"Tisti, ki smo se takrat šli politiko, se spominjamo, kako nas je veleposlanik ZDA prepričeval, naj tega ne naredimo, da nas ZDA ne bodo nikoli priznale, a so nas priznale, ker so spoznale, da slovenski narod hoče svojo državo in jo je pripravljen braniti z orožjem," je povedal Oman. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Janez Janša
"Pristno veselje krepi upanje, da se bliža čas, ko bo država spet vodena v skladu z osamosvojitvenimi vrednotami," je dejal Janša in dodal, da je velik del odgovornosti, da se to zgodi čim prej tudi na njihovem združenju. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve
Zbrane na slavnostni seji glavnega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosojitve je nagovoril tudi nekdanji ravnatelj Drame Ivo Ban, med gosti je bilo kar nekaj politikov, pa tudi svojci žrtev vojne za Slovenijo, veterani, zapel je oktet Sotočje. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Združenje za vrednote domovine

"Ob tej 20-letnici suverenosti slovenske države si lahko čestitamo, tudi za zmago v obrambni vojni, in se zahvalimo vsem obrambnim strukturam, ki so v tej vojni sodelovale. Slava tistim, ki so žrtvovali življenje za svobodo domovine," je dejal takratni član predsedstva Slovenije.


Oman je v "kratkem sprehodu skozi zgodovino prizadevanj za lastno državo" omenil leto 1848, ko se je rodila slovenska belo-modro-rdeča trobarvnica. "Če bi bil tisti projekt uresničen, bi bila to verjetno najboljša opcija za slovenski narod," meni.

"Ta država je naša in odgovorni smo zanjo"
"Tistim, ki danes trdijo, da brez NOB-ja ne bi bilo samostojne države, je treba povedati tole: Kardelj je leta 1947 zagotavljal Rusom, da nas lahko štejejo za eno od sovjetskih republik. Samo dejstvu, da je Stalin jugoslovanskega diktatorja Broza izobčil, se lahko zahvalimo, da je bil čez kakšnih 10 let totalitarni sistem milejši," je povedal.

"Ali je Slovenija leta 2011 tista Slovenija, ki smo zanjo glasovali 23. 12 1990? V večini primerov slišim ne, ampak ta država je naša in sami smo odgovorni zanjo. Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet," je z verzi Prešernove Zdravljice govor sklenil Oman.

"Ni časa za sanje, zbuditi se je treba"
Predsednik prve, Demosove vlade Lojze Peterle je prepričan, da je bila osamosvojitev najbolj etično, politično čist projekt. "Storili smo ga za vse nas. Od takrat naprej živimo v nedeljeni svobodi, po letu 1947 je bila svoboda le za nekatere," je dejal.

Poudaril je, da se je vojna za Slovenijo začela 16. maja, ko je JLA začel pobirati orožje Teritorialni obrambi. "Državo smo postavili, ker smo bili nekateri drugačni. Hvala vsem volivkam in volivcem za korajžo, za tisti plebiscitni glas," je še dejal Peterle in podobno kot Oman se je tudi on spomnil na slavni citat takratnega predsednika predsedstva Slovenije Milana Kučana ter poudaril: "Ni časa za sanje, zbuditi se je treba."

"Ali se bo končalo tavanje ali pa Slovenije ne bo več"
Takratni obrambni minister Janez Janša je dejal, da je na prireditvah ob praznovanju 20. obletnice Slovenije srečal vsaj del iskrenega veselja, kakršno je vladalo pred 20 leti. "Tako veselo ni, ker se v spominih na osamosvojitev meša vse to, kar se dogaja. Občutki so mešani in veselje skaljeno," je dejal.

"Danes smo v težavah, ker se Slovenija upravlja mimo vrednot, ki so omogočile, da smo sploh nastali. Tega ni mogoče zakriti. Tega ni mogoče zakriti z obračanjem dejstev. Ves ta napor je zaman, ker tukaj ne gre za politiko, gre za to, da je upravljavec slovenske države, ki nič ne da na vrednote slovenske osamosvojitve, moral zaiti s svoje poti in je tudi zašel. Ne glede na to, koliko časa bo to trajalo, se bo to tavanje končalo ali pa Slovenije ne bo več," je poudarili.

"Tista Slovenija, ki je pred 20 leti vse to dosegla, še vedno obstaja. Vendar je porinjena nekam ob stran, zasuta, prekrita," je prepričan Janša. Dodal je še, da se je treba 20-letnice spominjati in jo slaviti vse leto, saj se je v letu 1991 zgodilo še veliko pomembnih stvari.

Krkovič: Čas je, da se vzamemo v roke
"Danes se v prve vrste postavljajo ljudje, ki so Slovenijo pripeljali v tak položaj, da se je morala braniti z orožjem," je v svojem govoru dejal brigadir Tone Krkovič. Nadaljeval je tudi Peterletovo misel: "Ni časa za sanje, čas je, da se zbudimo, da se vzamemo v roke." Povedal je še, da so njegovi občutki ob 20. obletnici Slovenije mešani. Na eni strani občuti zmagoslavje zaradi dosežkov države, na drugi strani pa tudi razočaranje.

Tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je poudaril, da imajo danes o slovenski osamosvojitvi največ povedati tisti, ki so ji nasprotovali. Opozoril je, da se prav ti ljudje po 20 letih vračajo k svojim nekdanjim stališčem in vrednotam. "Osamosvojitev je državo vrnila narodu in ljudem. Slovenija bo uspela, če bo dosegla soglasje večine svojih ljudi. Prihaja čas za nadaljevanje zgodbe, ki se je začela leta 1991. Kdo bo napisal novo zgodbo? Če je ne bomo mi, jo bodo drugi," je dejal Rupel.

Bavčar: Enotnost ljudi, po kateri kličejo, imajo
"Danes je moderno govoriti o enotnosti in da jo spet potrebujemo kot takrat," je povedal nekdanji notranji minister Igor Bavčar. Dodal je, da se za enotnost zavzemajo ravno tisti, ki so si v osamosvojitvenih časih v svojih partijskih korespondencah pisali, da je Demos na drugem bregu. "Enotnost ljudi, po kateri kličejo, imajo," je dejal in pojasnil, da se ta jasno, skoraj plebiscitno, odraža na referendumih.

Zbrane na slavnostni seji glavnega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je nagovoril tudi nekdanji ravnatelj Drame Ivo Ban, med gosti je bilo kar nekaj politikov, pa tudi svojci žrtev vojne za Slovenijo, veterani, zapel je oktet Sotočje. Seja se je začela s slovensko in evropsko himno ter minuto molka za žrtve vojne za Slovenijo. Združenje je na seji sprejelo izjavo ob 20. obletnici državnosti.

Združenje za vrednote domovine