Arhivi SDV so bili pred osamosvojitvijo precej uničeni, nekateri tudi do tričetrtinsko, je ocenil Janša. Foto: RTV SLO
Arhivi SDV so bili pred osamosvojitvijo precej uničeni, nekateri tudi do tričetrtinsko, je ocenil Janša. Foto: RTV SLO
Ministrstvo za notranje zadeve
Naloge Zbornice za zasebno varovanje naj bi po novem opravljalo ministrstvo za notranje zadeve.

Premier je v odgovoru na poslansko vprašanje Dušana Kumra (SD) dejal, da je nedostopnost arhivov državljanom onemogočila uveljavljanje pravic skladno z zakonodajo o popravi krivic. Prepričan je, da se je s skrivanjem arhivov zakrival del preteklosti, kar je imelo konkretne materialne in moralne posledice za veliko število ljudi.

Janša meni, da je ob ustanovitvi vladne delovne skupine "nekdo postal zelo nervozen". Ob tem je zagotovil, da afera ne bo vplivala na ugled in zaupanje v Sovo ter da mednarodno delovanje agencije poteka normalno.

Predsednika parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Dušana Kumra je sicer zanimalo, kako bodo domnevno nezakonita dejanja Sove vplivala na mednarodni ugled, zaupanje v agencijo in s tem povezano varnost države.

Kumer je prepričan, da je bil zakon o Sovi kršen, saj so do tajnih podatkov dostopale nepooblaščene osebe, s tem pa je bila okrnjena varnost tajnosti. Sova je zagotovila, da z vstopom na tajno lokacijo mreža sodelavcev agencije ni bila razkrita in da s te lokacije ni nihče ničesar odnesel.

Janša o strankarskem premirju in stanovanjih
Med predsedovanjem Slovenije EU-ju ne potrebujemo nobenega pakta o nenapadanju med strankami, meni premier Janez Janša. Premier je v odgovoru na poslansko vprašanje Barbare Žgajner Tavš (SNS) povedal, da želijo doseči samo sporazum o poštenih pravilih igre med vodenjem Unije, nikakor pa ne želijo zamrzniti tem izrazito notranjepolitičnega pomena.

Na vprašanje Kristjana Janca (SLS) je odgovoril, da je zadovoljen z ugodnimi ključnimi gospodarskimi in javnofinančnimi kazalci. Janša se je strinjal z Matejem Lahovnikom (NP), da se mladi soočajo z velikimi težavami glede nepremičnin in obljubil, da se bo vlada še naprej aktivno vključevala v reševanje problematike.

DZ tudi o noveli zakona o zasebnem varovanju
DZ je obravnaval predlog novele zakona o zasebnem varovanju. Ta ureja in določa pogoje, ki jih mora izpolnjevati tisti, ki želi opravljati dejavnost zasebnega varovanja. Predlog novele prenaša naloge, ki jih je zdaj opravljala Zbornica za zasebno varovanje, na ministrstvo za notranje zadeve. Zbornica prenosu nalog nasprotuje, pomisleke pa imajo tudi na ministrstvih za šolstvo, javno upravo in pravosodje.