Vandalizem v spominskem parku NOB-ja na Trnovem nad Novo Gorico. Foto: RTV Slo
Vandalizem v spominskem parku NOB-ja na Trnovem nad Novo Gorico. Foto: RTV Slo
Tarča vandalizma so bili tudi slovenski in italijanski politiki. Foto: RTV Slo
Izobesili so tudi fašistične simbole. Foto: RTV Slo

Neznanci so namreč ponoči s črno barvo in z žaljivkami v italijanskem jeziku popisali spomenik, posvečenem padlim v drugi svetovni vojni, poleg tega pa so izobesili tudi fašistične in nacistične simbole.

Vandali so partizansko grobnico, v katero je vklesanih več kakor 2.300 imen, padlih s Trnovske planote, popisali z besedami "banditi" in "tu je Italija".


Vabimo vas, da svoje mnenje poveste na forumu.

Žalili politike z obeh strani meje
Vandali so na spomenik narisali še kljukaste križe ter zmerjali predsednika deželne vlade Furlanije-Julijske krajine Ricarda Illyja, goriškega župana Vitoria Brancatija in novogoriškega župana Mirka Brulca, ki naj bi končali kot Ana Frank.

Oster odziv Janše
Premier Janez Janša je v sporočilu za javnost zapisal, da ostro obsoja skrunitev slovenskih nacionalnih simbolov, saj si padli zaslužijo spoštljiv spomin, slovenski nacionalni simboli pa spoštljivo uporabo in ravnanje z njimi. Dejanje je po njegovem mnenju uperjeno tudi proti medsosedskim odnosom med Slovenijo in Italijo.

Brancatijevo opravičilo
Skrunitev je sicer dopoldne opazil domačin, župana pa sta že napovedala skupno simbolično čiščenje parka v soboto, na dan, ko bosta obe Gorici proslavljali prvo obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Brancati se je novogoriškemu županu in domačinom že opravičil za brezvestno vandalsko dejanje.