Slovenija je po besedah Janše le skušala popraviti položaj zaradi hrvaškega posega na slovensko teritorialno območje. Foto: RTV SLO
Slovenija je po besedah Janše le skušala popraviti položaj zaradi hrvaškega posega na slovensko teritorialno območje. Foto: RTV SLO

Pri Hrvaški ni veliko volje, da se dosežejo dogovori z Evropsko komisijo, ki zdaj zastopa tudi interese Slovenije.

Janez Janša, predsednik vlade
Sanader je za Janšo v petkovi izjavi nesprejemljivo začrtal mejo po sredini zaliva.
Janša opozarja na zaostrovanje kriterijev za vstop v EU. Foto: RTV SLO

Premier je v okviru rednega letnega srečanja SDS-a povedal, da je Hrvaška s pravilnikom o ribolovu, ki velja od 15. 12., močno posegla v slovensko teritorialno morje. Z uredbo je slovenska vlada skušala popraviti situacijo.

Janša obžaluje, da se reševanje dvostranskih problemov ni nadaljevalo tako, kot se je začelo v prvi polovici prejšnjega leta, prepričan pa je, da državi veliko več stvari združuje, kot ločuje.

Pogajanja o Sopsu počasna
Janša poudarja, da Slovenija s sprejeto uredbo ničesar ne določa vnaprej, saj gre le za začasne rešitve. Premier je opozoril na pogajanja o izvedbenih pravilih Sopsa med Hrvaško in Evropsko komisijo in dejal, da ta potekajo počasi. "Če bi bila Hrvaška bolj kooperativna pri tem dogovarjanju, potem nobeni pravilniki, ki sta jih sprejeli Hrvaška ali Slovenija, ne bi bili potrebni," je dejal.

"Hrvaška si ne bi smela nabirati nasprotnikov"
Ponovno je izrazil podporo Slovenije pri hrvaškem vstopanju v EU in opozoril, da bo morala južna soseda izpolniti vse znane pogoje. Eden izmed razlogov za podporo, ki ga je omenil premier, je tudi strateški interes Slovenije, da bi bila schenegenska meja čim dlje od slovenskega teritorija.

Med kriteriji so po Janševih besedah tudi politični, ocenjevanje kriterijev do vprašanja širitve EU-ja pa se v nekoliko bolj napetih razmerah zaostruje. Hrvaška bi se morala tega zavedati, pravi premier, saj je v situaciji, v kateri si je treba nabirati zaveznike na poti v EU, ne pa nasprotnikov.

Vabimo vas, da si preberete zgodbo o vključevanju Hrvaške v Evropsko unijo.
Izhodišče iz Brionov stanje iz 25. 6. 1991
Glede na dogovora na Brionih med vladama, ki so se takrat zavezale k izogibanju incidentov, je spomnil, da je za rešitev mejnega vprašanja v izjavi kot izhodišče pogajanj zapisano stanje na dan 25. junija leta 1991, ko je Slovenija po Janševih zagotovilih nadzorovala celoten zaliv in imela prost dostop do mednarodnih voda prek svojega teritorialnega morja.

Želi si bolj državotvorno opozicijo
Predsednik vlade je še dodal, da si želi bolj državotvornega ravnanja slovenske opozicije. Spomnimo, da je v petek poslanec LDS-a Marko Pavliha dejal, da del Piranskega zaliva po načelu pravičnosti pripada Hrvaški.

Pri Hrvaški ni veliko volje, da se dosežejo dogovori z Evropsko komisijo, ki zdaj zastopa tudi interese Slovenije.

Janez Janša, predsednik vlade