Slavnostni govornik na Mali gori je bil premier Janez Janša. Foto: RTV Slo
Slavnostni govornik na Mali gori je bil premier Janez Janša. Foto: RTV Slo
Spomenik članom organizacija TIGR
Ob spomeniku se je zbralo 1.500 ljudi. Foto: RTV Slo
Spomenik na Mali gori pri Ribnici
Osrednja državna slovesnost je bila ob spomeniku na Mali gori pri Ribnici. Foto: RTV Slo

Osrednja slovesnost je potekala ob spomeniku na Mali gori pri Ribnici, ki je postavljen v spomin na prvi spopad članov organizacije TIGR z italijanskim okupatorjem na slovenskih tleh. Janša je še dejal, da je temelj vsega zla, ki se je med drugo svevno vojno in takoj po njej zgodil v Sloveniji, tuja okupacija.

Janša o monopolizaciji odpora
"Ključni problem protiimperialistične fronte je monopolizacija narodnoobrambnega boja, ki jo je OF formalno potrdil septembra 1941, ko je vse, ki niso želeli to priznati, označil za izdajalce slovenskega naroda", je še dodal predsednik vlade.

Ob spomeniku tigrovcem se je zbralo okoli 1.500 ljudi, med njimi nekaj ministrov in poslancev, predsednik državnega zbora France Cukjati, nekdanji predsednik republike Milan Kučan in predsednik Zveze združenj borcev in udeležencev NOB-ja Janez Stanovnik.

O izjavi Janeza Janše o monopoliziaciji je Stanovnik za TV Slovenija povedal, da najbolj so nevarne polresnice, ki jih je vse prevč. Dodal je, da bi rad vedel, kako bi zavezniki gledali, če bi nekdo rekel, da so monopolizirali odpor proti Hitlerju.

Spomin na boj proti okupatorju
V noči na 27. april leta 1941 je bila v Vidmarjevi hiši v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki so jo kasneje preimenovali v Osvobodilno fronto.

Osrednja državna proslava ob 27. aprilu letos prvič ni bila v Cankarjevem domu v Ljubljani. To je nova vlada določila v letošnjem programu državnih proslav.