Janša mandatno-volilni komisiji DZ-ja svetuje, naj pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja predlaga, da sodišče zaprosi za primerjavo med ažurnostjo sodišča v primerih, ko je zasebni tožnik Türkov svetovalec in ko so zasebni tožniki navadni državljani Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Janša mandatno-volilni komisiji DZ-ja svetuje, naj pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja predlaga, da sodišče zaprosi za primerjavo med ažurnostjo sodišča v primerih, ko je zasebni tožnik Türkov svetovalec in ko so zasebni tožniki navadni državljani Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Janša je sicer v dopisu komisiji sporočil, da se v sodni zadevi zasebnega tožnika, sicer svetovalca predsednika republike Danila Türka, Francija Perčiča ne bo skliceval na imuniteto.

Kako predsednik določa vrstni red obravnav?
Obenem je komisiji "v izogib poglabljanja vtisa o dvojnih merilih in posebnem tretmaju za izbrance" svetoval, naj pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja predlaga, da prek ministrstva za pravosodje pridobi poročilo ljubljanskega okrajnega sodišča o tem, kako predsednik okrožnega sodišča določa vrstni red procesiranja in obravnav posameznih zasebnih tožb.

Predlaga tudi, naj sodišče zaprosijo za primerjavo med ažurnostjo sodišča v primerih, ko je zasebni tožnik Türkov svetovalec in ko so zasebni tožniki navadni državljani Slovenije.

"Na ljubljanskem okrožnem sodišču postopki stojijo dolga leta"
Predsednik SDS-a Janez Janša je opozoril, da na ljubljanskem okrožnem sodišču v pomembnejših ali podobnih civilnokazenskih zadevah postopki stojijo dolga leta, preden sodišče sploh sproži prvo dejanje.

"V tej zadevi pa je zasebni tožnik Franci Perčič tožbo sprožil 15. 10. 2010, sodišče pa je začelo s postopkom že po dobrem mesecu dni. Podobno hitrost je bilo po javno objavljenih poročilih o sodnih obravnavah na tem sodišču mogoče zaznati tudi v številnih drugih primerih, v katerih je kot zasebni tožnik nastopal Franci Perčič," je zatrdil prvak SDS-a.

Dodal je še: "Tega si ni mogoče razlagati drugače, kot da ima svetovalec predsednika republike Franci Perčič na Okrožnem sodišču v Ljubljani poseben status. To dokazuje tudi dejstvo, da je ljubljansko sodišče v primeru, ko isti zasebni tožnik Perčič toži SDS, za sodnico določilo Zlato Štiblar, s katero sta v začetku devetdesetih let skupaj vodila likvidacijske oz. stečajne postopke nekdanje udbovske firme ADIT (to bo pa res nepristransko sojenje!)."

Perčič SDS toži zaradi verbalnega delikta
Kot je znano, se je septembra lani na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo sojenje v primeru Perčič proti SDS-u. Perčič stranki očita verbalni delikt, ker je na svoji spletni strani objavila zaznamek iz knjige Dušana Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo, v kateri je Perčič označen za uslužbenca oziroma rezervista Službe državne varnosti oziroma Udbe.

Zastopnik SDS-a Franci Matoz pa je na začetku obravnave zaradi suma pristranskosti zahteval izločitev sodnice Zlate Štiblar Kisič. Štiblar Kisičeva je bila namreč odvetnica podjetja ADIT, katerega stečajni upravitelj je bil prav Perčič. Sodnica je svoje odvetništvo v ADIT-u priznala, vendar je po navedbah SDS-a dejala, da osebno s Perčičem ni nikoli sodelovala, da pa bo vseeno tudi sama predlagala, da se jo izloči iz sojenja.