Janez Janša se zavzema, da bi pri novem članstvu Nato imel politiko odprtih vrat. Foto: BoBo
Janez Janša se zavzema, da bi pri novem članstvu Nato imel politiko odprtih vrat. Foto: BoBo
Francoski vojaki
V Afganistanu so se razmere po besedah Janše precej izboljšale. Foto: EPA

Premier Janša se v Chicagu udeležuje vrha zveze Nato, ki se začenja danes in bo trajal do ponedeljka. Na vrhu bosta prevladovali dve glavni temi: uspešno dokončanje misije zavezništva v Afganistanu z umikom bojnih enot do konca leta 2014 in preobrazba zavezništva za spoprijemanje z novimi grožnjami.


"Tokrat ne gre za prelomni vrh, da bi se Nato na primer širil z novimi članicami, čeprav bo nekaj premikov tudi v tej smeri," je dejal Janša. "Gre za neke vrste razmišljanje o vlogi Nata za prihodnost. Povsem jasno je, da je Nato že zdavnaj prerasel svoje geografske meje in je danes eno ključnih orodij svetovnega reda oziroma zagotavljanja miru," je dejal.

Nova vloga zavezništva po besedah Janše presega prvotne namene, ki so bili postavljeni na začetku hladne vojne. Nato skuša ta vmesni čas premostiti s številnimi partnerstvi.

"Vztrajali bomo"
O Afganistanu je Janša dejal, da se slovenska udeležba sicer zmanjšuje. "Vendar bomo ostali do zaključka misije. Bilo bi izjemno nespametno, da velik napor, ki smo ga vsi skupaj vložili v Afganistan, zavrnemo tako, da nekaj mesecev pred koncem misije vržemo puško v koruzo," je dejal Janša in dodal, da je Afganistan danes precej varnejši za milijone ljudi, otroci lahko spet hodijo v šole, še posebej dekleta, ki tega prej niso mogla.

Brez pomoči ne bo šlo
"V nekaterih relativnih normah je postal normalna država, vendar pa bo morala mednarodna skupnost pomagati, da se bodo zametki civilne družbe in gospodarskega napredka razvijali naprej tudi po letu 2014," je dejal Janša, ki v napovedi hitrejšega umika francoskih bojnih enot, ki bodo Afganistan zapustile že letos, ne vidi nič tragičnega.

"Predvolilne obljube, ki so bile dane, jemljemo na znanje vsi in bodo verjetno tudi spoštovane, čeprav v nekoliko bolj ohlapnih okvirjih." Janša meni, da bo Francija v zameno za umik bojnih enot verjetno prispevala več sredstev za afganistanske nacionalne varnostne sile.