gradec.

Glede dolgotrajnih stečajnih postopkov je minister na splošno dejal, da je "popolnoma nevzdržno in nesprejemljivo", da stečajni postopki trajajo več kot deset let. Po njegovih besedah mora predsednik sodišča poskrbeti, da se to ne dogaja. Če kakšen sodnik tudi izgubi službo, mandat zaradi tega, ker preprosto ne dela, kot bi moral, to ne pomeni niti približno vtikanja ali poseganja v neodvisnost sodstva, kar si marsikdo danes tako razlaga, pravi Pličanič in poudarja, da morajo predsedniki sodišč v resnici delovati kot vodje.

Pličanič za večja pooblastila predsednikom sodišč
Ministrstvo bo sicer glede področja vodenja na sodiščih v kratkem pripravilo določene spremembe zakonodaje, je napovedal Pličanič. "Želimo namreč predsednikom sodišč in v tem okviru zlasti predsedniku vrhovnega sodišča dati v roke še večja pooblastila, tudi nekatera pooblastila in pristojnosti, ki jih je imel ali pa jih še ima minister za pravosodje," je pojasnil. Dodal je, da je glavna pristojnost predsednikov na področju sodstva, da zagotovijo hitro, učinkovito in kakovostno sojenje in zakonito ravnanje vseh, vključenih v sodne postopke.

Občine se morajo bolj povezovati
Minister, ki je pristojen tudi za lokalno samoupravo, je glede finančnih težavah občin dejal, da bodo skušali najti ustrezne mehanizme, ki bodo občine spodbudile k povezovanju pri izvajanju nalog, kar bo za občine pomenilo bolj racionalno poslovanje. Koroške občine se že povezujejo pri vzpostavljanju skupnih organov občinske uprave, vendar je to po ministrovih besedah premalo. V mislih ima povezovanje javnih služb, kot so komunala, oskrba s pitno vodo in podobno.

Odpuščanje tudi na občinah?
Tudi občine bodo morale bolj racionalno organizirati svoje delo, je dejal minister, ki meni, da bodo tudi nekatere občine zaradi posledic gospodarske in finančne krize verjetno morale razmišljati o zmanjševanju mase plač oz. odpuščanju. Glede vprašanja financiranja občin pa je Pličanič dejal, da so se šele sedaj na ministrstvu začeli s tem ukvarjati, zato kaj več ne more komentirati.

Na Koroškem se mudijo tudi ministrica, pristojna za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, Ljudmila Novak ter ministri za zunanje zadeve Karl Erjavec, za infrastrukturo in prostor Zvone Černač, za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter minister za zdravje Tomaž Gantar. Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak se bo predvidoma popoldne udeležil javne tribune v Slovenj Gradcu.

Na Koroškem tudi Barbara Brezigar in Aleš Živkovič
Poleg omenjenih ministrov bodo obiske različnih institucij in pravnih subjektov po regiji glede na svoje pristojnosti opravljali še državni sekretarji Uroš Rožič, Monika Kirbiš Rojs, Aleš Živkovič, Mojca Škrinjar, Barbara Brezigar in Peter Stavanja.

Spodbude za gospodarstvo
Korošci se bodo v okviru srečanj s predstavniki vlade dotaknili več tem, povezanih z razvojem regije. Poleg tretje razvojne osi oz. hitre cesta na Koroško, so tukaj še regionalni projekti, spodbude za gospodarstvo, okoljska sanacija zgornje Mežiške doline in vprašanja ukinjanja oz. sprememb delovanja nekaterih regijskih institucij.

Tudi nogomet je na vladnem sporedu
Dvodnevni obisk regije, v okviru katerega sta Janša in minister Gantar v torek zvečer že sodelovala ob odprtju prizidka k Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, bo vladna ekipa sklenila z dvema ločenima srečanjema z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki s Koroške ter naposled še z nogometno tekmo med ekipama vlade in regije.

S. B. L.

Med obiskom Koroške se je Janša dotaknil tudi zahteve Pozitivne Slovenije, ki na odgovornost kliče ministra Vinka Gorenaka, ker naj bi politično posegal v delo policije. Premier je zagotovil, da vsi ministri, tudi Gorenak, uživajo njegovo zaupanje. "V tistem trenutku, ko ne bo tako, bom predlagal njihovo zamenjavo," je dejal.

Vlada s premierjem na čelu nadaljuje obisk na Koroškem
Na Koroško prihaja celotna vladna ekipa