Perčič SDS-u očita verbalni delikt, ker je na svoji spletni strani objavil zaznamek iz knjige Dušana Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo, v kateri je Perčič označen za uslužbenca oziroma rezervista Službe državne varnosti oziroma Udbe. Foto: MMC RTV SLO
Perčič SDS-u očita verbalni delikt, ker je na svoji spletni strani objavil zaznamek iz knjige Dušana Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo, v kateri je Perčič označen za uslužbenca oziroma rezervista Službe državne varnosti oziroma Udbe. Foto: MMC RTV SLO

Franci Perčič namreč SDS-u očita verbalni delikt, ker je na svoji spletni strani objavil zaznamek iz knjige Dušana Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo, v kateri je Perčič označen za uslužbenca oziroma rezervista Službe državne varnosti oziroma Udbe, poročajo na spletni strani SDS-a.

Janša: Vztrajali bomo do konca
Na spletni strani SDS-a pišejo, da je predsednik njihove stranke Janez Janša pred začetkom sojenja pojasnil, da bo njegova stranka v tej zadevi vztrajala do konca, saj naj bi imela neizpodbitne dokaze za navedbe o Perčičevem udbovstvu. Dodal je še, da se bo SDS bojeval proti ponovnemu uvajanju verbalnega delikta v slovensko sodno prakso in da bo, če bo to potrebno, šel tudi do evropskih sodišč ter načel razpravo v Evropskem parlamentu.

Zastopnik SDS-a Franci Matoz je na začetku obravnave zaradi suma pristranskosti zahteval izločitev sodnice Zlate Štiblar Kisič. Štiblar Kisičeva je bila namreč odvetnica podjetja ADIT, katerega stečajni upravitelj je bil prav Perčič, so zapisali v SDS-u.

Sodnica priznala vlogo odvetnice ADIT-a
Sodnica je svoje odvetništvo v ADIT-u priznala, vendar je po navedbah SDS-a dejala, da osebno s Perčičem ni nikoli sodelovala, da pa bo vseeno tudi sama predlagala, da se jo izloči s sojenja. O zahtevi obrambe po izločitvi bo odločil predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani.

ADIT skrbel za distribucijo tujega tiska po Jugoslaviji
Po pisanju spletne strani SDS-a je bilo podjetje ADIT pristojno za distribucijo tujega tiska po nekdanji Jugoslaviji, prek katerega je takratna oblast s pomočjo Udbe izvajala cenzuro nad uvozom tuje literature v državo. Podjetje je spadalo v omrežje družbe SAFTI, ki jo je prav tako obvladovala slovenska Udba.

Po osamosvojitvi in spremembi režima v Sloveniji je bil denar iz ADIT-a prenakazan na račune drugih podjetij SAFTI-ja v tujino. SDS-u se zdijo posebej zanimive nekatere transakcije med podjetjem ELAN, katerega stečajni upravitelj je bil tudi Perčič, in podjetji iz skupine SAFTI.

SDS: Zakaj Perčič označuje navedbe o udbovstvu za žaljive?
V SDS-u se tudi sprašujejo, zakaj Perčič označuje navedbe o udbovstvu za žaljive oz. za nekaj, kar lahko škodi njegovemu dobremu imenu in položaju. Kot pišejo, naj bi njegov delodajalec, predsednik republike Danilo Türk, pred kratkim z visokim državnim odlikovanjem počastil samega vodjo Udbe Tomaža Ertla, kar naj bi pomenilo, da to organizacijo izjemno ceni.